شعار اربعین: با حسین متحد می شویم و به پیشرفت می رسیم

بیانیه مجموعه موسسات نبا به مناسبت زیارت اربعین
twitter share facebook share ۱۳۹۶ آبان ۱۶ 2021
بیانیه مجموعه موسسات نبا به مناسبت زیارت اربعین

امام جعفر صادق عليه السلام می‌فرماید: مَن أتى قبر الحسين عليه السلام ماشياً كتب الله له بكلِّ خُطْوَة ألفَ حسنه، ومحا عنه ألفَ سيّئه، ورفع له ألف دَرَجه؛ هرکس به زیارت امام حسین علیه السلام پیاده راه پیماید خداوند به هر قدم برای او هزار حسنه نویسد و هزار گناه شوید و مقام او را هزار درجه بالا برد.

امسال در عراق اربعین حسینی رنگ و بوی دیگری دارد؛ سال گذشته مردم در حالی مراسم اربعین را به پا داشتند که مناطق مختلف کشور صحنه تاخت و تاز نیروهای داعش بود ولی اکنون طومار این گروه درهم پیچیده شده و با پایمردی دلاور مردان این سرزمین یکی از بزرگترین و دهشتناک ترین دشمنان اسلام و انسانیت رو به نابودی نهاده است.

بدین ترتیب عراقی که می رفت به کشوری چند پاره تقسیم شود امروز متحدتر از همیشه  با همراهی هموطنان کرد، ترکمان و عرب خود اعم از شیعه و سنی رو به سوی آینده ای پرامید در حرکت است.

اتحاد امروز شعاعی از نهضت حسینی است که به برکت زیارت اربعین هر ساله بر قلبهای مردم بین النهرین تابش می گیرد همان نهضتی که به برکتش جوانان عراق بر داعشیان پیروز شدند.

ایت الله سید محمد شیرازی می‌گوید: «قیام امام حسین علیه السلام راهگشای همه آزادیخواهان جهان در نابودی فکری و عملی مستکبران و ستمگران تاریخ است، اشکار کردن چهرهٔ بنی امیه و ریشه کن نمودن شجره شوم انها که به تجدید حیات اسلام و مسلمین انجامید اثری مقطعی نداشت بلکه  مکتبی فکری و تربیتی را بنیان نهاد که در پناه آن ملت های استبداد زده از خواب غفلت بیدار شده و نقاب از چهره حکام دروغگو بر می گیرند؛ بنابراین اگر بگوییم که این نهضت بزرگترین خدمت را به بشریت نمود سخنی به گزاف نگفته ایم.»

قرار گرفتن بسیاری از مراقد مشرف در عراق این سرزمین را میراث دار فرهنگی غنی نمود که دشمنان بشریت برای زوال آن شمشیر کین در نیام نمی‌کنند و دست از بحران افرینی بر نمی‌دارند.

عراق همواره کانون توجه شیعیان از اقصی نقاط جهان بوده اما در ایام زیارت اربعین بیش از پیش مورد توجه آنها قرار می گیرد و ذرات وجودی آنها را در پرتو عشق و محبت اهل بیت به سوی خود می کشد.

ویژگیهای زیارت اربعین

اجتماع میلیونی زائران به هنگام اربعین یا مناسبت‌های دیگری از این دست فرصتی است برای تبادلات فکری و ارتباطات شناختی که بستری را برای همگرایی هرچه بیشتر شیعیان از شرق و غرب عالم با اداب و رسوم متنوع و گاها متضاد فراهم می‌سازد. اربعین نقطه تلاقی تمام شیعیان است تا ارمانهای انسانی خود را به نام کربلا فریاد زنند.

زیارت اربعین زیربنای فعالیتهای داوطلبانه و روحیهٔ شهروندی را استحکام می‌بخشد، فرهنگی که علی رغم تأثیر شگرف و غیرقابل انکار آن در مدنیت و پیشرفت کشورهای توسعه یافته، متأسفانه در کشورهای اسلامی کمتر اثری از آن می توان یافت. این زیارت با پیشینه‌های فکری و عاطفی پتانسیلی به مراتب بیشتر از دیگر نهادهای اجتماعی در خود جای داده که در طول صدها کیلومتر مسیرهایی که به کربلا می رسد هزاران مرد و زن و پیر و جوان را بر ان داشته هر انچه از جان و مال در اختیار دارند با اخلاص و بی چشم داشتی در راه محبوب، بذل و بخشش نمایند.

زیارت اربعین نقشی اساسی در ترویج فرهنگ کمک رسانی به دیگران ایفا میکند چنانکه خادمین زوار امام حسین علیه السلام در تکریم زائران بدون در نظر گرفتن هم کیشی با یکدیگر تنها به وجه انسانی ماجرا توجه دارند. فرهنگ کمک رسانی قبل از اینکه آموزه‌ای دینی باشد آموزه‌ای انسانی است که تلاش برای ترویج و فراگیری بیشتر آن به بهبود کیفیت زندگی انجامیده و مانع از ذلت و درماندگی آدمیان می گردد.

ایثار بالاترین مقام انسانیت است که در سایه آن انسان از بخل، خودمحوری و حب نفس می‌رهد و شاگردان مکتب اربعین با خدمت داوطلبانه و بخشش های مادی و معنوی خویش به بالاترین درجه ایثار می رسند.

زیارت اربعین همچنین فرهنگ برابری و مساوات را در جامعه می گسترد و با انباشته فکری خود با برانگیختن حس نوع دوستی و برادری آدمیان، بر نژاد پرستی و برتری جویی آنان خط بطلان می کشد.

در مدار جاذبه مغناطیس اربعین ملیونها عاشق و دلباخته حسین علیه السلام رو به سوی هدفی واحد، اختلافات ملی، قومی، دینی، نژادی و زبانی را به دست فراموشی سپرده، شانه به شانه یکدیگر در فضایی آکنده از عطر محبت به همنوع ره می پیمایند تا به محبوب رسند. گویی قدم برسرزمین محبوب گذاری دیگر به جز محبوب نبینی و تنها رنگ و نژادی که براستی می توان به آن بالید خادم زائران شدن است.

و در اخر، اربعین بسیاری از ارزشها (همچون ایمان، آزادی، عدالت و صبر) را که لازمه تشکیل یک جامعه آرمانی منسجم است در وجود انسان نهادینه می سازد.

بایسته های زیارت اربعین

بر نخبگان تشیع لازم است با برپایی همایشی بزرگ با محوریت برنامه‌های تبلیغی و اطلاع رسانی از فرصت زیارت اربعین استفاده کرده و با ارئه برنامه‌های دینی، اجتماعی، ادبیات، شعر و جلسات عبادی به آرمانهای برگرفته از قیام حسینی همچون ایثار، فداکاری و پایمردی در راه بنای یک جامعه سعادتمند بپردازند. همچنین می توان از این فرصت برای دیدار شخصیت‌های دینی و سیاسی با مردم استفاده کرد همچون پیامبر و ائمه اطهار علیهم السلام که هر ساله به هنگام حج و عمره با مردم دیدار می کردند و مشکلات و درد دل ایشان را می شنیدند و ارتباطی تنگاتنگ با آنها برقرار می کردند.

آیت الله العظمی سید صادق شیرازی می فرماید: «بر همه شما لازم است در جریان بیان اهداف با ارزش و ستودنی نهضت مقدس حسینی دلیل شهادت ان امام همام را برای همه مردم روشن کنید، شاخصه‌های نادر و مترقی اسلام را بیان نمایید و به بشریت بشناسانید تا از این طریق با اسلام و  اهل بیت علیهم السلام به عنوان سرآمد آن و برترین اسوه های فرهنگ اسلامی آشنا گردند و اهداف امام حسین علیه السلام را جامه عمل بپوشانند. پس از تمام توان خود در این راه بهره گیرید و از انجام آن کوتاهی نکنید.»

1-  زیارت اربعین فرصتی برای استحکام هویت تمدنی و اصالت ایدئولوژیک تشیع است که می توان در پرتو آن با تهاجم فرهنگی و بیگانگی جهان مدرن و جریانات انحرافی مقابله نمود. در این راستا استفاده از شیوه های علمی و استدلالی برای ایجاد هویت فکری و فرهنگی و برخورد مناسب با شبهاتی که بذر شک و تردید در دلها می افکنند پیشنهاد می شود.

2-  تاکید بر تمرد از پذیرش انواع استبداد و پایبندی به آزادی، تحزب، مشورت، حقوق مدنی، دفاع از مظلوم و پرداختن به تهدیدات حاضر برای اتخاذ موضع مشترک که برخاسته از اصول و ارزش های نهضت حسینی می باشد.

3-  همبستگی اجتماعی پایدار از راه ایجاد ارتباط میان همه گروه‌های جامعه، مشورت و همبستگی میان نهادها، هیاتها و گروههای مختلف و نیز تشویق به تاسیس سازمانهای اجتماعی، حقوقی و موسسات علمی، آموزشی غیر انتفاعی و خیریه.

4-  به روز کردن رسانه ها و ایجاد روحیه همبستگی میان نهادهای خبری و اندیشه محور در راستای تشکیل یک خبرگزاری قدرتمند و حرفه ای جهانی که بتواند پیام تشیع را به گوش ملت های مختلف برساند.

5-  بکارگیری زبانی نرم و مسالمت امیز همراه با مهربانی، تسامح و تاکید بر گفتمان عمیق نهضت حسینی در بنای صلح، اعتدال، میانه روی و همزیستی مسالمت آمیز اجتماعی.

6-  تلاش برای گسترش ابواب گفتگو با دیگر گروهها به منظور آشناسازی آنان با ارزشهای فرهنگ اهلبیت علیهم السلام و اندیشه عمیقی که در راستای آن نهضت حسینی برپاشد.

7-  برپایی کنفرانس ها و انجمن های فکری و فرهنگی برای جوانان و سایر اقشار و گروههای جامعه با هدف ایجاد انقلابی گسترده در راستای توسعه پایدار و ایجاد حس مسولیت در همگان؛ برای وصول به این هدف می توانیم از حوزه های علمیه، دانشگاهها و نهادهای جامعه مدنی و دیگر گروههای اجتماعی نیز کمک گیریم.

8-  تاکید برآگاهی دهی مفاهیم اصلاح، تغییر، پاکدستی و برخورد با فساد سیاسی، اداری و مالی از طریق فراگیر و افشای عادات ناشایستی که کشورها و ملتها را ویران می کند با استناد به دلایل و اهداف قیام امام حسین علیه السلام.

9- تشویق خیّرین، اندیشمندان و تجار به سرمایه گذاری اقتصادی و فرهنگی، به خصوص سرمایه گذاری در بخشهای زیربنایی در مناطق مختلف عراق به ویژه در شهرهای مقدس نجف و کربلا تا بتوان شهرهای مدرن و سرسبزی ساخت که پذیرای همه شهروندان و زائران گردد و رفاه کامل را برای آنان به ارمغان آورد.

امام محمد باقر عليه السلام می‌فرماید: إنّ الحسين صاحب كربلاء قُتل مظلوماً مَكروباً عَطشاناً لَهفاناً، وحقٌّ على الله عزَّوجَلَّ أن لا يأتيه لَهفان ولا مَكروبٌ ولا مُذنبٌ ولا مَغمومٌ ولا عَطشانٌ ولا ذو عاهةٍ ثمّ دعا عنده وتقرَّب بالحسين عليه السلام إلى الله عزَّوجَلَّ إلاّ نفَّس الله كُربتَه، وأعطاه مسألتَه، وغفر ذنوبه، مَدَّ في عمره، وبسط في رِزقه، فاعتبروا يا أولي الأبصار؛ همانا حسین علیه السلام در حالیکه مظلوم، اندوهگین و تشنه بود کشته شد پس بر خداوند است که هر اندوهگین، گناه کار، تشنه و صاحب دردی که به واسطه او به خدا تقرب جوید و نزد مزار شریف او دعا کند مگر اینکه خدا غم از او برگیرد، حاجتش براورد، گناهش ببخشاید، عمرش طولانی کند و رزقش بگسترد پس ای اهل بصیرت عبرت گیرید.

نظر شما