گسترش و توسعه همکاریهای فنی و نظامی ایران و روسیه، یکی از موضوعات درخور توجه و پرخبر در روزهای پسابرجام بوده است که با سفر علیاکبر ولایتی، رئیس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام و پس از آن حسین دهقان، وزیر دفاع به روسیه بیش از قبل حائز اهمیت شد. سفرهایی که گفته میشد نتیجه آن دریافت نخستین محموله سامانه موشکی اس٣٠٠ و امضای قرارداد خرید جنگندههای سوخو خواهد بود، اما درحالیکه قرار بود محموله موشکهای اس٣٠٠ روز پنجشنبه ارسال شود، روسها مدعی شدند ایران مبلغ قرارداد را نپرداخته؛ بنابراین زمان تحویل موشکها مشخص نشده است. مقامات ایرانی به این ادعای روسها پاسخی ندادهاند، اما به یاد داریم ایران پس از امضای قرارداد اولیه در سال ٢٠٠٧ مبلغ مربوطه را پرداخته بود و دقیقا به همین دلیل بعد از آنکه دیمیتری مدودف - در سال ٢٠١٠- در راستای اجرای قطعنامه ١٩٢٩ شورای امنیت دستور داد فروش هرگونه موشک و جنگ افزار به ایران ممنوع شود، ایران درخواست دریافت غرامت کرد. آن زمان غرامتی دریافت نشد و مبلغ مذکور همه این سالها در دست طرف روسی باقی ماند. اکنون نیز حرف از دریافت مبلغ میزنند و همان را بهانه بدقولی مجدد خود کردهاند.
تأکید آمریکا بر تحریمهای تسلیحاتی
گفته میشد توافق هستهای و لغو تحریمها علیه ایران در توسعه همکاریهای ایران و روسیه و حتی دریافت اس٣٠٠ها نیز مؤثر خواهد بود. از سوی دیگر، به نظر میرسید سفرهای مقامات بلندپایه ایران به روسیه نیز ثمربخش بوده و قرار است موضوع سامانه موشکی اس٣٠٠ به نتیجه برسد، اما یکبار دیگر شاهد تأکید غربیها بر تحریم تسلیحاتی ایران و بدقولی روسیه در این زمینه بودیم.
این بار خبر امضای قرارداد مربوط به خرید جنگندههای سوخو ٣٠ -SM واکنش برانگیز شد. بعد از آنکه خبرگزاری ریانووستی روز چهارشنبه با اشاره به سفر سردار دهقان، وزیر دفاع ایران به روسیه و گفتوگوهای او با مقامات روسی ازجمله پوتین، خبر داد که ایران و روسیه در سال ٢٠١٦ قرارداد خرید جنگندههای سوخو ٣٠ -SM را امضا میکنند، وزارت امورخارجه آمریکا فروش این جنگندهها به ایران را نقض قطعنامه تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران برشمرد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مارک تونر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا دیروز گفت: «قطعنامه ٢٢٣١ شورای امنیت سازمان ملل، فروش انواع مشخصی از تسلیحات جنگی را به ایران بدون دریافت مجوز از شورای امنیت و به صورت مرحله به مرحله منع میکند و فروش جنگندههای روسی سوخو، بدون مجوز از شورای امنیت سازمان ملل میتواند نقض قطعنامه تسلیحاتی این شورا علیه ایران باشد». او با تأکید بر اینکه همه اعضای شورای امنیت و بهویژه روسیه که در جریان مذاکرات هستهای با ایران بودهاند، باید به این محدودیتها کاملا توجه کنند، گفت: «اگر گزارش رسانهها مبنی بر فروش این جنگندههای روسی به ایران درست باشد، ما دراینباره به صورت دوجانبه با روسیه و دیگر کشورهای عضو شورای امنیت گفتوگو خواهیم کرد».
*شرق
messages.comments