در آستانه انتشار گزارش نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های ادعایی مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران، فران

در آستانه انتشار گزارش نهایی آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های ادعایی مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته‌ای ایران، فرانسه خواستار ارائه پاسخی دقیق به این پرونده شد.

یوکیا آمانو مدیرکل آژانس قرار است ابتدای دسامبر ارزیابی نهایی خود درباره موضوعات گذشته و حال برنامه هسته‌ای ایران، موسوم به پی.ام.دی، را به اعضای شورای حکام آژانس ارائه کند تا درباره آن تصمیم‌گیری کنند.

پرونده ابعاد نظامی احتمالی (پی ام دی) ، حدود یک دهه است که مورد اختلاف ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بوده است و موجب شده است که کشورهای غربی در مورد ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای ایران ابزار تردید کند.

ایران و آژانس برای حل و فصل این موضوع، ساعاتی پیش از اعلام توافق جامع هسته‌ای ۲۳ تیر ماه در وین، توافقنامه‌ای موسوم به نقشه راه امضا کردند که بر اساس آن، پرونده پی.ام.دی باید تا آخر سال جاری میلادی مختومه شود.

رومن نادال سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در نشست خبری روزانه خود در پاریس تاکید کرد که« انتظار داریم آژانس همه اطلاعاتی را که در اختیار دارد، با ذکر جزئیات لازم، ارائه کند».

حل و فصل این موضوع توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی که مسئولیت راستی‌آزمایی و نظارت بر اجرای تعهدات ایران در توافق جامع اتمی یا برجام را بر عهده دارد گامی اساسی در راستای اجرای توافق وین خواهد بود.

در صورتی که در گزارش نهایی آمانو به شورای حکم آژانس، به طور مشخص ذکر شود که ایران در گذشته فعالیت‌هایی در زمینه سلاح‌های هسته‌ای انجام داده است، آنگاه اجرای برجام با مشلات جدی روبرو خواهد شد.

عباس عراقچی معاون وزیر خارجه و از مذاکره کنندگان ارشد ایران در گفت‌وگوهای هسته‌ای با قدرت‌های جهانی، پیشتر تهدید کرده بود حتی اگر گوشه‌ای از پرونده پی.ام.دی باز بماند، تهران اجرای برجام را متوقف خواهد کرد.

با این حال دیپلمات‌ها در وین در هفته‌های گذشته گفته اند که انتظار ندارند این موضوع در ارزیابی مدیر کل آژانس به وضوح اشاره شود. خود آمانو نیز گفته بود که گزارش نهایی به شورای حکام، حاوی نتیجه گیری مشخص و قطعی نیست و به اصطلاح سیاه و سفید نخواهد بود.

*صدای آمریکا

 

نظر شما