twitter share facebook share ۱۳۹۸ خرداد ۰۳ 1689

طبق اعلام ارتش عراق روز یکشنبه و همزمان با اعلام اکسان موبیل، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های نفتی جهان مبنی بر انتقال کار کنان غیر بومی خود از عراق به دوبی، یک موشک کاتیوشا به ساختمانی متروکه در نزدیکی سفارت امریکا در منطقه سبز اصابت کرد اما به کسی آسیبی نرسید.

منطقه سبز، منطقه بشدت حفاظت شده مرکز بغداد است که ادارات دولتی و سفارت‌خانه‌ها و کنسولگری‌ها در آنجا قرار دارد.

دونالد ترامپ در واکنش به این حمله در یک پیام توئیتری نوشت: «اگر ایران خواهان درگیری است، این پایان رسمی ایران خواهد بود.» او به جمهوری اسلامی هشدار داد هرگز بار دیگر ایالات متحده را تهدید نکند.

پس از این توئیت نیز رئیس‌جمهوری آمریکا در مصاحبه‌ای با شبکه خبری «فاکس» گفت: «من درگیری نمی‌خواهم. اما وضعیتی مانند ایران وجود دارد، و نمی‌شود به آن‌ها اجازه داد به سلاح هسته‌ای دست پیدا کنند».

ترامپ تاکید کرد که خواستار جنگ نیست: «با در نظر گرفتن همه چیزها، من کسی نیستم که می‌خواهد وارد جنگ شود، چون جنگ به اقتصاد ضربه می‌زند، اما خیلی مهم‌تر این‌که جنگ به کشته‌شدن انسان‌ها می‌انجامد».

در تحولی دیگر بحرین با صدور بیانیه‌ای با اشاره به وضعیت بی‌ثبات و افزایش تنش‌ها در منطقه از شهروندان این کشور خواست در اسرع وقت عراق و ایران را ترک کنند.

در همین حال سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان سعودی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اعضای اتحادیه عرب را فراخواند تا در یک نشست اضطراری به رایزنی در مورد اقدامات پرخاش‌جویانه اخیر و پیامدهای آن در منطقه بپردازند.

همچنین ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مستقر در بحرین گفت کشورهای شورای همکاری خلیج فارس گشت‌های امنیتی خود را در آب‌های بین‌المللی این خلیج افزایش داده‌اند و هم ناوگان و هم گارد ساحلی کشورهای شورای همکاری در هماهنگی نزدیک با یکدیگر و نیروی دریایی آمریکا فعالیت خواهند کرد.

روز دوشنبه یوسف بن علوی، وزیر امور خارجه عمان در سفری از پیش اعلام نشده، وارد ایران شد و با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود دیدار کرد

عمان پیشتر به ایران پیشنهاد کرده بود تا نقش میانجی را در تنش فزاینده میان تهران و واشنگتن بر عهده بگیرد.

یوسف بن‌علوی، پس از این دیدار در یک گفتگوی خبری در پاسخ به این سوال بی‌بی‌سی عربی که آیا عمان نقشی به عنوان میانجی میان ایران و آمریکا ایفا می‌کند، گفت: نه واقعا. ما آن طور که شما فکر می‌کنید نقش میانجی نداریم.

وی افزود: دو طرف باید متوجه باشند که یکدیگر را مقصر دانستن بازی بسیار بسیار خطرناکی است. اگر جنگی در بگیرد، بحث بحث یک هفته و دو هفته یا یک ماه و دو ماه نیست... بحث بودن یا نبودن است. ایرانی‌ها و آمریکایی‌ها متوجه هستند که تنش فعلی ممکن است به فاجعه منجر شود و شاید هم به توافق ختم شود. همه می‌دانند که اگر اوضاع بدتر شود بقیه دنیا همه ضرر می‌کنند. ابعاد فاجعه احتمالی قابل اندازه‌گیری نیست و یک جرقه برای شعله‌ور شدن کافی است. من نگران اشتباهات معمولی نیستم. نگران اشتباهاتی هستم که کل منطقه را شعله‌ور کند. ایرانی‌ها بدون هیچ دلیلی گرفتار این وضعیت شده‌اند. از نظر آنها تحریم‌های آمریکا بی‌دلیل و منطق است. انها آماده‌اند که در مورد سیاست خارجی‌شان گفت‌وگو کنند ولی در شرایط متفاوت و نه زیر فشار.

اما همزمان با سفر بن علوی به تهران، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که در پی مصوبه اخیر شورای عالی امنیت ملی ایران میزان تولید اورانیوم غنی‌شده با خلوص پایین را چهار برابر کرده است.

شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت در بیانیه‌ای اعلام کرد که در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران و در اعمال حقوق جمهوری اسلامی ایران مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام دستور توقف بعضی اقدامات ایران در توافق هسته‌ای را صادر می‌کند.

توقف فروش مازاد اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین اقداماتی است که ایران در این مرحله در نظر گرفته است و مطابق برجام ایران مجاز است تا سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم با خلوص کم در انبارهای خود نگهداری کند.

روز سه شنبه عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، گفت که هیچ گروهی در عراق خواهان حرکت به سوی جنگ نیست؛ از این رو نمایندگانی را برای مذاکره با هدف توقف تنش‌ها میان ایران و آمریکا به تهران و واشنگتن می‌فرستد.

با ادامه تنش در روابط آمریکا و ایران و شدت گرفتن حملات لفظی دو طرف به یکدیگر، دبیرکل سازمان ملل خواستار خویشتن‌داری دو کشور شد. استفانی دویاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت که دبیرکل سازمان از شدت گرفتن لفاظی‌های ایران و آمریکا نگران است و از هر دو کشور می‌خواهد اظهارات خود را تعدیل کنند و همچنین آستانه برخورد نظامی را کاهش دهند. وی افزود که کارکنان سازمان ملل با هر دو دولت در تماس هستند و برای آرام کردن شرایط تلاش می‌کنند اما در این مورد توضیح بیشتری نداد.

در رویدادی دیگر، حوثی‌ها از حمله به فرودگاه نجران در عربستان خبر دادند. تلویزیون المسیره، متعلق به حوثی‌های یمن، خبر داد که این گروه به یک انبار اسلحه و مهمات واقع در فرودگاه نجران حمله کرده و آن را به آتش کشیدند.

عصر سه شنبه اعضای ارشد دولت ترامپ در دو مجلس سنا و نمایندگان کنگره حاضر شدند تا اعضا را در جریان اطلاعات مربوط به تهدیدهای بالقوه ایران علیه منافع این کشور قرار دهند. آنها در این دیدار گفتند که هدف از تقویت نیروها در خاورمیانه بازدارندگی است نه جنگ.

مایک پومپئو، وزیر خارجه، پاتریک شاناهان وزیر موقت دفاع و ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش، در این جلسات به سوالات سناتورها و نمایندگان پاسخ دادند. این جلسات پشت درهای بسته برگزار شد.

اما گزارش آنها با تردید بسیاری از اعضای دمکرات کنگره روبرو شد که دولت ترامپ را به اغراق در مورد این اطلاعات برای زمینه چینی جنگ با ایران متهم می کنند.

بنابه گزارش ها درحالیکه بعضی از اعضای دمکرات کنگره گفتند هیچ یک از این اطلاعات نشانه افزایش قابل توجه تهدید ایران نسبت به گذشته نیست، ولی در مقابل بسیاری از جمهوری خواهان این شواهد را جدی دانستند و در عین حال تاکید کردند اگر جنگی میان دو کشور درگیرد پس از حمله ایران خواهد بود نه آمریکا.

پاتریک شاناهان وزیر موقت دفاع هم گفت: واکنش آمریکا باعث انصراف از حملات علیه نیروهای آمریکایی شده. تمرکز اصلی ما در این مقطع این است که ایران دچار سوءمحاسبه نشود. ما نمی خواهیم وضعیت بدتر شود. موضوع بازدارندگی است، نه جنگ.

در تحولی دیگر، نظرسنجی که توسط رویترز/ایپسوس انجام شده نشان می دهد هرچند آمریکایی ها نسبت به سال گذشته بیشتر نگران ایران به عنوان یک تهدید امنیتی هستند، اما تعداد کمی از آنها از حمله ای پیشگیرانه به این کشور حمایت می کنند. با این حال این نظرسنجی حاکیست اگر ایران به نیروهای آمریکایی حمله کند، ۸۰ درصد مردم از واکنشی نظامی به آن در عملیاتی تمام عیار یا محدود حمایت می کنند.

روز پنجشنبه روزنامه آلمانی زود دویچه خبر از تلاش‌های دیپلماتیک آلمان برای میانجیگری بین ایران و آمریکا داد. بر اساس این گزارش، ینس پلوتنر مدیر سیاسی وزارت خارجه آلمان برای نجات توافق هسته ای به تهران می‌رود.

یک رسانه ژاپنی نیز از سفر شینزو آبه، نخست وزیر این کشور حدود یکماه دیگر به ایران خبر داد.

این خبر پس از آن اعلام شد که هفته گذشته محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به ژاپن سفر و با نخست‌وزیر و وزیرخارجه این کشور دیدار کرد.

رئیس‌جمهور آمریکا قرار است روز شنبه به ژاپن سفر کند. به گزارش تلویزیون ملی ان‌اچ‌ک ژاپن، شینزو آبه در مورد این سفر با دونالد ترامپ گفت‌وگو و تصمیم نهایی را اتخاذ خواهد کرد.

نظر شما