twitter share facebook share ۱۳۹۵ اردیبهشت ۰۷ 532

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان هفته گذشته را در نیویورک گذراند. حضور در نشست بین‌المللی آب و هوا در حالی رییس دستگاه دیپلماسی ایران را به سازمان ملل کشاند که آب و هوای حاکم بر اجرای برجام چندان خوب نبود. وزارت امور خارجه از روند کند وفای به عهد امریکایی‌ها در قالب توافق هسته‌ای ناراضی بود و همین مساله بهانه‌ای شد برای قریب به ٦ ساعت رایزنی دو وزیر در دو نوبت ملاقات در روزهای سه شنبه و جمعه. اما ملاقات ظریف با همتای آمریکاییش تنها دیدار وی در نیویورک نبود، بلکه خبرها از ملاقات او با چندتن از نمایندگان کنگره آمریکا حکایت می کرد.

 

خبر دیدار این دور ظریف با تعدادی از نمایندگان کنگره امریکا را نخستین‌بار لورا روزن، خبرنگار امریکایی المانیتور منتشر کرد. وی در این خصوص نوشت: منابع آگاه به المانیتور گفته‌اند که ظریف در مدت زمان حضور در نیویورک علاوه بر دیدار با جان کری و امضای توافقنامه آب و هوا با تعدادی از نمایندگان کنگره امریکا هم دیدار کرده است. این امر مسبوق به سابقه است و پیش از این نیز ظریف در مدت زمانی که نماینده ایران در سازمان ملل هم بود با جان کری و جو بایدن که در آن روزها، سناتورهایی در مجلس سنا بودند هم دیدار و رایزنی‌هایی داشت. اظهارات منبع آگاه خبرنگار المانیتور را، صبح دیروز سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری با اهالی رسانه تایید کرد. جابری انصاری در این خصوص گفت: «در سفر وزیر خارجه به نیویورک علاوه بر دیدارها و گفت‌وگوهای حاشیه‌ای با چند تن از نمایندگان کنگره گفت‌وگو شد.»

دیداری که منبع آگاه المانیتور از آن خبر داده است روز جمعه ٢٢ آوریل در نیویورک صورت گرفته است. نمایندگان کنگره که برای دیدار با وزیر امور خارجه ایران از واشنگتن به نیویورک آمدند از جبهه دموکرات‌ها بودند و گفته می‌شود که تعداد آنها از ده نفر بیشتر نبوده است. به گفته یک منبع آگاه، نمایندگان بیشتری برای دیدار با ظریف در این دور اعلام آمادگی کرده بودند که تعدادی از آنها به دلیل مسائل خانوادگی و دیدارهای کاری و برخی هم به دلیل تلاقی این تاریخ با تعطیلات آخر هفته در امریکا نتوانستند خود را به نشست فوق برسانند. وضعیت پرونده ایران در کنگره امریکا چندان آرام نیست و به خصوص در دو سال اخیر جمهوری‌خواهان برای بر زمین کوبیدن رقیب دموکرات در انتخابات ریاست‌جمهوری امسال، برجام را به ابزاری برای انتقاد از خط مشی اوباما بدل کرده‌اند. در چنین فضایی، جمعی از دموکرات‌های کنگره که پس از حصول برجام در عبور ایمن آن از سد قانونگذاران نقش داشتند و به دنبال تعامل بیشتر با ایران هستند به دیدار ظریف آمدند. دموکرات‌هایی که به نوعی با ایجاد ائتلاف و اتحاد درون حزبی و فضاسازی‌های رسانه‌ای مناسب به اجرای برجام تا به امروز هم کمک کرده‌اند. به گفته یک منبع آگاه به «اعتماد»، در دیدار ظریف با نمایندگان کنگره، دو طرف سیاست‌ دولت‌های متبوع دیگری در منطقه را به باد انتقاد گرفتند و در این میان محمد جواد ظریف به ادعاهای واهی مطرح‌شده در سایه پروژه ایران‌هراسی لابی‌های صهیونیستی و عربی در چند سال اخیر به صراحت پاسخ داد. انتقاد به سیستم قضایی و حقوقی امریکا و نقض حقوق بین‌الملل توسط دادگاه‌های امریکا که به طرح دعاوی متفاوت علیه ایران در چند سال اخیر منجر شده هم در زمره انتقادهای ظریف از قانونگذاران امریکایی بود.

جزییات اجرای برجام، منافع جامعه جهانی از پیشبرد برجام، چالش‌هایی که امریکا در مسیر اجرای تعهدی بین‌المللی ایجاد کرده است و رویکرد نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا به دوام برجام و وفای به عهد امریکا در دولت بعدی نیز در زمره سوژه‌های مورد بحث ظریف با نمایندگان کنگره بوده است.

*اعتماد

نظر شما