twitter share facebook share ۱۴۰۰ خرداد ۲۵ 873

شبکه الحره که بودجه اش از طرف آمریکا تأمین می شود، روز جمعه داستانی در مورد چگونگی گسترش تروریسم در اروپا از طریق بنیاد خوئی –مؤسسه وابسته به شیعیان در لندن- منتشر کرد. تنها منبع الحره، گزارش مشکوکی بود که توسط یک اتاق فکر اسرائیلی به نام آلما تهیه شده بود.

وزارت خارجه آمریکا روز شنبه اظهارات شبکه الحره را رد کرد. دفتر امور خاور نزدیک وزارت خارجه در توئیتی نوشت «بنیاد خوئی یک سازمان خیریه و آموزشی معتبر بین المللی است که از زمان تأسیسش در سال 1989 خدمات زیادی انجام داده است»

این بنیاد سال 1989 توسط یک روحانی عراقی به نام آیت الله عبدالقاسم خوئی که آن زمان در تبعید به سر می برد، تاسیس شد. هم اکنون این بنیاد، جامعه شیعیان را در سازمان ملل نمایندگی می کند و اداره مساجدی در سراسر جهان را برعهده دارد که از جمله آن بزرگترین مسجد شیعیان نیویورک است.

هم آیت الله خوئی و هم جانشینش آیت الله علی سیستانی، مخالف الگوی ایران از حکومت دینی شیعه هستند. (طبق ادعاها) پسر آقای خوئی «عبدالمجید خوئی» سال 2003 توسط پیروان مقتدی صدر –روحانی مخالف آمریکا- ترور شد.

از آنجا که آقای سیستانی شخصیتی مورد احترام و سیاستمداری میانه رو محسوب می شود، آمریکا مدتها است که می کوشد او را به عنوان متحد در عراق با خود شریک و همراه کند. سیستانی همچنین در طول دیدار پاپ از عراق در ابتدای امسال، میزبان او بود.

گزارش اتاق فکر آلما مبنی بر اینکه بنیاد خوئی با تروریسم مرتبط است، هیچ شاهد و مدرکی ارائه نمی دهد و می کوشد ایدئولوژی نظام ایران را با تشیع به عنوان یک دین پیوند دهد. برای مثال این گزارش از اینکه بنیاد خوئی به «ترویج اصول تشیع در سراسر جهان» و «گسترش تشیع در اروپا» می پردازد گله مند است.

شواهد اصلی گزارش مبنی بر ارتباط بنیاد خوئی با ایران نیز نادرست و جعلی است. برای مثال مسجد این بنیاد در پاریس را صرفا به خاطر شباهت اسمی، در شمار مؤسسات زیر مجموعه مجمع جهانی اهل بیت که یک مؤسسه مذهبی ایرانی است قرار می دهد؛ حال آنکه این دو سازمان کاملا متفاوت از یکدیگر هستند و اهل البیت اصطلاحی دینی و معمول است که به خانواده پیامبر اشاره دارد.

پس از پخش این برنامه، بنیاد خوئی به شبکه الحره توضیح داد که ارتباطی با مجمع جهانی اهل بیت یا دولت ایران ندارد.

گزارش آلما مدعی می شود که بنیاد خوئی به حوثی های یمن کمک مالی می کند. مدرک این گزارش مقاله ای است که در آن گفته می شود «مؤسسات شیعه ایرانی» در بریتانیا، تحت پوشش کمک های بشردوستانه از حوثی ها حمایت می کنند. این مقاله که به استناد گفته های منابع ناشناس نوشته شده، برای نخستین بار در وبسایتی که توسط یک مقام سابق مصری برای دفاع از رژیم های عربی همچون مصر، امارات و عربستان ساخته شده بود، منتشر شد.

تصمیم الحره برای ترویج این ادعاهای واهی، دولت آمریکا را وادار به مداخله کرد. دفتر امور خاور نزدیک وزارت خارجه، روز شنبه بیانیه ای داد و پس از آن الحره با اشاره به جوابیه بنیاد خوئی، در پی اصلاح داستان خود برآمد.

شیخ اسماعیل خالق امام جماعت مسجد بنیاد خوئی در پاریس، در خصوص اظهارات مطرح شده علیه این بنیاد گفت «نویسنده یا بی اطلاع است یا با انگیزه های خاص دست به این کار زده است. رویکرد بنیاد، ترویج افکار فرهنگی و تربیتی اسلامی است؛ افکاری که در رویکرد پیامبر و اهل بیت نیز مشاهده می شود».

آقای خالق افزود شیوه بنیاد مبتنی بر «کار فکری و فرهنگی است، نه فعالیت و کار سیاسی».

اما الحره با این کار خود، تأثیری که انتظار می رفت را گذاشت. داستان الحره در وبسایت های خبری عرب زبان نقل شد و بیانیه وزارت خارجه آمریکا، جروزالم پست را بر آن داشت تا با تکرار ادعاهای آلما، داستان خود را بسازد.

آژانس رسانه های جهانی آمریکا که نظارت بر کار شبکه الحره را عهده دار است به درخواست ما برای اظهار نظر در خصوص اقدام این شبکه پاسخی نداد.

*منبع: responsiblestatecraft

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما