کمک 3 میلیارد دلاری عربستان سعودی به لبنان به دلیل خودداری بیروت از محکوم کردن حمله به سفارت سعودی در تهران، متوقف شد.
این کمک بلاعوض در قالب هبه از سوی دولت ریاض در دوره پادشاهی ملک عبدالله بن عبدالعزیز به لبنان ارائه شده بود. براساس این کمک، لبنان می توانست با استفاده از کمک 3 میلیارد دلاری عربستان سعودی، از آمریکا و فرانسه، برای ارتش و نیروهای امنیتی اش، سلاح و تجهیزات امنیتی خریداری کند.
تاکنون حدود 2 میلیارد دلار از این کمک، هزینه و خرج شده است و یک میلیارد دلار آن باقی مانده است.
یک مقام مسؤول سعودی به خبرگزاری رسمی این کشور (واس) با اعلام این خبر توضیح داد به دلیل خودداری لبنان از محکومیت حمله به سفارت و کنسولگری سعودی در تهران و مشهد، ادامه کمک مالی 3 میلیارد دلاری برای تامین سلاح و تجهیزات ارتش و نیروهای امنیتی لبنان متوقف شد.
ریاض همچنین مدعی شد دولت لبنان به مصادره حزب الله درآمده است.
با این حال دولت ریاض از مواضع تمام سلام نخست وزیر لبنان تقدیر کرد.
در حال حاضر در کابینه لبنان میان نخست وزیر (تمام سلام) و وزیر خارجه درباره موضوعات مختلف مربوط به عربستان سعودی اختلاف نظر شدید وجود دارد.
به عنوان مثال نخست وزیر لبنان از پیوستن این کشور به ائتلاف اسلامی مبارزه با تروریسم به رهبری عربستان سعودی حمایت می کند اما وزیر خارجه لبنان از این اقدام انتقال کرده است.
تمام سلام، نخست وزیر لبنان از تصمیم عربستان برای توقف کمک مالی خود ابراز تأسف کرد و گفت: من امیدوارم که عربستان در موضع خود بازنگری کند.در همین راستا حزبالله لبنان در بیانیهای اعلام کرد: تصمیم عربستان برای توقف کمکهای مالی خود به ارتش و نیروهای امنیتی به هیچ وجه کسی را در لبنان غافلگیر نکرد. مسئولان دولت و وزارتخانهها و نهاد نظامی لبنان کاملا اطلاع داشتند که این تصمیم از مدتها پیش و به ویژه از دوره پادشاهی جدید در عربستان اتخاذ شده است و ما بارها درباره این مساله در رسانههای محلی و جهانی صحبتهایی را شنیدهایم.
در این بیانیه آمده است: جهان و لبنانیها همگی میدانند که عربستان از بحران مالی خفقان آوری به دلیل هزینههای زیاد این کشور در جنگش علیه یمن و به دلیل توطئه کاهش قیمت نفت در بازار جهانی که خود عربستان پشت آن قرار دارد، رنج میبرد. این بحران مالی موجب اتخاذ اقدامات بیسابقه در داخل ریاض و لغو بسیاری از قراردادها و توافقنامهها از جمله توقف حمایت مالی از ارتش لبنان شده است.
در این بیانیه آمده است: این مسأله هرگز موجب تغییر موضع ثابت سیاسی حزب الله نسبت به تحولات منطقه نخواهد شد. تصمیم عربستان بار دیگر دروغ بودن ادعاهایش در مبارزه با تروریسم را برملا کرد و نشان داد که موضع واقعی عربستان نظارت بر تروریسم و مسلح کردن تروریستها و ایجاد فتنه و مشکلات در جهان عرب و اسلام است.
این در حالی است که امارات و بحرین حمایت خود را از تصمیم عربستان اعلام کردند.
وزارت خارجه امارات در بیانیهای اعلام کرد: تصمیم عربستان به دنبال مواضع منفی لبنان در مقابل موضع واحد کشورهای عربی اتخاذ شده است. به رغم حمایت عربستان از لبنان در طول تاریخ و در شرایط سخت منطقه اما متأسفانه مواضع منفی را از لبنانیها شاهد هستیم. به همین دلیل امارات کاملا از تصمیم عربستان حمایت میکند.
سعد حریری، نخست وزیر پیشین لبنان نیز در بیانیهای حمایت خود را از تصمیم عربستان اعلام و تأکید کرد: ما تصمیم عربستان را درک میکنیم و امیدواریم که رهبران عربستانی با چشم برادر بزرگتر به لبنان و رنجهایش بنگرند.
وی گفت: لبنانیها با نگرانی و تأسف بسیار خبر تصمیم عربستان را شنیدند؛ تصمیمی که به دلیل خروج لبنان از موضع واحد کشورهای عربی و بکارگیری سیاست خارجه در خدمت محورهای منطقهای اتخاذ شده است. عربستان و دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از حمایت لبنان در سختترین شرایط دست نکشیدند.
اما تصمیم دولت سعودی برای قطع کمک مالی به ارتش لبنان را می توان از ابعاد و زوایای گوناگون به تعبیر نشست. در این راستا علاوه بر تاثیر کاهش در آمدهای نفتی دولت عربستان و مشکلات اقتصادی ناشی از آن، به نظر می رسد مهم ترین پیامی که در این اقدام دولت سعودی نهفته است، آشکار شدن بیشتر عمق خصومت سیاست دولت ریاض نسبت به تهران است و این پیام را به کشورهای عربی منطقه می دهد که باید این کشورها بین ایران و عربستان یکی را انتخاب کنند.
وزیر دفاع لبنان در گفتوگو با شبکه المیادین، با بیان اینکه از مدتها پیش نسبت به این تصمیم عربستان آگاه بوده است، ابراز امیدواری کرده که بار دیگر مسأله هدیه نظامی ایران به ارتش لبنان به جریان بیفتد. وی تأکید کرد که ارتش لبنان، توانایی مبارزه با تروریسم را دارد.
«علی شمخانی» دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در تاریخ 7 مهر 1393 با «تمام سلام» نخست وزیر لبنان دیدار و از عزم تهران برای تقدیم هدیه نظامی به ارتش لبنان خبر داد. پس از آن سمیر مقبل وزیر دفاع لبنان به ایران آمد تا در جریان جزئیات این هدیه نظامی قرار گیرد.
طبق پیشنهاد ایران، قرار بود تا مهماتی از قبیل تیربار دوشکا، مهمات دوشکا، توپ 120 میلیمتری، مهمات توپ 120 میلیمتری، توپ و مهمات توپ 60 میلیمتری، .موشک انداز ضد زره تاو، موشک تاو، گلوله توپ 155 میلیمتری، دور بین دید در شب، گلوله تانک «تی 55» و مهمات تانک «تی 55» و مهمات تانک «تی 62» در اختیار ارتش لبنان قرار گیرد.
در آن زمان این پیشنهاد ایران، در حالی که کمک 3 میلیارد دلاری عربستان به بهانههای مختلف به ارتش لبنان داده نمیشد، با مخالفت و واکنش شدید عربستان و غرب به خصوص امریکا مواجه شد و سرانجام کابینه لبنان تحت فشار این کشورها، هدیه ایران را نپذیرفتند.
نظر شما