آنگونه که خبرنگار روزنامه ابتکار می نویسد، در حالی که اخبار مصافحه ظریف با اوباما و کری به صورت غیررسمی و از طریق منابع آگاه منتشر شد، هر روز ابعاد جدید آن روشنتر میشود. شاید باید منتظر بود که روایت رسمی شخص وزیر امور خارجه را در هنگام بازگشت به ایران شنید. با این حال طبق آن چه منابع آگاه مطرح کردهاند، به نظر میرسد دست دادن اوباما و ظریف، اقدامی برنامهریزی شده از سوی کاخ سفید بوده است. انتخاب گزارش داد که اوباما بیش از 2 ساعت پس از پایان سخنرانیاش در مجمع عمومی سازمان ملل و دیدارهایی که داشت، مجددا به سالن مجمع باز میگردد که این موضوع کاملا غیرمعمول است. به نظر میرسد، اوباما که همزمان با به پایان رسیدن سخنرانی روحانی به سالن سازمان ملل بازگشته بود، قصد روبرو شدن با رئیسجمهوری ایران را داشته است. این منبع اگاه که شاهد عینی صحنه دست دادن ظریف و اوباما بود، گفته است: این احتمال وجود داشت که این مواجهه با دکتر روحانی صورت گیرد. این احتمال منتفی نیست که هیئت آمریکایی زمان بازگشت غیر معمول خود به سالن مجمع عمومی را با زمان خروج رئیسجمهوری ایران پس از سخنرانیاش تنظیم کرده باشد. با این حال، آن چه باعث میشود برنامهریزی کاخ سفید با مشکل مواجه شود، مواجهه ناگهانی رئیسجمهوری ایران با همتای ونزوئلایی خود بود که باعث گفتوگوی چندین دقیقهای آنها شد. به گفته این منبع مطلع، ظریف در حالی که در حال خروج از سازمان ملل بود، با اوباما و کری مواجه میشود. در این زمان، کری، همتای ایرانی خود را به رئیس دولت امریکا معرفی میکند و اوباما دست خود را به سوی ظریف دراز میکند. ادبیات موهن دلواپسی، از «غلط کرده» تا «غیرت جوجه خروس»شاید اگر این مصافحه بین روحانی و اوباما روی داده بود، الان ماجرا بسیار داغتر هم میشد. با این حال، دست دادن ظریف با رئیسجمهوری آمریکا نیز حاشیههای خاص خود را داشته است. این موضوع به ویژه دیروز در صحن علنی مجلس دیده میشد؛ جایی که جلسه مجلس با فریادهای یک نماینده آغاز و با فریادهای مجدد و توهینهای همین نماینده به وزیر امورخارجه پایان یافت.
بهرام بیرانوند نماینده بروجرد که صبح دیروز با داد و بیداد در صحن علنی مجلس گفته بود «ظریف با اجازه چه کسی با اوباما دست داده است؟»، بار دیگر در پایان جلسه علنی درخواست نوبت تذکر کرد و گفت: دقیقا زمانی که هزاران حاجی در منا در آغوش مرگ افتادند آقای ظریف هم در آغوش اوباما و وزیر خارجه آمریکا افتاد! آقای ظریف غلط زیادی کرده اگر به عنوان وزیر خارجه چنین کاری کرده و دلش خواسته با رئیس جمهور آمریکا دست بدهد! سخنان وی با تذکر محمدحسن ابوترابیفرد که ریاست جلسه را بر عهده داشت، روبرو شد که میکروفن وی را قطع کرده و خواستار رعایت شان وزیر خارجه کشور شد. او با بیان اینکه در تذکرات باید رعایت ادب شود، ادامه داد: شان وزیر خارجه و یک مقام مسئول باید رعایت بشود. اما بیرانوند با وجود قطع میکروفنش همچنان با داد و بیداد میخواست به تذکر خود ادامه دهد که ابوترابیفرد مخالفت کرد. اما فریاد برخی نمایندگان موافق با سخنان بیرانوند آن قدر ادامه یافت که نایب رئیس مجلس بار دیگر دستور باز شدن میکروفن بیرانوند را داد. نماینده بروجرد هم در ادامه تذکرش با طرح این ادعا که ظریف از چارچوب وظایف خود و چارچوبهای نظام خارج شده است، افزود: آقای ظریف اگر به عنوان یک شخص، عطش روبوسی با اوباما را دارد، استعفا داده و در خانه آنها بساط کند! وی با لحن اهانتآمیزی ادامه داد: آمریکا قصد ریشهکنی ملت ایران را دارد، به اندازه یک جوجه خروس غیرت داشته باشید! ملت غیور ایران این رفتارها را نمیپسندند. سخنان وی بار دیگر با واکنش ابوترابی فرد روبرو شد که خطاب به وی گفت: غیرت دینی، دفاع از انقلاب و خون شهدا در افرادی مثل آقای ظریف، از ما کمتر نیست. ممکن است تصمیم به اقدامی گرفته باشند، ولی این دلیل نمیشود او را که نشان داده در خدمت امام و رهبری انقلاب بوده، با ادبیاتی ناشایست مورد نقد قرار دهیم!
این رفتارها البته پیش از جلسه دیروز مجلس هم آغاز شده بود؛ جایی که حمید رسایی در اینستاگرام خود اتفاقی بودن این مصافحه را زیر سوال برده و نوشته است: «چطور میتوان اتفاقی با اوباما برخورد کرد، دست داد و احوالپرسی کرد اما نمیتوان به طور اتفاقی راه را کج کرد، به طور اتفاقی نمیتوان دست نداد و به طور اتفاقی نمیتوان دشمن این ملت را جسورتر نکرد؟! آقای ظریف فقط وقتی برگشتی، دستت را به سوی دستان رهبری که با بمب دستساز همان آمریکاییها به درجه جانبازی رسیده، دراز نکن. همین». ادبیات برخی هجمهکنندگان دیگر به رفتار دیپلماتیک ظریف هرچند شاید توهین کمتری داشت، اما پر از کنایه و تهدید بود.
اما کمالالدین پیرموذن نماینده مردم اردبیل در نطق میان دستور دیروز خود تاکید کرد: هنر مدیران دولت، امروز خودمحوری و دیوار کشیدن دورکشورها نیست بلکه با هم دست دادن مدیران دول و پل زدن بین ملل است. علی مطهری، نماینده تهران نیز در حاشیه جلسه علنی دیروز به خبرنگاران گفت: توهین و بیاحترامی و نسبت خلاف ادب به خدمتگزاران نظام اسلامی و افراد مورد تایید رهبری دادن درست نیست. وی با اشاره به صحبتهای تند بیرانوند علیه وزیر امور خارجه در جلسه دیروز مجلس که با واکنش ابوترابیفرد، رئیس جلسه نیز همراه شد، گفت: این همه حساسیت برای یک موضوع غیرمهم و کوچک کار درستی نیست و اینکه یکی از مقامات کشور با اوباما دست داده است نمیتواند اهمیت داشته باشد و مهم این است که ما از آرمانهای خود نظیر مساله فلسطین کوتاه نیاییم. این نماینده مجلس افزود: باید از نمایندهای که بیاحترامی کرد پرسید که چرا فردی را که رهبری مورد اعتماد و متدین میداند بیغیرت خطاب میکنند؟ ضمن آن که دست دادن با اوباما نیز دلیل نفوذ آمریکا در ایران نیست. مطهری تاکید کرد: بیشتر در اینگونه واکنشها هدفهای سیاسی در کار است، با شعار و فریاد راه نفوذ بسته نمیشود و باید در جای خود طبق فرموده رهبری راههای نفوذ را ببندیم و این افراد بیشتر به دنبال تضعیف دولت هستند. چرا که اگر در دولت سابق این اتفاقات افتاده بود که مواردی نیز داشت اینها رفتاری چنین نداشتند.
messages.comments