«درحال حاضر حدود ٦٠٠هزار نفر در کشور به دمانس و آلزایمر مبتلا هستند. با توجه به تغییر ترکیب جمعیتی کشور به سمت سالمندی، پیشبینی میشود تا ٣٠سال آینده تعداد بیماران آلزایمری در کشور به بیش از ٢میلیون نفر برسد و این زنگخطری برای سلامت جامعه است.» اینها بخشی از صحبتهای معصومه صالحی مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران به مناسبت روز جهانی آلزایمر در گفتوگو با «شهروند» است.
با توجه به نامشخص بودن دلیل این بیماری و نداشتن درمان قطعی، پیشگیری بر درمان بیماران مبتلا به آلزایمر از اهمیت زیادی برخوردار است. بر همین اساس انجمن آلزایمر ایران از سال ١٣٨٣ با توجه به اهداف اساسنامه در مورد آموزش و پیشگیری از بروز بیماریهای دوران سالمندی و بهویژه بیماری دمانس و آلزایمر؛ طرحی با عنوان طرح حساس (حفظ سلامت افراد سالمند) را در دستورکار خود قرار داد. در این طرح ابتدا برای تمام مراجعهکنندگان پرونده سلامت تشکیل میشود، سپس توسط کادر درمانی معاینات پزشکی انجام میشود، در مرحله بعد تستهای حافظه و افسردگی توسط کارشناسان این انجمن از بیماران گرفته میشود و درنهایت با توجه به مندرجات در پرونده پزشکی این افراد برنامههایی برای دو روز در هفته به آنها داده میشود. ورزش صبحگاهی؛ (تایچی و یوگا) با توجه به شرایط سنی و جسمی این افراد، آموزش قرآن و حفظ و قرائت آن، آموزش زبان انگلیسی با حضور مربی ویژه، آموزش بیماریهای دوران سالمندی، تبادل تواناییهای بیماران با استفاده از تجربیات افراد سالمند به منظور ایجاد انگیزه، یادآوری دانستهها و افزایش اعتماد به نفس در آنها، برگزاری برنامههای فرهنگی-اجتماعی شامل برگزاری مناسبتها و جشن تولدها و اجرای موسیقی زنده، برگزاری تورهای تفریحی یک روزه و چند روزه همسالان به منظورکاهش وابستگی آنان به اعضای خانواده و ایجاد ارتباطهای خانوادگی و دوستانه به منظور خارج نمودن این افراد از انزوا ازجمله برنامههای این انجمن در طرح حساس است. البته لازم به ذکر است که پایش سلامت جسمی و روحی این افراد به صورت مستمر توسط انجمن انجام میشود.
کمک به بیماران برای دریافت یارانه از سازمان بهزیستی، تهیه برخی تجهیزات از قبیل تشک مخصوص، ویلچر، واکر، تهیه برخی داروها و ارسال نشریه برای بیماران بخشی از اقدامات حمایتی انجمن از بیماران مبتلا به آلزایمر است. متاسفانه بخشی از داروهای بیماران مبتلا به آلزایمر بسیار گران است. این گرانی هم به دلیل وارداتی بودن بخش زیادی از داروها است. بیمهها هم فقط داروهای داخلی را پوشش میدهند. از طرف دیگر این بیماری جدا از هزینههای درمان بار عاطفی سنگینی هم به بیماران و خانوادههای آنها وارد میکند. در برخی مواقع حتی یک بیمار ممکن است به ١٦سال مراقبت نیاز داشته باشد، این کار بسیار سختی است. بررسیها نشان میدهد بهطور متوسط یک بیمار آلزایمر در ماه از یکمیلیون و ٨٠٠هزار تومان تا ٤میلیون تومان هزینه درمانی دارد.
برخی تحقیقات نشان میدهد ٧ تا ١٢درصد احتمال دارد این بیماری به صورت ژنتیکی منتقل شود ولی با این همه هنوز منشأ اصلی این بیماری ناشناخته است. متاسفانه این بیماری درمان قطعی هم ندارد و فقط میتوان رشد آن را کاهش داد. اما یکی از روشهای موثر تشخیص زودهنگام این بیماری با استفاده از روش غربالگری است. تشخیص زودهنگام این بیماری میتواند در شروع معلولیتهای ذهنی این بیماری، ٥سال تأخیر ایجاد کند و این یعنی ٥سال زندگی با کیفیت که بسیار ارزشمند است. البته تحقیقات نشان داده است که پیشگیری از این بیماری میتواند از دوران کودکی آغاز شود ولی بهطورکلی برخوردهای شدید به سر، همچنین بیهوشیهای عمومی با مدت زمان و دفعات زیاد میتواند از عوامل تشدیدکننده این بیماری باشد. از طرف دیگر ورزش، پیادهروی، مطالعه، مصرف سبزیجات، فراگیری زبانهای خارجی، شعر خواندن، حل جدول و تمرینهای ریاضی میتواند در جلوگیری یا کند کردن روند این بیماری تأثیر مثبتی داشته باشد. تغییر در سبک زندگی میتواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. البته به تازگی برخی تحقیقات و یافتههای علمی نشان داده است که افسردگی و دوری از فعالیتهای اجتماعی میتواند عاملی برای بروز این بیماری باشد.
نظر شما