twitter share facebook share ۱۳۹۷ دی ۰۳ 1304

در حالی که هواپیماهای اسرائیل با استفاده از پدافند هوایی [1]S-300(سامانه‌ی موشکی) به سرزمین سوریه حمله می‌کنند، ارتش اسرائیل اعلام کرد؛ تونل‌های حزب‌الله که از مرز شمالی فلسطین اشغالی عبور می‌کنند را کشف کرده است. این خبر شکل جدیدی از تعادل نظامی بین دو طرف به نمایش گذاشته و نشان ‌داد که حزب‌الله قادر به انجام عملیات تهاجمی در خارج از مرز لبنان است.

این تونل تازه کشف شده که از روستای کفرکلای لبنان تا نزدیکی مرز گسترش یافته است، حدود 200 متر طول دارد، در عمق 25 متری زمین واقع شده و حدود دو متر ارتفاع و دو متر عرض دارد. ساخت چنین تونلی این امکان را فراهم می‌کند که نیروهای مسلح بتوانند از طریق آن عبور کنند. به گفته‌ی ارتش اسرائیل، این تونل شامل سیستم تهویه، برق و خطوط ارتباطی بوده است.

ساکنان محلی که برخی حتی از زیر خانه های خود صدای حفاری شنیده بودند خطر حفر چنین تونلهایی را به فرماندهان نظامی اسرائیلی گوشزد می کردند. ایشان که خود از قبول همکاری با حفاری کنندگان سرباز زده بودند برای کشف محل تونلها به کمک ارتش نیاز داشتند و در این راستا رئیس هیأت ساکنان منطقه زرعیت – یوسی أدونی – گفت:  اولین مراحل لجستیکی برای شروع جستجو و کشف تونل‌ها آغاز شده است.

براساس گزارش روزنامه‌ی «الشرق الأوسط» عربستان سعودی، نگرانی‌های واقعی اسرائیل از سه داده اساسی زیر به وجود آمده است:

1.  شواهد، وجود بیش از یک تونل حزب‌الله را برای رویارویی با اسرائیل گواهی می‌دهند که بعضی از آنها به قدری وسعت دارند که می‌توانند مهمات و ماشین‌الات سنگین را در خود جای دهند. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد آنان به موشک‌های دوربرد مجهزند که نمی‌توان آنها را روی سطح زمین نگه‌داشت.

2. آیا این حزب الله بود که حماس و جهاد اسلامی را آموزش داد تا تونل‌ها را حفاری کنند؟ گفته می شود حزب الله الات حفاری را به دست انها رسانده همان وسائلی که در حفر تونلهایی در طول مرزهای فلسطین و مصر استفاده شده است. برخی از این تونلها تا مناطق استراتجیک نظامیان اسرائیلی حفر شده اند که در درگیری تابستان گذشته مناطق اشغالی، خساراتی را بر نظامیان صهیونیست تحمیل کردند. خبرگزاری اسرائیل اعلام کرد که تونل‌های کشف شده در غزه، باعث افزایش این ترس و وحشت می‌شوند که حزب‌الله ممکن است تونل‌هایی را تا نزدیکی شهرک‌های یهودی‌نشین اسرائیل حفر کرده باشد؛ این امر، به ویژه با توجه به پتانسیل فنی آن‌ها، بر قدرت بالقوه‌ی مقاومت فلسطین می‌افزاید.

3.  سومین شاهد تهدیدات مداوم، سید حسن نصر الله است که بارها نیروهای خود را به امادگی برای اشغال روستای «جلیل» فرا میخواند.انها اشغال این روستای بدون سکنه را شاهدی بر وجود تونلهایی در مناطق تحت سلطه خود می‌دانند.

خبرگزاری‌های اسرائیل با«دورن بیسکن» در مورد معضلات اخیر اتفاق نظر دارند و به این نکته اشاره کرده‌اند که «از سال 2006م گزارش‌های زیادی در رسانه‌های عرب و غیره درباره‌ی وجود تونل در جنوب لبنان مطرح شده است. در طی این مدت، حزب الله هرگز سعی نکرده است پنهان کند که شبکه‌ی تونل‌ها را گسترش داده است. جنوب لبنان تا مرزهای اسرائیل را شبکه‌ای از تونلهای حزب الله در برگرفته؛ تونلهایی که از نظر وسعت قابل قیاس با تونلهای غزه نیستند.»

کارشناس اسرائیلی در رابطه با پیچیدگی تونل‌هایی که توسط حزب الله ساخته شده، گفت: «توان نظامی حزب‌الله دیگر محدود به ساخت موشک خودکار با تکنولوژی ایران جهت مقابله‌ی نیروی هوایی نیست، بلکه سخن از شبکه‌ای از تونل‌ها با همه‌ی الزامات مورد نیاز برای ماندن هزاران جنگجو به مدت طولانی در زیر زمین است».

این کارشناس همچنین توضیح داد که انبارها و تونل‌های حزب الله تنها محلی برای ذخیره‌ی مهمات نیست، بلکه به کلینیک‌های پزشکی، انبارهای غذا و سرویس‌های بهداشتی مجهز است؛ و کلیه‌ی مایحتاج مبارزان، اعم از سیستم‌های نورپردازی و ارتباطی را دربردارد. این در حالیست که به سختی می‌توان به وسعت این تونل‌ها پی برد.

رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، غادی ایزنکوت تونلهای حزب الله را در مقایسه با عملیات «سپر شمال» که برای مقابله با حملات تلافی جویانه حزب الله طراحی شده حائز اهمیت نمی‌داند در حالیکه تخلیه پادگانی در مرز لبنان، از نگرانی او به خاطر وجود تونلهایی در زیر آن،  که راه را بر نفوذ و یورش حزب الله بر نیروهای اسرائیلی می گشاید پرده بر میدارد.

قوانین بازی در منطقه در حال تغییر است؛ تونلهای حزب الله یکی از این تغییرات استراتژیک است. این تنها استراتژی موجود نیست؛ شاید ترفند دیگری از چشم اسرائیل، افکار عمومی عرب، جامعه جهانی و حتی سرویس‌های اطلاعاتی پنهان مانده باشد. اما باید این نکته را هم مدّنظر داشت که اسرائیل نیز با دستیابی به تکنولوژی‌های نوین در حال متحول شدن است. اسرائیل سردمدار صنایع نظامی دقیق و دستگاه‌های جاسوسی است و در این توانمندی کمتر کشوری در جهان است که بتواند با آن برابری کند.

دشوارتر از کشف تونل‌های حزب الله، پیش‌بینی اینده خاور میانه است؛ روزهایی پر از تنش و نا ارمی، گویا این منطقه خیال صلح و آرامش ندارد.

مترجم: ط.مکارمی

..........................

[1]  یک سامانه موشکی سطح‌به‌هوای دوربرد و خودکششی با قابلیت استفاده در تمامی ارتفاع‌هاست که در اواخر دهه ۱۹۷۰ در شرکت همکاری‌های صنعتی آلماز برای نیروی دفاع هوایی شوروی ساخته شد. مدل‌های مختلف این موشک در نام‌گذاری ناتو با نام‌های سام ۱۰، سام ۱۲ و سام ۲۰ شناخته می‌شوند.
اولین مدل این موشک با نام اس-۳۰۰ پی برای نخستین بار در سال ۱۹۷۹ در شوروی عملیاتی شد، هرچند تکامل آن از سال ۱۹۶۹ به منظور ساخت موشک سطح به هوایی با برد ۷۵ کیلومتر که هم در نیروی زمینی و هم در نیروی دریایی استفاده شود، آغاز شده بود. این موشک در ابتدا برای رهگیری هواپیماها و موشک‌های کروز ساخته شده و بعدها توانایی رهگیری موشک‌های بالیستیک نیز به آن افزوده شد.
از جدیدترین مدل‌های این سامانه می‌توان به سامانه اس-۳۰۰ پی‌ام‌یو اشاره کرد که یکی از پیشرفته‌ترین موشک‌های زمین به هواست و توانایی آن را دارد تا اهدافی واقع در ارتفاع حداکثر ۲۷ کیلومتری را منهدم سازد. این سامانه توانایی پیگیری همزمان ۱۰۰ هدف و درگیری همزمان با ۱۲ هدف را دارد. زمان آماده‌سازی آن حدود ۵ دقیقه وموشک‌های آن از نوع انبارشونده‌است که مانند مهمات معمولی نیاز به هیچ گونه نگهداری در مدت عمر مفید خود ندارند.
اس-۳۰۰ شباهت زیادی به سامانه پدافندی آمریکایی ام‌آی‌ام-۱۰۴ پاتریوت دارد. مدل‌های پیشرفته‌تر اس-۳۰۰ توانایی اجرای تاکتیک «بزن‌دررو» را دارند که بقاپذیری آن‌ها را در شرایط جنگی افزایش می‌دهد و در شرایط ویژه می‌توانند در نقش سلاح تهاجمی عمل کنند؛ برای مثال موشک‌های اس-۳۰۰ چینی مستقر در تنگه تایوان توانایی حمله به فضای هوایی تایوان را دارند و تهدیدی برای تمام هواپیماهای آمریکایی به‌شمار می‌روند که ممکن است در درگیری احتمالی به کمک این کشور بیایند؛ اس-۴۰۰ فاتح با نام ناتو سام-۲۰ سیستم موشکی تکامل‌یافته اس-۳۰۰ است که در سال ۱۹۹۹ معرفی و از سال ۲۰۰۶ وارد فعالیت در ارتش روسیه شده‌است. این سامانه در تاریخ ۱۳ آوریل سال ۲۰۱۶ میلادی از طریق بندر بازرگانی انزلی وارد ایران شد.(مترجم).

نظر شما