twitter share facebook share ۱۴۰۰ آبان ۱۸ 1172

هفت نوامبر یک پهپاد مملو از مواد منفجره به محل اقامات مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق حمله کرد. هنوز کسی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.

این حمله دو روز پس از اعتراضات مرگبار بغداد بر سر نتایج انتخابات پارلمانی صورت گرفت که در آن شبه نظامیان مورد حمایت ایران بیش از نیمی از کرسی های خود را از دست دادند و مدعی شدند که در انتخابات تقلب شده است. لازم به ذکر است که این شبه نظامیان سابقه حملات پهپادی به پایگاههای آمریکا در عراق را نیز دارند.

در ادامه، نظر سه تن از کارشناسان شورای آتلانتیک را در خصوص این حمله می خوانید:

ابتکار عمل در دست مقتدی است

گرچه در خصوص حمله به مقر مصطفی کاظمی هنوز تحقیقات در حال انجام است، اما شواهد نشان می دهد که شبه نظامیان مورد حمایت ایران مسئول حمله بوده اند چرا که ایران و شبه نظامیان متحدش بیشترین ضرر را از حذف نمایندگان خود در دولت می برند. حمله به کاظمی با هدف رساندن این پیام صورت گرفت که منابع و موقعیت ویژه شبه نظامیان باید حفظ شود و در دولت ائتلافی آینده، نمایندگان آنها باید حضور داشته باشند اما این دقیقا همان چیزی است که رأی دهندگان در انتخابات نشان دادند که نمی خواهند.

در این لحظه ابتکار عمل در دست مقتدی صدر است. وی پیروز انتخابات اکتبر بود؛ سابقه مقابله با مداخلات خارجی را دارد و از ارتش خصوصی برخوردار است. صدر می تواند بلوک سنتی شیعه را دوباره دور هم جمع کرده و خساراتی که این شبه نظامیان وارد کرده اند را پاک کند. راه دیگر هم این است که بدون همراهی بلوک شیعه و شبه نظامیان و به عبارت دیگر بدون همراهی ایران حکومت کند. گرچه راه حل دوم چیزی است که رأی دهندگان می خواهند اما هم ریسک بالایی دارد و هم بعید است که صدر این راه را در پیش گیرد.

اندرو پیک عضو ارشد برنامه خاورمیانه شورای اتلانتیک

هرج و مرج عراق به نفع ایران نیست

اقدام نابخردانه آمریکا در ترور قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس شبه نظامیان عراقی را بیش از پیش نامنسجم و بی پروا کرده است. کاملا محتمل است که حمله کنندگان به مصطفی کاظمی این کار را بدون تأیید صریح تهران انجام داده باشند. امیدواریم این ترور ناموفق زنگ خطری برای تهران باشد تا تلاش کند شبه نظامیان را مهار کرده و متقاعد کند که نتایج انتخابات اخیر را بپذیرند. به نفع ایران نیست که عراق در هرج و مرج فرو افتد. امریکا می تواند با ادامه حمایت و تقویت نیروهای تحت کنترل دولت، به این کشور کمک کند.

باربارا اسلاوین مدیر بخش ایران در شورای آتلانتیک

ایران هنوز پیام را دریافت نکرده است

شکست احزاب مورد حمایت ایران در انتخابات پارلمانی ماه اکتبر این پیام را فرستاد که توسل به خشونت و ارعاب برای رسیدن به قدرت و حفظ ان، راه حل پایداری نیست. اما سوء قصد به جان مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق به وضوح نشان داد که همه پیام انتخابات را دریافت نکرده اند. ممکن است این حمله باعث شود که مردم همچون سال گذشته به خیابان ها بیایند و علیه دخالت های ایران و شبه نظامیان تحت حمایتش تظاهرات کنند و به این ترتیب کشور بار دیگر شاهد چرخه ای از خشونت باشد. فراخوانی که کاظمی برای حفظ آرامش داد کار عاقلانه ای بود با این وجود معلوم نیست که خیابان ها در روزهای آینده چه وضعیتی خواهد داشت.

این حمله فرصتی است برای دولت عراق تا شبه نظامیان مورد حمایت ایران را مهار کند. با پیروزی صدر در انتخابات، رهبران عراق حمایت کافی مردم را پشت خود می بینند تا با تصویب قانون یا انجام اصلاحاتی وضعیت شبه نظامیان را به عنوان عناصری مستقل در نیروهای امنیتی عراق تغییر داده یا حداقل مبلغ 2.4 میلیارد دلاری که سالانه از سوی دولت به این گروهها پرداخت می شود را کاهش دهند. حتی تهدید به انجام این اقدامات می تواند شبه نظامیان را تحت فشار بگذارد تا فعالیت های مخرب خود را کاهش دهند.

اینکه حمله کار چه کسی بوده مهم نیست؛ مهم مردم هستند که معتقدند کار ایران بوده است. آمریکا باید از این فرصت برای تحت فشار گذاشتن شرکای ایران استفاده کند تا مادامی که تهران دست از نقش بی ثبات کننده خود برنداشته، همکاری های خود را با ایران محدود نمایند.

آنتونی فاف کارشناس ارشد برنامه خاورمیانه شورای آتلانتیک

*منبع: شورای آتلانتیک

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما