twitter share facebook share ۱۴۰۱ فروردین ۲۴ 883

از زمان حمله استاکس‌نت به تأسیسات هسته‌ای ایران، تهران تلاش خود را برای گسترش عملیات سایبری و نظارت دیجیتالی بیشتر کرده و حزب‌الله را ابزار اصلی خود برای انجام حملات سایبری قرار داده است. برای این منظور دولت ایران نیروهای حزب‌الله را آموزش می‌دهد و به این گروه کمک کرده است تا واحد سایبری ضد جاسوسی خود را بسازد.

واحد سایبری حزب‌الله تحت هدایت سپاه قدس وظیفه جمع‌آوری اطلاعات در مورد نهادهای دولتی لبنان و تقویت دفاع سایبری تشکیلات امنیتی ایران را بر عهده دارد. این واحد همچنین تحت حمایت ایران علیه اهداف استراتژیکی همچون شرکت‌های نفت و گاز در کشورهای حاشیه خلیج فارس حملات سایبری انجام می‌دهد. طبق گزارش‌ها این واحد احتمالا در جنوب بیروت واقع شده و تجهیزات کامپیوتری مشابه با دانشگاه شریف دارد.

حملات سایبری حزب‌الله مدتهاست که باعث نگرانی دولت‌های غرب و خاورمیانه شده است. ژانویه 2021 مشخص شد که یک واحد سایبری وابسته به حزب‌الله معروف به Cedar APT شرکت‌های مخابراتی و ارائه دهندگان اینترنت در آمریکا، بریتانیا، اسرائیل، مصر، عربستان، اردن، فلسطین و امارات را به مدت یک سال هدف حمله قرار داده است. این واحد سایبری برای جمع‌آوری داده‌های حساس، به شبکه‌های داخلی شرکت‌هایی مانند شرکت ارتباطات مرزی در آمریکا راه می‌یافت و با استفاده از ابزارهای پیشرفته‌ای که داشت، برای مدت طولانی بدون اینکه شناسایی شود در سیستم باقی می‌ماند.

در دوران همه‌گیری کووید 19 حزب‌الله اقدام به استخدام نیروهای خارجی و دادن آموزش‌های سایبری به آنان کرد. بسیاری از این نیروهای خارجی از عراق می‌آیند و حامی گروه‌هایی همچون کتائب حزب‌الله هستند. هدف از آموزش آنان گسترش نفوذ منطقه‌ای ایران در کشورهای بی‌ثباتی همچون عراق است و به این نیروها آموزش داده می‌شود که چگونه در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، تبلیغات و اطلاعات نادرستی را در راستای منافع استراتژیک ایران و براندازی دشمنان منطقه‌ای همچون اسرائیل و عربستان گسترش دهند. به گفته مایک واگنهایم از پیام‌رسان لاین «درجاهایی همچون عراق که دولت و رسانه‌ها ضعیف هستند، شبکه‌های اجتماعی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌اند و همین امر اهمیت اقدام حزب‌الله -در آموزش چگونگی استفاده از این شبکه‌ها در راستای اهداف این گروه- را برجسته می‌کند»

اما چرا ایران از حزب‌الله برای انجام برنامه‌ها و اهداف سایبری خود استفاده می‌کند؟ این امر به تهران امکان می‌دهد تا انجام حملات سایبری توسط خود را انکار کند و جلوی انجام حملات تلافی‌جویانه علیه اهداف ایرانی را بگیرد. از آنجا که حزب‌الله دولت نیست، کشورهای خارجی نمی‌توانند دست به اقدام متقابل بزنند. دلیل دیگر، تمرکز ایران بر «اتحاد مجدد محور مقاومت» است. این اتحاد نیروهای نیابتی مورد حمایت ایران از جمله حماس و حزب‌الله و دولت‌های ضد غربی خاورمیانه را شامل می‌شود و تهران در مرکز آن قرار دارد. پس از حمله استاکس‌نت دولت ایران اهمیت توان سایبری در کنار قدرت نظامی را بیشتر درک کرده است. سال 2015 گزارش شد که دولت ایران بودجه امنیت سایبری خود را در یک دوره دو ساله 1200% افزایش داده است. اگر تهران بخواهد قدرت برترِ خاورمیانه باشد، باید قابلیت‌های سایبری سازمان‌های هوادار خود را تقویت کند.

درحالیکه رقابت با روسیه و چین همچنان اولویت اصلی مقامات آمریکا است، درک تهدید سایبری حزب‌الله باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. انجام یک حمله سایبری ویرانگر به زیرساخت‌های حیاتی آمریکا، نه تنها ضرر مالی به همراه دارد که می‌تواند جان شهروندان آمریکایی را نیز به خطر اندازد.

*منبع: نشنال اینترست

مترجم: فاطمه رادمهر

درج این مقاله به منزله تأیید مطالب گفته شده نمی‌باشد

messages.comments