twitter share facebook share ۱۳۹۶ آبان ۲۶ 1533

معظم له در آغاز سخنانش از همه ی شرکت کنندگان در مراسم اربعین امسال و به ویژه از کسانی که در اجرای آن، خدماتی به عزاداران و زائران حسینی مبذول داشته اند، تشکر و قدردانی بسیار کردند.

ایشان در این سخنرانی در موضوع قرض گرفتن برای یاری و همراهی در این مراسم باشکوه، مطالب ارزشمندی ایراد فرمودند. از قبیل همان سان که برای امور خانه و زندگی گاهی مجبور به قرض گرفتن می شویم، به طریق اولی شایسته و گاهی ضروری است که برای اقامه ی شعائر حضرت امام حسین علیه السلام به این کار مبادرت ورزیم. شکی نیست قرض کنندگان باید بکوشند که دینِ خود را ادا کنند، ولی با توجه به اینکه این قرض در راه حرام صرف نشده، اگر کسی در پرداخت قرض خود عاجز بماند و نتواند آن را در فرصت عمر خود بازپردازد، از منظر اسلام چیزی بر گردنِ او نخواهد بود. هرچند متأسفانه این قاعده ی مسلم و مورد اجماع قاطبه ی مسلمانان، نه تنها در اکثر کشورهای اسلامی انجام نمی شود، بلکه اگر بدهکاری توان پرداخت بدهی خود را نداشته باشد او را زندانی نیز می کنند.

دیگر اینکه در اجرای شعیره ی مقدس اربعین، چه ما تلاش بکنیم و چه کنار بنشینیم، وعده ی خدای متعال است که این شعائر حسینی روز به روز با حرارت و شکوه افزون تر انجام شود. در این میان، چه بهتر است که تلاش کنیم از خوانِ گسترده ای که فراروی ما پهن گردیده استفاده نمائیم و از این فیض بزرگ بی نصیب نمانیم.

کسانی نیز که در اجرای شعائر حسینی به هر نحوی کارشکنی کرده اند، کسانی که مانع حضور زائران در این مراسم عظیم شدند، به ویژه کسانی که خدای ناکرده به هر صورتی به آزار و اذیت زوار پرداختند حتماً از کار نادرست خود به درگاه خدا توبه کنند و از محضر امام حسین علیه السلام معذرت بخواهند. البته فرمایش معصوم درباره ی این امور این است که تا شخصی که اذیت شده رضایتش کسب نشود، خدای متعال از سر گناهان تعدی کنندگان نخواهد گذشت.

مرجع عالیقدر در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به جایگاه رفیع حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها و مقام معصومیت ایشان فرمودند: حضرت زهرا سلام الله علیها چندی پس از شهادت پدر بزرگوارشان خطبه ی غرایی ایراد فرمودند که هرچند نسبتاً کوتاه است، سرشار از معارف گرانسنگ اسلام است. این خطبه تحولی بزرگ در باور و نگرش مسلمانانِ آن روزگار ایجاد نمود، به گونه ای که بعد از آن بسیاری از حقیقت امر آگاه شدند و در برابر کژنامی ها و ناراستی های خلفا زبان به اعتراض گشودند.

از جمله در آن خطبه حضرت فرمودند: «یا أیها الناس، اعلموا انّی فاطمة وأبی محمد؛ ای مردم آگاه باشید که من فاطمه ام و پدرم محمد».

این سخن حضرت در عین بداهت و آشنایی، بیان کننده ی حقایق مهمی است. تردید نیست که حاضران آن مجلس همگی حضرت و پدر بزرگوارش را می شناختند، با این حال حضرت راه هرگونه عذر و بهانه ای را در آینده و نیز در روز قیامت با این سخن بر آنان بست.

به این ترتیب کسانی که به آن حضرت تعدی نمودند و او و فرزند معصومش، حضرت محسن علیه السلام را به شهادت رسانیدند، عذر و بهانه ای در پیشگاه خدای متعال نخواهند داشت.

پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله دو گنج گرانبها در میان ما به جای نهاد: «کتاب الله وعترتی». کتاب خدا و عترتش، اهل بیت طاهرین علیهم السلام، با این همه جای بسی شگفتی است که برخی پس از ایشان گفتن: «حسبنا کتاب الله؛ کتاب خدا ما را بس است». از این دو میراث و دو سفارش پیامبر صلی الله علیه وآله یکی را گرفتند و دیگری را رها کردند.

حضرت آیت الله العظمی شیرازی با مرور پاره ای از حوادث تاریخ معاصر کشورهای اسلامی و انقلاب هایی که در شصت، هفتاد سال پیش بعضی کشورها همچون مصر و عراق را دستخوش تغییر و تحول های پیاپی و فقر و جنگ و آشفتگی و نا امنی بسیار نمود، ریشه و عامل آن را دور بودنِ آن کشورها از فرهنگِ غنی آزادی اسلامی می داند. ایشان اظهارنظر یکی از روزنامه نگارانِ آن کشورها را شاهد سخن خود می گیرد که نوشته بود: اگر در برخی کشورهای اسلامی تیری از لوله ی تفنگی خارج شود کافی است که موجب سقوط حکومتی و روی کار آمدن حکومتی دیگر شود، دقیقاً مانند چیزی که در عراق زمان حکمرانی عبدالکریم قاسم رخ داد. این روزنامه نگار می نویسد: از آن سو در کشوری مانند لبنان میلیون ها تیر نیز نمی تواند سبب این تغییرات گردد؛ زیرا در این کشور آزادی به طور نسبی وجود دارد.

در منطق اسلام، حکومتداری به اداره امور مملکت اطلاق می شود. چیزی که حکومت درخشان امیرمؤمنان صلوات الله علیه نمونه ی فاخر و اعلای آن است. باقی امور از تجارت و امور فرهنگی و اجتماعی عمدتاً به دست مردم است. رئیس حکومت اسلامی فقط ناظر بوده و به عبارتی محافظ حقوق شهروندانِ جامعه است.

از مصادیق آشکار و مهم آزادی، آزادی مالیات هاست که در حکومت پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و حضرت امیرمؤمنان صلوات الله علیه به خوبی مشهود است. در این حکومت ها اگر کسی از پرداخت حقوق شرعیه ی خود، همچون خمس و زکات سر باز می زد و یا اظهاری خلاف واقع می کرد مثلاً ندارد یا حقی گردن او نیست، حاکم و یا نماینده ی آن هیچ گونه اصرار و تجسّسی نمی نمود و او را به پرداخت خمس یا زکات و حتی جریمه ای وادار نمی کرد.

مرجع عالیقدر با بیان اینکه امروزه تا حدودی آزادی در اغلب کشورهای اسلامی فراهم آمده است مسلمانان را به مغتنم شمردن آن فراخواند. ایشان فرمود که در این مجال ارزشمند شایسته است که به فرمایش های حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه ی فدکیه که با تعبیر «یا ایها الناس» نه تنها مسلمانان، بلکه عموم مردم جهان را فرا می خواند، اندکی جامه ی عمل پوشانید.

تأسیس ماهواره ها ـ که به تعبیر معظم له امروزه از ساده ترینِ امور است ـ و نیز روزنامه ها و دیگر درگاه های اطلاع رسانی، راه های مؤثری برای تحقق این هدف است.

مرجع عالیقدر تأکید فرمودند که در اسلام سه ملاک داریم و ملاک چهارمی وجود ندارد. اول: قرآن، دوم: پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله و سوم: عترت طاهره ی ایشان علیهم الصلاة والسلام. این سه، خطوط قرمز و خدشه ناپذیر اسلام است که هرگز نمی توان از آنها درگذشت.

اندکی پس از به شهادت رسیدن رسول خدا صلی الله علیه وآله خلفا کسانی را برای جمع آوری زکات به سوی قبایل و مناطق اطراف مدینه گسیل داشتند، اما عمده ی آنها از پرداخت زکات خودداری ورزیدند. دلیل آنها این بود که در زمان رسول خدا صلی الله علیه وآله، امیرمؤمنان علیه السلام به این کار مبادرت می ورزیدند، یا کسانی که عهده دار این کار می شدند منش و روشی همانند ایشان داشتند. اما اکنون رفتار شما مغایر آنهاست. اما زهی افسوس که فرستادگان خلفا و رؤسای آنها اعتنایی به این سخنان نکردند و با توسل به زور و ارتکاب جنایات بسیاری، اموال مردم را جمع کردند و به سوی خلیفه فرستادند.

اسلام حقیقی برای اکثر مردم جهان ناشناخته مانده است. شناساندنِ اسلام حقیقی البته وظیفه ی همه ماست. «فَمَنْ شَاءَ فَلْیُؤْمِنْ وَمَنْ شَاءَ فَلْیَکْفُرْ؛ پس قدرشناسی و یا ناسپاسی دیگران به عهده ی خود آنهاست و تکلیفی از این حیث بر عهده ی ما نخواهد بود.

مرجع عالیقدر در پایان سخنان خود بر تجلیل و تعظیم عزای مقدس امام حسین علیه السلام تأکید کرد و هر کاری را که در شمار شعائر مقدس آن جناب قرار گیرد ارزشمند و لایقِ انجام دادن دانست.

ایشان برپایی راهپیمایی اربعین حسینی در همه ی نقاط جهان را که قطعاً یکی از شعائر مقدس امام حسین علیه السلام است، ضرورتی اجتناب ناپذیر دانست که جای خالی آن در میان دیگر شعائر محسوس است.

نظر شما