twitter share facebook share ۱۴۰۱ آبان ۰۹ 526

حسین ابوصدام رئیس سندیکای کشاورزان در مصر می گوید که شاهد مهاجرت روستاییان بدلیل تغییرات اقلیمی است ولی افزود که سود کشاورزی در مصر –به عنوان یکی از خشک ترین کشورهای جهان- بدلیل تغییرات اقلیمی بسیار کم شده است و جوانان روستایی برای کار در صنایع به شهرهای بزرگ یا کشورهای دیگر مهاجرت می کنند.

به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل «تقریبا 90% پناهندگان از کشورهایی می آیند که بیشترین آسیب پذیری و کمترین آمادگی را برای انطباق خود در برابر تغییرات اقلیمی دارند»

امی پوپ معاون سازمان بین المللی مهاجرت می گوید: «اگر مردم نتوانند کشاورزی کنند، اگر نتوانند کار کنند و برای خود غذا تهیه کنند، جز مهاجرت راه دیگری پیش روی خود ندارند» وی افزود که سال 2021 بلایای طبیعی نزدیک به سه میلیون نفر را مجبور به ترک خانه های خود در آفریقا و خاورمیانه کرده است و سال به سال هم  وضعیت بدتر می شود.

بالا آمدن سطح آب دریا

محققان پیش بینی می کنند که تا سال 2060 بخش کشاورزی مصر تا 47% کاهش یابد به گفته فلوریان بونفوی پژوهشگر مرکز اقتصاد قاهره از دلایل افزایش مهاجرت از روستا به شهر علاوه بر کاهش تولیدات کشاورزی جذابیت زندگی شهری و خدماتی است که در شهرها ارائه می شود.

بانک جهانی تخمین می زند که اگر تا سال 2050 هیچ اقدامی برای مقابله با تغییرات اقلیمی انجام نشود 216 میلیون نفر در کشورهای خود به دلیل تغییرات اقلیمی آوراه می شوند که 19.3 میلیون نفر از این آوارگان از مردمان شمال آفریقا هستند.

به گفته مؤسسه اروپایی مدیترانه محل زندگی حدود هفت درصد از مردم شمال آفریقا تنها پنج متر بالاتر از سطح دریا قرار دارد و این درحالی است که سواحل پرجمعیت این مناطق از جمله پرخطرترین مناطق جهان به دلیل تغییرات اقلیمی و افزایش سطح آب دریاست.

با افزایش تأثیر تغییرات اقلیمی بر مناطق ساحلی جمعیت در شهرهای بزرگی همچون قاهره، طرابلس، کازابلانکا، رباط و طنجه افزایش پیدا می کند.

در شهر اسکندریه مصر اگر سطح آب دریا به اندازه نیم متر بالا بیاید دو میلیون نفر –تقریبا یک سوم ساکنان شهر- ممکن است آواره شوند و 214000 شغل از بین رود.

به گفته عاصم ابوحطاب اقتصاددان، مهاجرت شهری ناشی از تغییرات اقلیمی فشار بر منابع طبیعی را افزایش می دهد و منجر به تنش های اجتماعی و درگیری های خشونت آمیز در مناطقی می شود که در حال حاضر کشاورزی 22% کسب و کارها و معیشت مردم را تشکیل می دهد.

در حال حاضر در سودان درگیری های قبیله ای بر سر آب و زمین سالانه صدها کشته بر جای می گذارد به طوری که تنها طی دو روز در ماه اکتبر دست کم 200 نفر بر اثر خشونت در ایالت نیلِ آبی کشته شدند.

به گزارش یونیسف از 17 کشوری که در جهان با کمبود آب مواجه هستند 11 کشور در خاورمیانه و شمال آفریقا قرار دارند.

بر اساس گزارش بانک جهانی اگر جهان یک درجه گرمتر شود و بارندگی 10% دیگر کاهش یابد در عراق 20 درصد آب شیرین کشور از بین می رود یک سوم زمین های کشاورزی از آب محروم می شود و جمعیت 42 میلیونی کشور دچار کمبود شدید آب خواهد شد.

اردن یکی از خشک ترین کشورهای جهان مجبور شده در سال 2021 واردات آب از اسرائیل را دو برابر کند نوار غزه نیز سالهاست که از کمبود مزمن آب رنج می برد.

به گفته پاپ جامعه بین الملل ابتدا در کپنهاگ و سپس در پاریس متعهد شد که به کشورهای درحال توسعه کمک کند تا خود را با تأثیر تغییرات اقلیمی انطابق دهند از جمله اقدامات کمکی ارائه مکانیسم های مختلف برای کشاورزی و مدیریت آب، ایجاد اشتغال و منابع درآمدی دیگری به غیر از کشاورزی و تعهدات مالی است.

*منبع: قنطره

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما