twitter share facebook share ۱۳۹۸ شهریور ۰۴ 916

در نخستین حمله انبار مهمات یکی از پایگاه‌های نیروهای ترکمان زیر مجموعه حشد شعبی عراق، به نام پایگاه شهدا در ده کیلومتری شمال شهر آمرلی، هدف حمله هوایی قرار گرفت که طی آن یک نفر کشته و دو نفر زخمی شدند. باشگاه خبرنگاران جوان در گزارشی تایید کرد که یکی از نیروهای سپاه پاسداران ایران، با نام ابوالفضل سرابیان، در این حمله هوایی کشته شده است.

بر پایه برخی گزارش‌ها، در روزهای پنجم و ششم مردادماه نیز یک پایگاه نظامی دیگر در استان دیالی، در شرق عراق در نزدیکی بغداد، هدف حمله‌های هوایی قرار گرفت که احتمال داده شد ارتش اسرائیل عامل آن بوده باشد. در این حملات نیز شماری از نیروهای حاضر در محل کشته و زخمی شدند و به گفته برخی منابع، کشته شدگان اکثراً ایرانی بودند. هدف حمله دوم پایگاه ابو منتظر المحمداوی همان پایگاه اشرف سابق، مقر پیشین نیروهای سازمان مجاهدین خلق بود و گمانه زنی های مبنی بر وجود انباری از موشک‌های بالستیک در آنجا می رفت.

حمله به پایگاهی در جنوب شهر بلد در استان صلاح الدین و حمله به پایگاه صقر در جنوب بغداد از دیگر حملاتی بود که ظرف دو ماه گذشته علیه نیروهای حشد شعبی به وقوع پیوست

مقامات اسرائیل که پیشتر در این قبیل حملات به سیاست نه تایید، نه تکذیب متوسل می شدند، رفته رفته با مشاهده انفعال مقامات کشوری و لشکری در عراق و ایران، به موضعگیری علنی روی آورده و با حالتی از غرور و افتخار از این حملات سخن گفتند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که از اوکراین دیدن می‌کرد، در یک نشست خبری در مورد حملات مشکوک به مراکز حشد شعبی در عراق گفت که ایران در هیچ کجا مصون نیست. وی گفت که رژیم ایران همچنان اسرائیل را به نابودی تهدید می‌کند و افزود: «ما هرکجا که لازم باشد علیه آنها وارد عمل خواهیم شد، و وارد عمل هم شده‌ایم.»

رسانه های آمریکا و اسرائیل نیز در گزارش هایی، با تأیید نقش اسرائیل در حمله به پایگاههای حشد شعبی، هدف از این حملات را نابودی موشک هایی دانستند که برای مقابله با اسرائیل، از ایران به خاک عراق منتقل شده است. ضمن اینکه عراق سرپل ارتباطی ایران با سوریه و لبنان و فلسطین است؛ لذا اگر به هر دلیلی نقش و جایگاه عراق در این محور کم رنگ شود، یقینا ارتباط تهران با مناطق مذکور تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و از این رو است که اکنون عراق برای اسرائیلی ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است

روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در گزارشی از قول دو مقام ارشد آمریکایی تائید کرد که نیروهای اسرائیلی در هفته‌های اخیر چندین حمله علیه تاسیسات نظامی و انبار تسلیحات در عراق انجام داده‌اند و در این حملات موشک‌های ایران با برد ۲۰۰ کیلومتری نابود شده‌اند.

روزنامه «اسرائیل هیوم» نوشت جمهوری اسلامی پس از آن که به دلیل حملات متعدد اسرائیل موفق به تثبیت نظامی‌اش در سوریه نشد، اکنون از طریق عراق برای گروه حزب‌الله موشک می‌فرستد. به نوشته این روزنامه، اهدافی که در حملات اخیر در عراق ضربه دیدند، انبارهای موشکی ایران در پایگاه‌های حشدشعبی بود.

روزنامه هاآرتص نیز به نقل از برخی مقام‌های نظامی اسرائیل گزارش داد موشک‌هایی که جمهوری اسلامی در عراق انبار کرده دقیق‌تر از مواردی است که به حزب‌الله داده و نفوذ نظامی بیشتر ایران در عراق تهدیدی برای اسرائیل است.

خبرگزاری رویترز تابستان پارسال گزارش داد که ایران طی چندین ماه، ده‌ها موشک را به خاک عراق انتقال داده و همکاری‌هایی را برای بازسازی سه مرکز تولید موشک در بغداد، کربلا و اقلیم کردستان، آغاز کرده است.

در ژوئیه ۲۰۱۹ یوسی کوهن، رئیس موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل، گفت کشورش درگیر شماری از اقدامات علنی و مخفی علیه ایران است که تنها بخش کوچکی از آن‌ها برملا شده‌اند. یوسی کوهن از تلاش ایران برای برپا کردن مقرهای نظامی در سوریه، لبنان و عراق نام برد و افزود: «آن‌ها به اشتباه فکر می‌کنند ما نمی‌توانیم در این کشورها به آنها دست یابیم».

موشک‌ها و راکت‌های دوربرد ایران، این کشور را قادر می‌سازد تا نیروهای دشمن و افراد غیرنظامی را صدها کیلومتر دورتر از خاک ایران تهدید کند، ضمن اینکه از طریق جنگ‌های نیابتی می‌تواند به طور غیرمستقیم و با حداقل خطر درگیری در خاک ایران، برای آنها مزاحمت فراهم کند و آنها را از رویارویی منصرف سازد. در سال‌های اخیر تهران این راهبردها را با توفیق بسیار در لبنان، سوریه و یمن به کار بسته است. نشانه‌هایی در دست است که عراق احتمالا صحنه بعدی برای اجرای این سناریو باشد. اگر چنین باشد، سناریوی یادشده امیدهای عراق برای آینده‌ای صلح‌آمیز و همچنین روابط این کشور با آمریکا را به خطر خواهد افکند.

اردیبهشت امسال مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، سفر برنامه‌ریزی شده‌اش به آلمان را لغو کرد و به طور غیر منتظره ای به بغداد رفت. به نوشته هاآرتص، آقای پومپئو در آن سفر شتابزده به نخست وزیر عراق گفته بود: «نگذارید ایران موشک به عراق بیاورد و موشک‌هایی را که تا حال انتقال داده برچینید. اگر خودتان این کار را نکنید، اقدامات لازم انجام خواهد شد».

چه ایران از عراق به عنوان پایگاه پرتاب موشک استفاده کند یا به عنوان ایستگاهی برای انتقال تجهیزات به سوریه، ارسال موشک‌های بالستیک برد کوتاه به عراق به منزله عبور از خط قرمز است، چرا که باعث می‌شود دامنه وسیع‌تری از نیروهای آمریکایی و شرکای آنها در محدوده بالقوه پرتاب موشکی قرار گیرند

اسرائیل در مواجهه با چنین تهدید بالقوه‌ای دو گزینه پیش رو دارد؛ رویه ای که این کشور در مقابل لبنان در پیش گرفت، یعنی: «تا جنگ نشده، اقدامی نکن»، و مدل تازه‌اش در سوریه «پیش از اینکه تهدید موشکی به یک عامل بازدارنده قوی تبدیل شود، حمله کن». تحولات هفته های اخیر نشان می دهد که اسرائیل در مقابل عراق، رویه دوم را در پیش گرفته و با اطمینان از انفعال مقامات ایران، دست به حملات بازدارنده زده است.

اسرائیل در این حملات –به ویژه در حمله به پایگاه اشرف- بیش از همیشه به حوزه امنیتی پیرامونی ایران نزدیک شد، اما حکومت ایران علی رغم سر دادن تندترین شعارها علیه اسرائیل، اراده و جرات سیاسی برای پاسخگویی مستقیم و غیرمستقیم نظامی و شبه نظامی به این حملات را نداشته، چراکه احتمال می دهد هرگونه واکنشی به جنگی تمام عیار منتهی شود و با باز شدن پای امریکا به میدان جنگ، بیشترین هزینه را ایران متحمل خواهد شد.

مقامات عراق نیز که پیشتر بر لزوم دور ماندن کشور از هر گونه تنش منطقه ای تاکید کرده و گفته بودند اجازه نخواهند داد عراق جایی برای تسویه حساب های سیاسی قدرت های خارجی باشد، در مقابل حملات انجام گرفته سکوت کرده و از اتخاذ هرگونه موضعی خودداری کرده اند.

هشام هاشمی کارشناس امور امنیتی عراق معتقد است بدون وجود عامل بازدارنده، داشتن موشک‌ با بردهای مختلف از سوی نیروهای مقاومت شیعی عراق هیچ ارزشی ندارد.

وی اظهار داشت: «سه یگان موشکی متعلق به گروه‌های شیعی عراقی به مدت 6 سال در مناطق مرزی سوریه حضور داشتند اما حتی یک بار هم به سوی اسرائیل تیری شلیک نکردند، این در حالی است که اسرائیل عامدانه چندین بار گروه‌های عراقی را در نزدیک فرودگاه دمشق و حمص مورد حمله قرار داد و مشخصا در سال 2018 میلادی تیپ 45 و 46 حشد شعبی در روستای مرزی الهری سوریه هدف حمله مستقیم اسرئیل قرار گرفتند. بدون وجود نیرو و تسلیحات بازدارنده، موشک‌های حشد شعبی تنها اهدافی آسان برای حملات اسرائیل به شمار می رود که از تکنولوژی و تسلیحات هوایی پیشرفته‌ و نیز حمایت امریکا برخوردار است.»

او در ادامه عنوان کرد: «رسانه‌های رسمی گروه‌های مقاومت عراقی بنا به دلایلی نظیر نداشتن توان دفاعی و نیز ناتوانی در انجام حملات متقابل و یا ایجاد عامل بازدانده کافی، از اتهام‌زنی به اسرائیل در رابطه با حمله به پایگاه آمرلی و اشرف خودداری می کنند. نمی دانم چرا عراق خود را درگیر اموری می کند که توان تحمل هزینه‌های آن را ندارد؟ بازبینی آگاهانه و بهره‌گیری از تجربیات جنوب لبنان به تنهایی برای نجات گروه‌های مقاومت عراقی در بدنه حشد شعبی کافی است.»

نظر شما