با افزایش احتمال دست‌یابی به توافق نهایی بین ایران و کشورهای1+5 ، جنگ رسانه‌ای بین تهران و تل آویو نیز به شدت افزایش یافته است. آنچه به دشمنی و اختلافات بین دو کشور دامن می‌زند، برنامه اتمی ایران است، که اسرائیل آن را بزرگترین خطر برای امنیت و اهداف توسعه طلبانه خود می‌داند. امکان رسیدن به توافقی که اسرائیل آن را یک توافق بد می‌داند موجب شده، که این کشور هجوم رسانه‌ای خود را به سمت اهداف اتمی و نظامی ایران نشانه گیرد. این در حالی است که منطقه در ناآرم‌ترین و بی‌ثبات ترین دوران خود به سر می‌‌برد.

براساس گفتگوهایی که در راستای رسیدن به توافق انجام گرفته است، ایران متعهد می‌شود که در ازای کاهش تحریم‌های بین‌المللی، گام‌هایی برای محدود کردن فعالیت‌های هسته‌ای خود بردارد. اما اتحاد ایران با گروه‌هایی که موجودیت اسرائیل را به خطر انداخته و نقشی به مراتب خطرناک‌تر از برنامه اتمی ایران ایفاء می‌کنند، موجب شده است که علیرغم محدودیت های اعمال شده بر برنامه ی اتمی ایران، اسرائیل کماکان این فعالیت ها را تهدیدی برای خود بداند، و توافق پیش‌رو را برای ایران راهگشایی جهت دست‌یابی به بمب اتم بداند. بعد از امضای توافق لوزان، اسرائیل تنها به انتقاد از ايالات متحده و سایر هم پیمانانش اکتفاء نکرد، بلکه سعی نمود با اتخاذ نقشه و رویکردهایی آنان را بیش از پیش تحت فشار قرار دهد. همچنان که بارها بر این مسئله تأکید نموده است که برای جلوگیری از پیشرفت ایران در برنامه اتمی، ممکن است دست به اقدامات یک جانبه زند، امری که بسیاری از تحلیل‌گران آن را به حمله هوایی علیه تأسیسات اتمی ایران تعبیر می‌کنند.پس از توافق لوزان اوباما در سخنانی که در این خصوص ایراد کرد، دست‌یابی به توافق را بهترین وسیله برای محدود کردن و کنترل برنامه اتمی ایران دانست و عنوان کرد که حملات نظامی و بمب باران مراکز هسته‌ای ایران نمی‌‌تواند جلوی ساخت بمب اتم را توسط این کشور بگیرد.

تسلیم در برابر خواست ایران

بنیامین نتانیاهو نخست ‌وزیر اسرائیل معتقد است ،کشورهای1+5 برای اینکه موفق شوند در ضرب‌الاجل 30 ژوئن به توافق برسند، در مقابل خواست ایران مبنی بر عدم پذیرش نظارت بیشتر آژانس و افزایش بازرسی‌ها از مراکز اتمی این کشور، کوتاه آمده اند. وی بر این باور است که توافق پیش‌رو جلوی دستیابی ایران را به تجهیزاتی که جهت ساخت بمب اتمی مورد نیاز است نمی‌گیرد، و در عین حال رفع تحریم‌ها سبب می‌شود ایران به گروه‌های مسلح هم‌پیمان خود که با اسرائیل دشمنی دیرینه دارند و علیه آن کشور می‌جنگند، امکان کمک رسانی بیشتری پیدا کند. نتانیاهو در گفتگویی این‌گونه عنوان کرد:« متأسفانه گزارشاتی که از دولت‌های 1+5 به دست ما می‌رسد گویای این است که آنان در مقابل سرسختی و پافشاری ایران، به سرعت از موضع خود عقب‌نشینی می‌کنند.» وی شرح بیشتری در این خصوص نداد. وزیر انرژی اسرائیل یوال اشتاینیتز در مصاحبه‌ای چنین گفت: « کشورهای 1+5 مقاومت ایران در مقابل بازرسی‌های گسترده‌ای که آمریکا خواهان آن بود را پذیرفته، و آماده عقب‌نشینی از خواست خود هستند».

حسن روحانی رئیس جمهور با ایراد سخنانی که مستقیماً از تلویزیون ایران پخش شد، ضمن بیان این مطلب که کشورش هرگز زیاده‌خواهی‌های دولت‌های غربی را در بازرسی از مراکز نظامی نخواهد پذیرفت و اسرار نظامی کشور حتی اگر تا سی نوامبر به توافق دست پیدا نکنند حفظ خواهد شد، کوشید که فواید رفع انزوای ایران از جامعه بین‌الملل را بزرگ و برجسته جلوه داده و متعهد شد که تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافق و رفع تحریم‌ها انجام دهد.

اشتاینیتز در دیداری که برای گفتگو پیرامون برنامه اتمی ایران از آمریکا داشت بیان کرد که کشورهای 1+5 شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه،‌ روسیه، چین و آلمان درصدد یافتن راه‌ حلی موقتی هستند، که براساس آن کارگروهی به منظور بازرسی از تأسیسات اتمی ایران تشکیل شود. اشتاینیز در عین حال گفت این توافق تنها بر روی کاغذ اطمینان بخش است ولی در عمل این فرصت را برای ایران فراهم می‌اورد تا برنامه اتمی خود را مخفی نموده و یا حتی آن را به مراکز دیگری انتقال دهد. وی اضافه کرد :« اگر هدف از گفتگوها متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران است، اینکه کشورهای قدرتمند به ایران اجازه فعالیت‌های تحقیقاتی و نصب سانتیفیوژهای نسل جدید را بدهند قابل توجیه نمی‌باشد». امّا به عقیده ژنرال دمپسی رئیس ستاد ارتش ایالات متحده آمریکا صرف‌نظر از اینکه تلاش‌ها منجر به توافق نهایی شود یا خیر، راهکارهای دراز مدت تضمین بهتری برای توقف برنامه هسته‌ای و جلوگیری از دست‌یابی ایران به سلاح اتمی است. همه ‌این تلاش‌ها در حالی است که به نظر بیشتر تحلیل‌گران، اسرائیل خود دارای بزرگترین ضراد‌خانه اتمی است.

در سخنانی دیگر نتانیاهو ضمن بیان اینکه «زیربنای توافق «بد» گذاشته شده و روز به روز نیز بدتر می‌شود» از قدرت‌های جهانی خواست برای دست‌یابی به توافق شتاب نکنند. امّا ایالات متحده خود را برای دست‌یابی به توافق تا پایان ژوئن متعهد می‌داند، هرچند برخی مسئولان در دولت آمریکا معتقدند که در جزئیات فنی نمی‌توان به زمان‌بندی‌های انجام شده پایبند بود.

نتانیاهو در ادامه به خبرنگاران چنین گفت:« شما مرا سدی در جریان مذاکرات و رسیدن به توافق می‌بینید، امّا بدانید که سخن من همان چیزی است که بیشتر همسایگانمان می‌گویند و آن این است که این توافق مانعی در مقابل ایران برای دست‌یابی به بمب اتم ایجاد نمی‌کند.»

اطمینان‌دادن به اسرائیل

ژنرال مارتین دمپسی فرمانده ستاد مشترک ارتش امریکا خاطرنشان کرد که علیرغم اختلافات زیاد بین دو کشور آمریکا و اسرائیل، در زمینه اقدامات آمریکا برای رسیدن به توافق با ایران، و نیز تلاش‌های این کشور در راستای حل بحران موجود بین اسرائیل و فلسطین، ایالات متحده همچنان خود را متعهد به دفاع و حفظ امنیت و استقلال اسرائیل می‌داند. وی در دیداری که از اسرائیل داشت با بیان این مطلب که ما نیز مانند اسرائیل نگران پیامدهای کاهش تحریم‌ها علیه ایران هستیم، گفت: « این را می‌دانیم که پول‌های بلوکه شده به‌طور کامل وارد چرخه اقتصادی ایران نخواهد شد، بلکه ایران مبلغ زیادی از آن را در گروه‌های مسلح هم‌پیمانِ خود تزریق خواهد کرد و قدرت نظامی خود را افزایش خواهد داد، ولی با وجود تمام مشکلات احتمالی اهداف دراز مدت از جمله عدم دست‌یابی ایران به سلاح اتمی، برای ما مهم‌تر است». ژنرال مارتین دمپسی به اسرائیل اطمینان داد که آمریکا در پی کاهش خطر ایران است. وی با بیان اینکه خطرات ایران در منطقه کاملاً برای آمریکا روشن است و دولت ایالات متحده با همراهی شرکای خود با این خطرات مقابله می‌کند، با نزدیک شدن به ضرب‌الاجل تعیین شده، از دولت اسرائیل و ایالات متحده خواست که برای روبه‌رو شدن با هر شرایطی آماده باشند، چه توافق نهایی حاصل شود و چه حاصل نشود. او گفت:« در صورت عدم دست‌یابی به توافق، وظایف دیگری خواهیم داشت، ما از قدرت نظامی خوبی برخورداریم که می‌توانیم در صورت تهدیدآمیز بودن برنامة اتمی ایران از آن استفاده کنیم». وی در پایان اضافه کرد :« ما با اطمینان خاطر و اعتمادی که بین ارتش دو کشور ایجاد کرده‌ایم می‌توانیم در صورت لزوم وظیفة ‌خود را به خوبی به انجام رسانیم».

در این میان موشه یعلون وزیر دفاع اسرائیل، با بیان این مطلب که آمریکا لازم است برتری نظامی اسرائیل را حفظ کند، نگرانی خود را از تسلیح نظامی دولت‌های عربی در منطقه ابراز کرد. او گفت:« هر چند هم‌اکنون هیچ‌یک از دولت‌های منطقه دشمن اسرائیل نیستند، امّا با تغییر اهداف در خاورمیانه هر احتمالی را نباید از نظر دور داشت.» وی در سخنانی که در یک کنفرانس امنیتی در آمریکا برای جلب کمک‌های بیشتر ،جهت حفظ برتری نظامی اسرائیل برگزار شده بود، چنین ‌گفت: «شاهد این هستیم که دولت‌های عرب منطقه با ادعای مقابله با ایران، خود را با سلاح‌های پیشرفتة‌ آمریکایی و غربی تجهیز می‌کنند. ما بر آنیم که در جریان این رقابت تسلیحاتی، برتری نظامی خود را حفظ کنیم».

موشک‌هایی برای هجوم به اسرائیل

طی روزهای گذشته و با افزایش تهدیدهای ایران و اسرائیل علیه یکدیگر، یکی از مسئولان عالی‌رتبة نظامی ایران به اسرائیل هشدار داد که در صورت هرگونه حمله‌ای از جانب آن کشور، جمهوری اسلامی آمده است با کمک حزب‌الله لبنان به حیفا و تل‌آویو حمله کند. سرتیپ یحیی رحیم صفوی با بیان اینکه حزب‌الله دارای بیش از هشتاد هزار موشک است که همه به سمت اسرائیل نشانه گرفته شده، گفت:« ایران با کمک حزب‌الله و هم پیمانانش، در صورت تجاوز اسرائیل، حیفا و تل‌آویو ‌ را با خاک یکسان خواهد کرد.» وی همچنین عنوان کرد:« صهیونیست‌ها آنقدر احمق نیستند که بخواهند در زمینة نظامی برای ایران مشکل‌آفرین شوند. آنان از قدرت ایران و حزب‌الله به خوبی آگاه هستند، و می‌دانند که حزب‌الله در همسایگی آنهاست، و بیش از هشتاد هزار موشک برای بمباران اسرائیل در اختیار دارد». وی در حالی چنین سخنانی را بیان کرد که ایران علاوه بر کمک‌های مالی و تسلیحاتی به گروه‌های مسلح فلسطینی، اسرائیل را به رسمیت نشناخته و فراتر از آن، این کشور را تهدید به نابودی و محو از روی نقشه زمین نموده است. البته اتخاذ چنین مواضعِ تندی در پاسخ به اظهارات وزیر دفاع اسرائیل صورت گرفت، که ژاپن را مسئول حملة‌ اتمی آمریکا به هیروشیما و ناکازاکی و کشته شدن بیست هزار انسان دانست و چنین حمله‌ای را برای تسلیم ژاپن و جلوگیری از ادامه یافتن جنگ و کشته شدن انسان‌های بیشتر ضروری خواند. البته موشه یعلون این را نیز اضافه کرد :« ما هنوز به مرحله‌ای نرسیده‌ایم که لزوم یک حمله نظامی احساس شود».

هم پیمانان ایران به‌ویژه حزب‌الله لبنان موجب نگرانی عمیق فرمانده‌هان اسرائیل هستند. حزب‌الله در نبرد سال 2006 میلادی با اسرائیل وارد درگیری شدیدی شد و پس از آن ضراد‌خانه‌های اسلحه و مهارت‌های جنگی خود را بهبود بخشید و همکنون در جنگ میان دولت سوریه با گروه‌های تروریستی به بشارأسد کمک زیادی نموده است.

رام بن باراک مدیرکل وزارت اطلاعات اسرائیل در سخنانی ایران را متهم ساخت که به‌دنبال گسترش دامنه نفوذ و فعالیت خود، از سوریه و یمن به صحرای سیناست. او توان حزب‌الله را از ارتش‌های عربی که در سال 1967 و 1973 میلادی با اسرائیل جنگیدند، کمتر نمی‌داند و معتقد است در حال حاضر تنها گروهی که توان به چالش کشیدن اسرائیل را دارد حزب‌الله است. اسرائیل بر این باور است که حزب‌الله با بیش از صدهزار موشکی که در اختیار دارد می‌تواند زیرساخت‌های عمرانی این کشور را نابود کند. در این راستا و برای جلوگیری از حمله ی رزمندگان حزب‌الله، یکی از ژنرال‌های اسرائیلی وعده نابودی کامل لبنان در صورت شروع جنگی دیگر را داد. رام بن باراک در ادامه چنین گفت که وجود حزب‌الله در بلندیهای جولان، در آینده برای اسرائیل مشکل‌ساز خواهد شد. کارشناسان سیاسی برقراری امنیت در مرزهای لبنان و سوریه را بزرگترین مشکل برای ارتش اسرائیل می‌دانند. یکی از این کارشناسان که نخواست نامش فاش شود گفت: « تصور نمی‌کنم اوضاع از اینکه هست بدتر شود، ولی خارج شدن اوضاع از کنترل را نیز محتمل می دانم.»

 

 

messages.comments