نگاهی به زندگی ایت الله شهید سید حسن شیرازی

بخش چهارم، تاسیس مراکز دینی و تالیفات ایشان
twitter share facebook share ۱۳۹۷ آذر ۰۵ 2049
بخش چهارم، تاسیس مراکز دینی و تالیفات ایشان

مؤسسات و مراکز دینی

شهید بزرگوار توانستند در کشورهای مختلف اسلامی مراکز و مؤسسات و مجلات مختلف بنیان‌گذاری کنند که به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌شود:

کشور عراق

آیت‌الله شهید به دنبال رهنمودهای مرجع بزرگوار آیت‌الله العظمی سید محمد شیرازی (برادر بزرگشان) و با همکاری دوستان خویش توانستند بیش از 10 مجله دینی و فرهنگی بنیان‌گذاری کنند، که عبارتند از: «اخلاق و آداب»، «جواب مسائل دینی»، «صدای سخنوران»، «ندای اسلام»، «قرآن ابزار هدایت»، «بزرگان شیعه»، «منابع فرهنگ اسلامی»، «صدای عترت»، «خاطرات معصومین ـ علیهم السلام ـ»، «اصول اسلام» و... همچنین ایشان به تشکیل هیئت‌های دینی و فرهنگی اهمیت ویژه‌ای می‌دادند که هیئت و انجمن جوانان حسینی و همایش ولادت امیرمؤمنان علی ـعلیه السلام ـ از این قبیل است.

کشور لبنان

شهید بزرگوار توانستند با وجود مشکلات مختلف، یک مدرسه دینی و تعدادی مراکز دینی و فرهنگی بنیانگذاری کنند، که عبارتند از: حوزه علمیه به نام مدرسه امام مهدی ـ عجل الله تعالی فرجه الشریف ـ اولین مرکز انتشار کتاب‌های دینی به نام «دارالنشر امام صادق ـ علیه السلام ـ» مجله ایمان و «مجمع علمای شیعه» که ایشان آن را در سال 1976م بنیانگذاری نمودند و این مجمع در عرصه‌های مختلف دینی، سیاسی و فرهنگی فعالیت داشت و تأثیرگذار بود.

کشور سوریه

امام شهید توانستند در کنار مرقد حضرت زینب کبری ـ سلام الله علیها ـ اولین حوزه علمیه شیعی در کشور سوریه را بنیان‌گذاری کنند و نام آن را «حوزه علمیه زینبیه» نهادند و تا به امروز این حوزه به فعالیت خود ادامه می‌دهد، البته ساخت چنین حوزه‌ای در این منطقه به توصیه پدر بزرگوارشان آیت‌الله العظمی سید میرزا مهدی شیرازی ـ قدس سره ـ بوده است.

این حوزه مانند هسته مرکزی در این منطقه باعث شد که بسیاری از حوزه‌ها و مساجد و حسینیه‌های دیگر در این منطقه شروع به کار کنند. شیخ علی ربانی خلخالی در کتاب ارزشمند خود در مورد حضرت رقیه ـ سلام الله علیها ـ می‌نویسد: «حوزه علمیه زینبیه در شام توسط شهید بزرگوار و مدافع مذهب اهل‌بیت عصمت و طهارت ـ علیهم السلام ـ آیت‌الله حاج سید حسن شیرازی ـ قدس سره ـ در کنار مرقد حضرت زینب ـ سلام الله علیها ـ بنیانگذاری شد» سپس می‌نویسد: «یکی از مؤمنین مجاور حرم حضرت زینب ـ سلام الله علیها ـ نقل می‌کند که شبی در عالم خواب به محضر آن حضرت شرفیاب شدم  و دیدم که ایشان در جایی نشسته‌اند، در این هنگام آیت‌الله شهید سید حسن شیرازی از مقابل ایشان عبور کردند، حضرت به سید بزرگوار اشاره نمودند و فرمودند: «او مرا از غربت و تنهایی بیرون آورد» و شاید بتوان گفت که مقصود حضرت حوزه علمیه زینبیه است که عامل تأسیس مجالس عزا و ذکر اهل‌بیت ـ علیهم السلام ـ در زمینی شد که روزی پایتخت امویان به‌شمار می‌رفت.

ناگفته نماند که درب‌ صحن حرم حضرت زینب ـ سلام الله علیها ـ در ابتدای سفر ایشان به کشور سوریه تنها تا دقایقی پس از نماز مغرب باز بوده و پس از آن تا اذان صبح به دلیل عدم وجود زائر بسته می شد. ایشان با حضرت عهد می‌کنند که کاری کنند درب‌ها تا پاسی از شب باز بمانند و زائران افزایش یابند که با تأسیس حوزه و افزایش مساجد و حسینیات و مهاجران شیعه به این منطقه و فراوانی زائران این آرزو تحقق می‌یابد و درب‌ها تا پاسی از شب باز می بود.

همچنین آیت‌الله شهید در شهرهای مختلف این کشور به ساخت و بنیانگذاری مساجد و حسینیه‌های زیادی مشغول شدند که به چند نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

مسجد حضرت زهرا ـ سلام الله علیها ـ در حمص

مسجد امام زین العابدین ـ علیه السلام ـ در حمص

مسجد امام حسین ـ علیه السلام ـ در صافیتا

مسجد امام صادق ـ علیه السلام ـ در لاذقیه

مسجد امام رضا ـ علیه السلام ـ در جبلة

مسجد امام حسن عسکری ـ علیه السلام ـ در لاذقیه و... .

همچنین ایشان مدت‌ها مسئولیت اقامه نماز جماعت مغرب و عشا در صحن حرم حضرت زینب ـ سلام الله علیها ـ را به عهده داشتند که در اواخر عمر شریفشان با دخالت تعدادی از مغرضان و کینه‌توزان نماز جماعت ایشان در حرم تعطیل شد.

تألیفات

یکی از راه‌های شناخت شخصیت و جایگاه دانش و بینش و آگاهی یک فرد نوشته‌ها و تألیفاتی است که وی بر جای می‌گذارد. شهید بزرگوار آیت‌الله سید حسن شیرازی ـ قدس سره ـ نیز در مدت کوتاه زندگی خود نزدیک به پنجاه اثر با ارزش و ماندگار از خود به یادگار گذاشتند که بهترین شاهد بر میزان درک و آگاهی و نبوغ آن بزرگوار و اهمیت دادن ایشان به میراث فرهنگی اسلام و آموزه‌های دینی و معارف اهل‌بیت ـ علیهم السلام ـ می‌باشد در ذیل به تعدادی از تألیفات ایشان اشاره می‌کنیم:

1. دایرة المعارف «کلمه» که مشتمل بر 21 عنوان کتاب تحت نام «کلمه» می‌باشد:

کلمه الله هی العلیا

کلمه اسلام

کلمه رسول اکرم ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ

کلمه فاطمه زهرا ـ سلام الله علیها ـ

کلمه أمیر المؤمنین ـ علیه السلام ـ

کلمه امام حسن ـ علیه السلام ـ

کلمه امام حسین ـ علیه السلام ـ

کلمه امام زین العابدین ـ علیه السلام ـ

کلمه امام باقر ـ علیه السلام ـ

کلمه امام صادق ـ علیه السلام ـ (چهار جلد)

کلمه امام کاظم ـ علیه السلام ـ

کلمه امام رضا ـ علیه السلام ـ

کلمه امام جواد ـ علیه السلام ـ

کلمه امام هادی ـ علیه السلام ـ

کلمه امام عسکری ـ علیه السلام ـ

کلمه امام مهدی ـ علیه السلام ـ

کلمه پیامبران

کلمه أصحاب

کلمه حضرت زینب ـ سلام الله علیها ـ

کلمه حضرت ام کلثوم ـ سلام الله علیها ـ

کلمه علما و حکما

2. خاطراتی با قرآن کریم در سه جلد

3. اقتصاد اسلامی

4. پویش أدبی (العمل الأدبی)

5. ادبیات جهت‌دار (الأدب الموجه»

6. ارشادات دینی (التوجیه الدینی)

7. شعائر حسینی

8. رویارویی تلخ (الصراع المریر)

9. پروردگار عالم (اله الکون)

10. حدیث ماه رمضان

11. دیوان اشعار

12. مقالات و تحقیقات

و...

نظر شما