یک پایگاه تحلیلی آمریکایی در مقاله‌ای درباره تصمیم اخیر روسیه برای خارج کردن بخش اعظم نیروهایش از سوریه اشاره کرد که روسیه در سوریه به هدفی که می‌خواسته دست پیدا کرده است.

پایگاه اینترنتی دیفنس وان در مقاله خود سعی کرده تا از دیدگاه آمریکایی‌ها نگاهی به تصمیم اخیر روسیه داشته باشد و نوشته است: همزمان با خبر شگفت‌انگیز روز دوشنبه مبنی بر اینکه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به ارتش این کشور دستور به آغاز عقب نشینی در سوریه را داد، پوتین حقیقت این خبر را افشا کرد: من تصور می‌کنم که اهداف تعیین شده برای وزارت دفاع ما در سوریه به طور تمام و کمال محقق شدند.

این اظهارات در واقع نوعی پذیرش از سوی پوتین نیز بود. پوتین فاش کرد نیروهای روسیه برای مبارزه با تروریست‌های افراط‌گرا یا داعش به سوریه نیامده‌اند در حالی که او و دیگر مقام‌های دولت روسیه بارها از زمان آغاز عملیات نظامی خود در ماه سپتامبر در سوریه تاکید داشتند که هدفشان مبارزه با داعش و تروریست‌ها در سوریه است.

هدف کرملین همواره این بوده که به یک راه حل از طریق مذاکره در چارچوب مذاکرات ژنو دست پیدا کند به صورتی که به بشار اسد اجازه دهد برای مدتی در قدرت باقی بماند و روسیه نیز همچنان نفوذ کلیدی خود بر دولت سوریه را حفظ کند، بنابراین مداخله روسیه در سوریه برای جنگ با تروریسم نبوده است.

روسیه دولت بشار اسد را از شکست‌های نظامی که به بیشترین حد خود رسیده بودند و همچنین از یک تهدید واقعی علیه زنده ماندن و کنترلش بر اراضی سوریه نجات داد. از طرف دیگر روسیه از امروز (سه شنبه) همچنین فشار اهرم خود را بر بشار اسد نیز افزایش می‌دهد. روسیه در این مقطع با نشان دادن عقب نشینی نیروهایش از سوریه تصریح می‌کند که قرار نیست روسیه از بشار اسد حمایت نامحدود به عمل آورد.

اکنون که مداخله نظامی سرسختانه روسیه غرب را مجبور به سازش در خصوص زمان کناره گیری بشار اسد کرده، بشار اسد نیز باید آماده سازش با مخالفان و ائتلاف آنها درباره یک راه حل سیاسی باشد.

همچنین به نظر می‌رسد که روسیه وزنه سیاسی خود را نیز بر مذاکرات تحت رهبری سازمان ملل در ژنو اعمال کرده است.

کرملین در سوریه به نسبت اوکراین خطرات و هزینه‌های بزرگتری را می‌بیند. ترکیه چند ماه پیش در ماه نوامبر یک جنگنده روسیه را سرنگون کرده و عزم خود را برای محکم ایستادن مقابل روسیه نشان داده است. در ماه ژانویه بعد از یک مورد دیگر نقض حریم هوایی ترکیه، آنکارا به روسیه از بابت تبعات هشدار داد.

همچنین آمریکا و همپیمانانش نیروهای زمینی بیشتری را برای آموزش و تقویت نیروهای مخالفان سوری اعزام کرده و به عملیات‌های هوایی خود ادامه می‌دهند و این مساله احتمال تقویت شدن مخالفان سوری با گذشت زمان را افزایش می‌دهد.

بنابراین اگر روسیه به مداخله خود ادامه دهد به این معنی است که با خطرات جانی و مالی بیشتری علیه نظامیان خود رو به رو خواهد شد.

روسیه تاکنون تعدادی از پرسنل نظامی خود از جمله دست کم یک ژنرال را در سوریه از دست داده است.

یک امتیاز بالقوه دیگرکه برخی در کرملین ممکن است مشتاقش باشند کاهش یا برداشته شدن تحریم‌ها علیه روسیه است که به سبب مداخله این کشور در اوکراین اعمال شدند اما این مساله حتی به عنوان یک احتمال دوردست نیز از سوی واشنگتن یا صدر اعظم آلمان مد نظر قرار ندارد.

اما سوال‌های مهمی همچنان مطرح است:

1- روسیه قرار است چه میزان از نیروهای نظامی خود را از سوریه خارج کرده و کدام یک از دارایی‌هایش را در سوریه حفظ کند. آیا عملیات هوایی روسیه در سوریه ادامه خواهد یافت؟

2- آیا روسیه حاضر به استقرار مجدد سربازانش در سوریه در صورت آغاز روند شکست‌های دولت سوریه خواهد بود؟

3- آیا بشار اسد و ایران حاضر به سازش خواهند شد؟

*ایسنا

نظر شما