twitter share facebook share ۱۳۹۵ بهمن ۱۱ 769

در جهان امروز رسانه جایگاه و اهمیت بسیاری یافته است به گونه ای که بسیاری، از آن با عنوان قوه چهارم در نظام های حکومتی یاد کرده و در کنار قوای سه گانه مجریه، مقننه و قضائیه از شاخصه های یک جامعه مدنی بر می شمارند.

آنچه به رسانه نقش پررنگی بخشیده است، قدرت آن در جهت دهی افکار و اندیشه های مردم و تأثیر گذاری عمیقی است که در جریانات فرهنگی، سیاسی و فکری جامعه می گذارد، به گونه ای که به مدد آن می توان جایگاه ارزش و ضد ارزش را تغییر داده، بد را زیبا و خوب را زشت معرفی نمود.

اما رسانه بسته به حامیان و مدیرانی که هدف گذاری، تأمین منابع و برنامه سازی آن را بر عهده گرفته اند، می تواند ایفاگر نقشی مثبت بوده، در جهت مصالح بشر گام بر دارد؛ یا با ضربه زدن به پایه های اخلاق جامعه و ترویج اندیشه هایی پلید، تأثیری منفی گذاشته و جامعه را به سوی سقوط سوق دهد.

با آگاهی از کارکرد دو سویه رسانه ها بود که متفکران مصلحت اندیش بر استفاده از ابزار رسانه در راستای خیر و صلاح جامعه اهتمام ویژه نشان دادند و آیت الله العظمی سید صادق شیرازی در سخنرانی ها و بیانات خود بارها بر این نکته تأکید کردند که اگر خیر و خوبی از طریق رسانه ها به جهانیان ارائه شود، بدون شک آن را پذیرا می شوند، چرا که سرشت آدمی با نیکی ها عجین شده است.

جامعه آنگاه به سوی پیشرفت و بهتر شدن گام بر می دارد که اندیشه هایی نیک و شایسته در مردم رشد نماید و نهادینه کردن ارزش های اخلاقی و افکار و نگرش های وارسته نیز نیازمند ارائه ایدئولوژی، آرا و اندیشه هایی است که آنان را به سوی رستگاری سوق دهد. با این تفاصیل چه چیز بهتر از میراث گرانبهای اهل بیت که با ارائه بهترین اندیشه ها و برنامه های زندگی، سعادت بشر را تضمین کرده اند.

اما افسوس که تعالیم انسان ساز آن بزرگواران، نه تنها به گوش جهانیان نرسیده که حتی برای بسیاری از جوانان شیعه غریب و ناآشناست. آیت الله العظی سید صادق شیرازی در این خصوص می فرماید: «ما شیعیان از ذخایر فکری فراوان و گرانبهایی برخورداریم که راهگشای جهان مدرن امروز است، پس نه تنها باید بکوشیم که این ذخایر به دست جهانیان برسد، بلکه باید در ابتدا جوانان شیعه را با این اسوه های اخلاق وانسانیت آشنا سازیم و اینجاست که اهمیت رسانه های سالم و هدفمند نمایان می شود».

آیت الله شیرازی در جای دیگر با شاره به تأثیر رسانه و تبلیغات، به روایتی از گاندی که در کتاب «این مذهب من است» آمده، می پردازد؛ روایتی که به خوبی بیانگر نقش پررنگ تبلیغات در اذهان عمومی است. گاندی در این کتاب می گوید: «من اگر صد هزار روپیه برای راه اندازی تجارت و کسب و کار داشتم، تنها ده هزار از آن را برای خرید کالا هزینه کرده و باقی را صرف تبلیغات می نمودم»

دانشمندان نیز علت اصلی جنگ های بین المللی را جنگ روانی و انتشار شایعات بی اساس می دانند؛ از این رو دولت ها بخشی از بودجه خود را به امر تبلیغ و رسانه اختصاص می دهند؛ چراکه به خوبی می دانند، به مدد رسانه می توان در توده ها نفوذ نمود و به سهولت به اهداف مورد نظر دست یافت؛ کاری که ارتش یک کشور از انجام آن عاجز است.

ولی بی گمان کار در حوزه رسانه با مشکلات و سختی های بسیار همراه است. آیت الله شیرازی در این باره می گوید: «فعالیت رسانه ای با دشواری ها و کمبودهای بسیار همراه است و چه بسا که منجر به بروز اختلافات و برخوردهای نظری گردد، اما وظیفه شما این است که از بند مشکلات رهایی یابید و به کار و هدف خود بپردازید».

پس ایشان می کوشد با یادآوری هدف والایی که در پس فعالیت رسانه ای نهفته است، اصحاب رسانه را از ناسازگاری دور نموده، به فعالیت جدی فراخواند. لذا برای تأثیرگذاری بیشتر، به فعالیت های گسترده و پشتکار برادر مرحوم خویش آیت الله سید محمد شیرازی  اشاره نموده، می گوید: «برادر بزرگوار پس از هجرت از عراق به کویت رفت و در آنجا بسیاری از پروژه های فکری و فرهنگی مرتبط به اهل بیت را پایه ریزی کرد. در این مدت عده ای علیه او به دشمنی برخاسته، مقالات بسیاری نوشتند؛ اما ایشان حتی یک کلمه علیه بدگویان به زبان نیاورد، تا آنجا که یکی از دوستان به او گفت: چرا جواب مقالاتی که علیه شما نوشته می شود نمی دهید؟ ایشان از آنجا که در آن زمان درحال تألیف کتاب بودند، اینگونه پاسخ گفتند: من دو زمان ندارم که یکی را به نگارش اختصاص دهم و دیگری را برای جواب دادن به چنین مقالاتی هزینه کنم».

آیت الله سید صادق شیرازی از رسانه های مغایر دین با عنوان رسانه های معاویه یاد می کند و در توصیف این رسانه ها می گوید: «این رسانه ها بر پایه ضلالت و گمراهی استوار شده اند و هدفی جز سوداگری و انحراف افکار عمومی ندارند؛ درحالیکه خود را مدافع حریم حقیقت معرفی می کنند جز دروغ و فریب نمی گویند و برای گمراهی مردم گام بر می دارند، اینها کسانی هستند که کلمه حق لقلقه زبانشان است و در واقع به دنبال باطلند».

بنابراین در شرایطی که عراق و سایر کشورهای عربی-اسلامی بازیچه رسانه های باطل شده، سیاست، اقتصاد و اجتماع خود را در کنترل و نفوذ آنان می بینند؛ لزوم وجود رسانه هایی کارآمد، مطلوب و هدفمند که ارزش های اخلاقی و معارف اهل بیت را اساس کار خود قرار دهند، بیش از پیش احساس می شود.

آیت الله شیرازی بر تأثیر رسانه های معاند تأکید نموده و داعش را دستاورد چنین رسانه هایی می داند، ولی خاطر نشان می سازد: «شیعیان اگر سیره اهل بیت را چراغ راه خویش قرار دهند و با چشم پوشی از سختی ها تلاش کنند، از آنها سبقت گرفته موفق می شوند».

راه اهل بیت و نشر فرهنگ آن بزرگواران بهترین راه رسیدن به موفقیت است و به فرموده آیت الله شیرازی اگر انسان عزم خویش را جزم نموده، مشکلات را بی اهمیت جلوه دهد، بی گمان به هدف مطلوب خواهد رسید و بالعکس اگر خود را به امور پوچ و بی ارزش مشغول بدارد، به بیراهه رفته است و جز ناکامی حاصلی ندارد. ایشان با طرح یک سؤال حساسیت موضوع را گوشزد می کند: «آنان که به امور منفی و بی فایده مشغول شدند چه آثاری از خود به جای گذاشتند؟ چه فایده ای برای مردم داشتند و چه سودی به جامعه رساندند؟ جواب این است: هیچ»

پس در عصری که رسانه های معاند و منحرف سایه خود را بر افکار و باورهای جوانان در گوشه گوشه جهان گسترده اند، ایجاد رسانه ای متعادل، هدفمند و با محوریت افکار و تعالیم اهل بیت، بیش از پیش ضروری می نماید؛ رسانه ای که هدف را رساندن پیام عدل، انسانیت و ارزش های اخلاقی به تمام ابنای بشر بداند. موفقیت در ایجاد چنین رسانه ای گرچه سخت است ولی محال نیست.

نظر شما