در سالیان اخیر، وضعیت حقوق بشر در کشور عربستان سعودی به شکل بی سابقه ای وضعیت نابسامانی به خود گرفته است. این اشفتگی خود را در اعدامهای پی در پی، زندانی کردن فعالان سیاسی و اجتماعی، نقض حقوق زنان و اقلیتهای مذهبی نشان  می دهد. تا جائی که این وضعیت اسفناک، موجب نگرانی همگان شده است.

در سال جاری، تعداد اعدامهای صورت گرفته در عربستان رشد چشمگیری داشته است امری که موجب نگرانی سازمان عفو بین الملل گردید که آیا عربستان با این اقدامها می خواهد مطلبی را به گوش دیگران برساند و یا این افزایش حکم اعدام اتفاقی بوده است؟

سازمان عفو بین الملل، اسنادی را ارائه کرده که نشان می دهد در سال جاری، عربستان بیش از 200 نفر را اعدام کرده است که این عدد در بیست سال گذشته بی سابقه است.

کشورهای غربی و سازمانهای بین المللی، در این باره برای عربستان انتفادات شدید اللحنی فرستادند مانند سازمان هومن  رایتس وتش که در یکی از گزارشهای خود اعلام کرد عربستان یکی از معدود کشورهایی است که بالاترین آمار اعدام را دارد.

از بارزترین موارد نقض حقوق بشر، می توان به ماجرای علی النمر اشاره کرد که در سن هفده سالگی به دلیل شرکت در یک تظاهرات دستگیر شد. این ماجرا و مساله اعدام شیخ نمر و انسانهای ازاده دیگر موجی از اعتراضات گسترده را در جهان به وجود آورد و سبب شد در بسیاری از کشورها مردم در مقابل سفارت عربستان سعودی تجمع کنند.

فعالان حقوق بشر، حکم اعدام علی نمر را چون قبل از رسیدن ایشان ب سن قانونی صادر شده، ناعادلانه می دانند و حال تنها شخص تصمیم گیرنده در مورد بخشش و لغو حکم اعدام او ملک سلمان بن عبد العزیر است.

سازمان عفو بین الملل قبل از اجرای این احکام ظالمانه نگرانی خود را در مورد صدور حکم اعدام 47 نفر زندانی ابراز کرده بود. این سازمان به صراحت اعلام می کند که دادگاه تشکیل شده عادلانه نبوده و آن سه جوان شیعه و شیخ نمر النمر مستحق چنین مجازاتی نیستند همچنانکه که قوانین بین المللی اجرای حکم اعدام در مورد افراد زیر 18 سال را ممنوع می داند.

برخی از تحلیل گران سیاسی معتقدند که این سلسله اعدامها را می توان نوعی عکس العمل دانست در برابر آشوبها و درگیریهایی که در منطقه، در حال وقوع است. آمارها نشان می دهد که عربستان یکی از پنج کشوری است که بالاترین حکم اعدام را دارا هستند. عربستان پس از چین و ایران مرتبه سوم را دارد و کشورهای عراق و ایالات متحده رتبه چهارم و پنجم را دارند.

علی رغم اعتراضات صورت گرفته از طرف سازمانهای حقوق بشر و با وجود تعهداتی که این کشور در این باره به سازمانهای مختلف داده است، عربستان سعودی همچنان آشکارا به نقض حقوق بشر می پردازد و پرونده این کشور شرسار از برخوردهای ناعادلانه با مخالفین، فعالان سیاسی و غیر سیاسی و اقلیتهای دینی و مذهبی است.

مدیر مسول موجز الاخبار، در صفحه تیوتر خود قبلا نوشته بود: حکم اعدام شیخ نمر النمر و دیگر زندانیان که برخی از آنها جزو گروهک القاعده هستند هفته آینده به اجرا در می آید . این برنامه با بیش از یک میلیون بیننده و با مدیریت خالد الحبقاوی که یکی از اعضای سابق نیروهای اطلاعاتی ریاض است این خبر را چنین منتشر ساخت: «هفته آینده شمشیر برنده خداوند ، نشانه های فته را که هموراه مفسد فی الارض بودند نابود خواهد ساخت ».

اوج اعدامها در عربستان سال  1995 م بوده است که در آن سال بیش از 190 حکم اعدام به اجرا در آمد و امسال که در سال 2015 م به سر می بریم بیش از 200 اعدام شده اند. در حالی که بر طبق قوانین عفو بین الملل این عدد نباید از 90 بگذرد. این سازمان همچنین افزود که این نقض حقوق بشر، اتباع بیگانه را هم شامل می شود از باب مثال در سال جاری 63 نفر به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام شدند که 54 نفر آنان اتباع بیگانه بودند و از مجموع اعدام شدگان ، 71 تبعه خارجی دیده می شود مانند یک شاعر فلسطینی به نام اشرف فیاض که به تهمت شرک و ارتداد به اعدام محکوم گردید.

پدیده زندان و اعدام طبقه روشنفکر  خود مقوله دیگری است مثلا کشور عربستان سعودی، نویسنده ای به نام رائف بدوی را به اتهام کفر و ارتداد، محکوم به 50 ضربه شلاق و 10 سال زندان و نیز 1000 ضربه دیگر کرد امری که جامعه بین المللی را برانگیخت.  بدوی همچنان در زندان به سر می برد  و همچنین در سال 2014 م سه وکیل را به اتهام انتقاد از وزارت دادگستری به هشت سال زندان محکوم کردند.

نظر شما