twitter share facebook share ۱۴۰۳ فروردین ۲۶ 300

شب گذشته درحالی که موشک های ایران در آسمان خودنمایی می کرد، میلیون ها نفر در اسرائیل و سراسر منطقه نفس های خود را در سینه حبس کرده بودند

صبح روز یکشنبه اسرائیلی ها از خواب بیدار شدند و دیدند کشورشان نه تنها آسیبی ندیده، که پس از ماهها انزوای بین المللی با حمایت گسترده جهانی روبرو شده است. چندین کشور باهم متحد شدند تا با استفاده از سیستم های فناوری پیشرفته، حمله مستقیم ایران را دفع کنند

این حمله در تلافی حملات مرگبار اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق صورت گرفت و ایران با کمک برخی از نیروهای نیابتی خود در منطقه ،صدها پهپاد و موشک را روانه اسرائیل کرد. ولی ظاهرا ایران قبل از حمله هشدارهایی داده بود تا از وقوع جنگی گسترده جلوگیری کند. اسرائیل از فناوری پیشرفته دفاع هوایی و شبکه متحدان خود استفاده کرد، به نحوی که به گفته ارتش اسرائیل، بیشتر رهگیری ها در خارج از خاک این کشور انجام شد

یوئل گوزانسکی یکی از مقامات سابق شورای امنیت ملی اسرائیل می گوید که حتی اردن –یکی از منتقدان سرسخت اسرائیل در مورد جنگ غزه- حریم هوایی خود را بست، به روند رهگیری کمک کرد و به اسرائیل و متحدانش اجازه داد تا 99% از مهمات ایران را ساقط کنند «در تاریخ هرگز عملیاتی با چنین هماهنگی بین المللی انجام نشده است». دانیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائیل نیز با اشاره به مشارکت چندین کشور به رهبری آمریکا گفت که این امر نشان داد «می توان با ایران مقابله کرد»

بایدن رئیس جمهور آمریکا در بیانیه خود گفت که ارسال هواپیماهای آمریکایی و سامانه دفاع موشکی بالستیک به منطقه در هفته گذشته «به اسرائیل کمک کرد تا تقریبا همه پهپادها و موشک ها را سرنگون کند». وی افزود که با رهبران کشورهای گروه هفت «برای هماهنگی پاسخ دیپلماتیک واحد به حمله گستاخانه ایران» گفتگو خواهد کرد

ولی حتی قبل از آنکه موشک ها به اسرائیل برسد، رهبران ایران اعلام کردند که از نظر آنها تسویه حساب انجام شده است. نماینده ایران در سازمان ملل گفت: «مسئله را می توان پایان یافته تلقی کرد؛ ولی اگر اسرائیل یک اشتباه دیگر مرتکب شود، پاسخ ایران شدیدتر خواهد بود». اسرائیل در واکنش به این سخنان گفت که «هیچ چیز پایان نیافته است»؛ بنابراین اکنون سؤال این است که تل آویو جواب ایران را چگونه و کجا خواهد داد

بنی گانتز یکی از اعضای کابینه جنگی اسرائیل در بیانیه ای اعلام کرد که اسرائیل «در زمان مناسب و با شیوه ای مناسب، پاسخ ایران را خواهد داد». مایکل هوروویتز رئیس گروه مشاوره Le Beck International معتقد است که اسرائیل و متحدانش این رویداد را برد می دانند «اسرائیل موفق شد جلوی آسیب را بگیرد و درعین حال تاحدی مشروعیت بین المللی خود را احیا کند»

به گفته کانریکو: «موفقیت دفاع هوایی اسرائیل، به دولت زمان می دهد تا به جای اینکه تحت خشم و اجبار، در برابر ایران دست به واکنش زند، استراتژی هوشمندانه و بلندمدتی را تدوین کند». میری آیسین افسر سابق اطلاعاتی در ارتش اسرائیل گفت: «نخست وزیر در اقدامی غیرمعمول بیانیه مختصری داد و از نابودی ایران سخن نگفت.»

ولی این تردید وجود دارد که آیا نتانیاهو می تواند در برابر فشار شریکان افراطی خود در دولت ائتلافی برای تشدید تنش با ایران، مقاومت کند یا خیر. ایتامار بن گویر وزیر امنیت ملی راست افراطی اسرائیل روز یکشنبه گفت: «برای ایجاد بازدارندگی، اسرائیل باید با شدت و خشونت برخورد کند»

یکی از نزدیکان نخست وزیر اسرائیل معتقد است: «اکنون جامعه بین الملل حامی اسرائیل شده است. نتانیاهو باید از این فرصت استفاده کند و با تن دادن به برخی از خواسته های متحدانش، آنها را باخود همراه نموده و موقعیت خود را بهبود ببخشد. ولی از سوی دیگر وی در کابینه اش با تندروها روبرو است و اگر درصدد انتقام از ایران برنیاید، با انها دچار مشکل می شود». ایالات متحده و دیگر متحدان اسرائیل که در عملیات دفاعی یکشنبه نقش داشتند، به نتانیاهو برای خویشتنداری فشار می اورند «نتانیاهو با آمریکایی ها و دیگرانی روبرو است که می گویند انتقام ایران انجام شد، آسیبی به شما نرسید، ما در کنارتان بودیم و حالا نوبت شماست که در کنار ما باشید»

جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا یکی از کسانی بود که یکشنبه در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ما نمی خواهیم شاهد تشدید تنش باشیم؛ ما بدنبال جنگ گسترده با ایران نیستیم»

به نظر می رسد که در عرض چند ساعت اخیر، اسرائیل جایگاه خود را در جامعه جهانی بار دیگر بدست آورده است. موقعیت این کشور در جامعه بین الملل به دلیل تلفات بالای غیرنظامیان در غزه، ایجاد محدودیت بر سر ارسال کمک های بشردوستانه و قرار گرفتن فلسطینیان در آستانه قحطی، به شدت تضعیف شده بود

نوام تیبون ژنرال بازنشسته ارتش اسرائیل می گوید: «اسرائیل به خاطر شرایط غزه تحت فشار فزاینده داخلی و بین المللی قرار داشت، تا با آتش بس موافقت کند؛ ولی با حمله ایران، از این فشار خارج شد. همچنین این نخستین بار از زمان حمله 7 اکتبر حماس و شروع جنگ غزه بوده که اسرائیل یک پیروزی آشکار بدست آورده و غرب را در کنار خود دیده است»

یوسی کوپرواسر رئیس سابق اداره اطلاعات نظامی اسرائیل می گوید: «ایران باید تاوان کار خود را بدهد ولی تعیین زمان برای انتقام گیری لازم نیست. بسیار مهم است که ما با آمریکایی ها هماهنگ باشیم و کاری که می خواهیم برای انتقام انجام دهیم، مورد تأیید و حمایت آنها باشد»

حمله یکشنبه، شباهت هایی با حمله ایران به پایگاه عین الاسد در عراق پس از ترور قاسم سلیمانی داشت. در آن حمله ایران با 16 موشک بالستیک پاسخ اقدام آمریکا را داد که 10 فروند از آن موشک ها به پایگاه اصابت کرد. گرچه حدود نیمی از سربازان آمریکا از قبل تخلیه شده بودند ولی 110 نفر دچار آسیب مغزی شدند

رئیس جمهور وقت آمریکا دونالد ترامپ از دادن پاسخ نظامی خودداری کرد و گفت: «به نظر می رسد که ایران درحال عقب نشینی است؛ این برای همه طرف های مربوطه و برای جهان خوب است»

در پی حمله اخیر تهران، شورای امنیت سازمان ملل اواخر یکشنبه جلسه اضطراری برگزار خواهد کرد. ایال هولاتا که تا سال گذشته رئیس شورای امنیت ملی اسرائیل بود، گفت: «ایران همه هنجارها را زیر پا گذاشته است؛ یا جامعه بین الملل وارد عمل می شود یا اسرائیل به تنهایی اقدام می کند»

به گفته ایسین: «بعد از شکست اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل در 7 اکتبر و حمله حماس به این کشور، اسرائیل نیاز به یک پیروزی و ترمیم وجهه آسیب دیده خود داشت. موفقیت روز یکشنبه به ما احساس امنیت داد؛ این چیزی بود که ما به آن نیاز داشتیم. ولی تنش و تقابل هنوز تمام نشده است»

مترجم: فاطمه رادمهر

منبع: واشنگتن پست

نظر شما