نزدیک به یک هفته پیش، یک روز بعد از آن که باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا از دستاوردهای نیروهای عضو ائتلاف مبارزه با داعش در عراق و سوریه صحبت کرد، عربستان سعودی اعلام کرد پیمان عربی اسلامی برای مبارزه با داعش و تروریسم در تمامی نقاط ایجاد شده است. خبر تاسیس این پیمان را محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و وزیر دفاع این کشور داد. خبری که شیوه اعلام آن نشان می داد که عربستان خود فرماندهی این پیمان را بر عهده دارد. در آن موقع کارشناسان پیش بینی می کردند با اعلام تشکیل این پیمان عربستان سعودی و متحدان آن درصدد ورود نظامی علیه داعش در دیگر کشورهای عربی و اسلامی نظیر سوریه و عراق هستند. اکنون ابراهیم الجنابی، عضو شورای قضایی استان الانبار در گفت وگو با «دیپلماسی ایرانی» ضمن تایید احتمال ورود نیروهای عربستانی به عراق در جریان پاکسازی مناطق عموما سنی نشین نظیر الانبار از لوث تروریست های داعش می گوید که احتمالا این اتفاق ظرف روزهای آینده رسما انجام خواهد شد. وی در این باره گفت: «نیروهای پیمان اسلامی عربی که اخیرا عربستان سعودی ایجاد کرده است قصد دارند در عملیات پاکسازی الانبار مشارکت کنند.»

وی در پاسخ به این سؤال که آیا ورود نیروهای عربستانی به الانبار عراق با هماهنگی ایالات متحده صورت می گیرد؟ گفت: این اقدام عربستان دقیقا در راستای سیاست های جدید ایالات متحده امریکا در عراق است و قطعا با هماهنگی آن انجام خواهد شد.احتمالا این ورود به اطلاع دولت مرکزی نیز خواهد رسید و در صورت مخالفت بغداد، این مخالفت مانع از این ورود نخواهد شد.

وی افزود: با این کار عربستان، عراق به عرصه رویارویی کشورهای بزرگ و تسویه حساب های منطقه ای میان امریکا و روسیه و متحدانشان تبدیل خواهد شد.

الجنابی همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا فقط عربستان در این اقدام دخالت خواهد داشت؟ گفت: پیمان اسلامی - عربی دو راس دارد، یکی عربستان سعودی که از این ائتلاف حمایت مالی می کند و دیگری ترکیه که حمایت نظامی از آن به عمل می آورد. برای همین وقتی که نیروهای ترکیه وارد عراق شدند فشارهای بسیاری به بغداد وارد آمد که در برابر این ورود سکوت اختیار کند و هیچ اقدامی علیه این کار ترک ها در مجامع بین المللی و منطقه ای انجام ندهد. همان طور که شاهدیم بعد از این که عربستان اعلام کرد ائتلاف عربی اسلامی متشکل از 34 کشور تشکیل شده است، ترکیه پذیرفت نیروهای خود را از عراق خارج کند. وقتی این پیمان تشکیل شد همه در برابر آن سکوت کردند اگرچه برخی کشورهای اسلامی نظیر مالزی و پاکستان اعلام کردند از حضور در این پیمان خبر نداشتند و هیچ کس قبل از آن آنها را در جریان این موضوع قرار نداده بود. شما می بینید بعد از این که این پیمان تشکیل شد کشورهای امریکا و آلمان از آن استقبال کردند و گفتند که چه خوب است اگر این ائتلاف در جنگ علیه داعش شرکت کند. ترکیه اعلام کرده بود تنها در صورتی حاضر به مبارزه با تروریسم و داعش خواهد شد که نیروهای ائتلاف اسلامی عربی در عراق علیه داعش وارد عمل شوند. عملا هم می بینیم که آنها خود را برای ورود به عراق آماده می کنند. به این ترتیب می بینیم سناریوی ورود ترکیه به عراق دوباره تکرار می شود با این تفاوت که این بار نیروهای عربستانی جای نیروهای ترکی را می گیرند.

*دیپلماسی

نظر شما