به گزارش روزنامه ابتکار آخرین ماه سال جاری هیاهوی بسیاری به همراه دارد. برگزاری دو انتخابات مهم کشور در این ماه مدتی است، سیاستمداران را به تکاپو وادار کرده است. در این میان سر و صدای جامعه زنان تنها برای بدست آوردن کرسی‌های مجلس به گوش می‌رسد و نهاد خبرگان رهبری را دور از دسترس خود می‌بینند زیرا تا به امروز این نهاد کاملا مردانه اداره شده است. پررنگ شدن نقش زنان در عرصه‌های سیاسی این روزها آنقدر مهم شده که آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی بعد از تاکید بر حضور زنان در مجلس شورای اسلامی افزود که زن فقیه مرجع تقلید داریم و باید زن‌ها در انتخابات مجلس خبرگان رهبری حضور یابند. هرچند هنوز گزینه خاصی از بانوان برای حضور در مجلس خبرگان از سوی هاشمی‌رفسنجانی اعلام نشده است.

در این رابطه معاون رییس‌جمهوری در امور زنان و خانواده با بیان اینکه منعی برای ورود زنان به مجلس خبرگان رهبری وجود ندارد، به بانوان واجد شرایط توصیه کرد، به میدان آمده و خود را در معرض این آزمون قرار دهند. شهیندخت مولاوردی افزود: از آنجا که هیچ منع قانونی و شرعی برای ثبت نام زنان در انتخابات مجلس خبرگان رهبری وجود ندارد، لازم است بانوان داوطلب حائز شرایط، مانند آقایان اقدام کرده و در صورت لزوم در آزمون علمی که به همین منظور توسط شورای نگهبان برگزار می شود، شرکت کنند.

حجت الاسلام قربانعلی دری نجف‌آبادی عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری نیز حضور زنان را به عنوان نمایندگان مجلس خبرگان رهبری منوط به اصلاح قانون دانست و افزود: به نظر من اگر خواهری شرایط کاندیداتوری در این انتخابات را داشته باشد ایرادی ندارد که در انتخابات مجلس خبرگان شرکت کند. اما در خصوص صحبت‌های نجف‌آبادی در خصوص اصلاح قانون در زمینه حضور زنان باید گفت بر اساس اصول ١٠٧ و ١٠٨ قانون اساسی، قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری به این صورت است که هر فرد دارای شرایط (اشتهار به دیانت و وثوق و شایستگی اخلاقی، اجتهاد در حدی که قدرت استنباط بعضی مسائل فقهی را داشته باشد و بتواند ولی‌فقیه واجد شرایط رهبری را تشخیص دهد، بینش سیاسی و اجتماعی و آشنایی با مسائل روز، معتقدبودن به ‌نظام جمهوری اسلامی ایران، نداشتن سوابق سوء سیاسی و اجتماعی) می‌تواند کاندیدای شرکت در مجلس خبرگان باشد. با توجه به قوانین یاد شده هیچ تاکیدی درخصوص مردبودن کاندیداهای خبرگان نشده و حتی از عبارت رجل سیاسی نیز استفاده‌ نکرده است. بنابراین اگر زنی شرایط اشاره شده را دارا باشد می تواند مانند مردان برای حضور در این مجلس نامزده شده و خود را در انتخابات توسط رای مردم امتحان کند.

پیشتر آیت‌الله سیدمحمد موسوی بجنوردی با اشاره به اینکه نمی توانیم شرعا بگوییم، جنسیت در مجلس خبرگان ملاک است، گفت: کجا آمده که جنسیت باید مرد باشد. عقیده‌ام این است که زن می‌تواند مرجع تقلید شود. چون در مرجع تقلید، فقیه و اعلم می‌خواهیم. اکنون زن فقیه داریم، نمی‌گویم اعلم اما امکان دارد زنی فردا اعلم شود، از حکم عقل است که رجوع عاقل به جاهل صورت گیرد. همچنین حجت‌الاسلام محم‌تقی فاضل‌میبدی در این‌باره گفت: حضور زنان در مجلس خبرگان هیچ منع شرعی یا فقهی ندارد. شرط ذکوریت چه در شرع و چه در فقه برای هیچ یک از مناسبت‌های اجتماعی ذکر نشده و در این نوع موارد شرط جنسیت وجود ندارد. حجت‌الاسلام فاضل میبدی اظهار کرد: تنها جایی که شرط ذکوریت مطرح است بحث مرجعیت می‌باشد که اثبات آن نیز مشکل است، حتی آیت‌الله حکیم و آیت‌الله خویی که به این موضوع پرداخته‌اند، نتوانستند از منظر روایات ثابت کنند که مرجعیت تنها برای مردان جایز است بلکه گفته‌اند شارع نمی‌پسندد که مقلدان سوالات خود را از جنس مونث بپرسند. 

نظر شما