twitter share facebook share ۱۴۰۴ خرداد ۱۱ 224
همه‌ی ضدآفتاب‌ها توان محافظت در برابر UVA را ندارند، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض UVA می‌تواند منجر به چین‌وچروک، لک، زبری پوست و حتی سرطان پوست شود.

با افزایش دما در سراسر امارات متحده عربی -که به رکورد ۵۱.۶ درجه سانتی‌گراد در ماه می رسیده است- متخصصان تاکید می‌کنند که مراقبت از پوست باید یکی از اولویت‌های اصلی باشد.

اما باید مراقب ترفندهای بازاریابی و ادعاهای گمراه‌کننده بود.

دکتر باربارا استورم، متخصص آلمانی مراقبت از پوست می‌گوید: « حس امنیتی که عبارت “SPF بالا” ایجاد می‌کند غلط و خطرناک است.» او توضیح می‌دهد: «SPF فقط به محافظت در برابر پرتوهای UVB اشاره دارد، که به‌تنهایی کافی نیست.»

علم پرتوهای فرابنفش

خورشید پرتوهای فرابنفش را در سه طول موج ارسال می‌کند: UVA، UVB و UVC. پرتوهای UVC وارد جو زمین نمی‌شوند و بنابراین در این بحث نمی گنجند.

پرتو UVB بیشتر مسئول آفتاب‌سوختگی است که ممکن است به سرطان‌هایی مانند ملانوم بدخیم و سرطان سلول بازال منجر شود. پرتو UVA بیشتر با پیری پوست در ارتباط است. اما چون همه از نقش UVA آگاه نیستند و همه‌ی ضدآفتاب‌ها توان محافظت در برابر آن را ندارند، قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض UVA می‌تواند منجر به چین‌وچروک، لک، زبری پوست و حتی سرطان پوست شود.

چیزی که دکتر استورم و دیگر متخصصان امروز می‌دانند این است که SPF به‌هیچ‌وجه محافظی در برابر پرتوهای UVA نیست.

 البته این به این معنا نیست که باید ضدآفتاب SPF 30 خود را کنار بگذارید. بلکه مانند بسیاری چیزهای دیگر، هنگام خرید ضدآفتاب باید توضیحات ریز روی بسته‌بندی را به‌دقت بخوانید.

استورم می‌گوید: «پرتو UVA می‌تواند از شیشه عبور کند، بنابراین حتی در یک دفتر کار با پنجره یا هنگام رانندگی نیز ممکن است در معرض آن قرار بگیرید. بنابراین استفاده از ضدآفتابی با محافظت کامل ضروری است.»

محافظت کامل یعنی چه؟

این ضدآفتاب‌ها، از پوست ما هم در برابر UVA و هم UVB محافظت می‌کنند. برای UVB می‌توان از عدد SPF کمک گرفت؛ بسته به سبک زندگی شما -مثلا رفت‌وآمد روزانه با ماشین در برابر ماندن در ساحل- مقدار پیشنهادی بین ۳۰ تا ۵۰ است. اما میزان محافظت در برابر UVA پیچیده‌تر است و نیاز به محاسبه دارد.

اولین قدم این است که به درجه‌بندی ستاره‌ای UVA روی بسته‌بندی توجه کنید؛ این رتبه‌بندی بین ۰ تا ۵ ستاره دارد. این عدد نشان می‌دهد که چه درصدی از پرتو UVA در مقایسه با UVB توسط ضدآفتاب جذب می‌شود.

بنابراین مهم است که هم SPF بالا انتخاب کنید و هم تعداد ستاره‌های بالا.

به زبان ساده‌تر، ضدآفتابی با SPF 30 و چهار ستاره UVA، انتخاب مناسبی است؛ مگر این که در شرایط شدید آفتاب، مثل بیابان یا ساحل، باشید. در آن صورت باید سراغ SPF 50 و پنج ستاره بروید و در مصرف و تمدید آن بسیار دقیق باشید.

نکات مهم در استفاده از ضدآفتاب

مقدار پیشنهادی ضدآفتاب، حدود ۲ میلی‌گرم برای هر سانتی‌متر مربع از پوست است. برای محافظت کامل از صورت، باید مقدار مورد استفاده سطح کف دست شما را بپوشاند.

 دکتر آنیتا هیراناندانی، متخصص پوست، می‌گوید: «اکثر افراد صورت‌شان را خوب می‌پوشانند، اما ناحیه گردن و گوش‌ها را فراموش می‌کنند، که در نتیجه مستعد ضایعات سرطانی می‌شود. حتی اگر لباس آستین‌دار یا شلوارک دارید، باز هم باید ضدآفتاب را روی کل بدن استفاده کنید، نه فقط بخش‌های در معرض آفتاب.»

ضدآفتاب را ۲۰ دقیقه پیش از خروج از خانه بزنید تا فرصت کافی برای ایجاد لایه محافظ داشته باشد، و اگر به مدت طولانی زیر نور خورشید هستید، هر دو ساعت آن را تمدید کنید.

استورم می‌گوید: «در مکان‌هایی مثل امارات که آفتاب بسیار شدید است، بسیار مهم است که ضدآفتاب را مرتب تمدید کنید، به‌ویژه بعد از تعریق یا شنا.»

او اضافه می‌کند که حتی برخی لباس‌ها می‌توانند اثر ضدآفتاب را کاهش دهند و زمان بیرون بودن نیز مهم است؛ آفتاب در ظهر ۱۵۰ برابر قوی‌تر از صبح یا عصر است.

او طرفدار استفاده از مرطوب‌کننده یا لوازم آرایشی حاوی SPF نیست: «فیلترهای UV فعال و ترکیبات مراقبتی در یک محصول، اثر یکدیگر را کم می‌کنند. من همیشه پیشنهاد می‌کنم ضدآفتاب را جداگانه بزنید. ابتدا محصولات مراقبتی پوست را استفاده کنید، چند دقیقه صبر کنید تا جذب شود، سپس ضدآفتاب و بعد آرایش. اینطوری هم محافظت کامل دارید، هم منافذ پوست با روغن‌های معدنی آرایشی بسته نمی‌شود و آرایش‌تان هم پخش نمی‌شود.»

محافظت کامل در برابر آفتاب فقط با ضدآفتاب ممکن نیست

برای محافظت بهتر باید از لباس‌های مناسب، عینک آفتابی، کلاه و سایه‌بان هم استفاده کرد. دکتر لَنِل دان، بنیان‌گذار کلینیک Chiron در جمیرا، پیشنهاد می‌کند که از لباس‌هایی با محافظ UV استفاده شود. او همچنین می‌گوید: «از ضدآفتاب‌هایی که مواد شیمیایی مضر دارند دوری کنید – مانند پارابن، اکسی‌بنزون، اکتینوکسات و تیتانیوم دی‌اکسید.»

آلودگی ناشی از ضدآفتاب

یکی دیگر از دلایلی که باید از مواد شیمیایی قوی اجتناب کرد، آلودگی زیست‌محیطی است. بسیاری از فعالان محیط‌زیست خواهان ممنوعیت استفاده از محصولاتی هستند که حاوی اکسی‌بنزون و اکتینوکسات‌اند، چون به مرجان‌های دریایی آسیب می‌زنند. لیزا بیشاپ، رئیس سازمان Friends of Hanauma Bay می‌گوید: «این مواد روی بدن باقی می‌مانند و وقتی وارد آب دریا می‌شوید، در آب شناور می‌شوند و باعث مرگ مرجان‌ها می‌گردند.»

برندهایی که به عنوان گزینه‌های دوستدار محیط‌زیست پیشنهاد می‌شوند عبارت‌اند از: Colorescience، NYDG Skincare، La Roche-Posay، Dr Hauschka و Molecular Cosmetics که قطره‌های ضدآفتاب پایدار در برابر نور عرضه می‌کند.

برنزه شدن: بله یا نه؟

هر دو نوع پرتو UV باعث برنزه شدن پوست می‌شوند، که همچنان خواسته‌ی بسیاری افراد است. اما طبق گزارش انجمن متخصصان پوست بریتانیا، برنزه شدن یعنی پوست آسیب دیده است. پوست حاوی رنگدانه‌ای به‌نام ملانین است که رنگ طبیعی آن را می‌سازد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تولید بیشتر ملانین می‌شود که جذب پرتو UV را افزایش می‌دهد و باعث تیره شدن موقت پوست می‌شود. این گزارش می‌گوید: «برنزه شدن در واقع نشانه‌ای است از این‌که پوست آسیب دیده و در حال دفاع از خودش است.»

اما دکتر دان هشدار می‌دهد که این به معنی اجتناب کامل از آفتاب نیست: «تحقیقات نشان داده افرادی که سیگار نمی‌کشند ولی کاملاً از آفتاب پرهیز می‌کنند، طول عمری مشابه با سیگاری‌هایی دارند که بیشترین مواجهه با آفتاب را دارند. یعنی پرهیز کامل از آفتاب ممکن است به‌اندازه سیگار کشیدن مضر باشد. فواید قلبی و عروقی آفتاب به دلیل نیتریک‌اکسید است که به کاهش فشار خون کمک می‌کند. این ماده فقط با نور مستقیم خورشید در بدن فعال می‌شود، نه با مصرف مکمل‌های ویتامین D.»

در نهایت، حتی اگر پوست آسیب‌دیده یا برنزه دارید، می‌توانید از روش‌های درمانی مانند فیشیال‌های آبرسان، رادیوفرکانسی برای سفت شدن پوست، درمان‌های نوری یا لیزر استفاده کنید. اما این درمان‌ها باید به چشم پیشگیری دیده شوند، نه درمان قطعی. در مقابل تهدید دائمی آفتاب، اولین و مهم‌ترین خط دفاعی شما باید یک ضدآفتاب مؤثر باشد – محصولی که فراتر از فقط SPF باشد و با تحقیق و استفاده‌ی مسئولانه انتخاب شود.

منبع: نشنال نیوز

نظر شما