هشدار کاخ سفید به چاکشومر: با رد توافق هستهای آیندهی سیاسی خود را به مخاطرهخواهی انداخت.
با اعلام موضع سناتور «چاکشومر» از حزب دموکرات مبنی بر مخالفت با موافقتنامهی هستهای، نگرانیها بابت همراهی تعداد بیشتری از سناتورها با وی افزایش یافته است. گرچه در بین نمایندگان دموکرات مجلس سِنا مخالفت او نمیتواند به تنهایی حق وتوی باراک اوباما را بیاثر کند ولی اتخاذ چنین موضعی با توجه به اینکه زمزمههای رهبری گروه اقلیت در سِنا توسط او بعد از کنارهگیری «هری پرید» بهگوش میرسد نشانگر شکاف عمیقی است که در بین نمایندگان دموکرات و متحدان اوباما ایجاد شده است.
این اولین بار نیست که چاکشومر موضعی متفاوت از اوباما اتخاذ کرده است. وی سال گذشته نیز مخالفت خود را با طرح بیمهی همگانی اوباما و هزینههای زیادی که برای اجرای طرح انجام شده اعلام کرد. امّا این بار او در این جهتگیریِ متفاوت، تنها نبوده و برخی نمایندگان دموکرات کنگره همچون «الیوت انگل» نیز با او همراه هستند علیرغم همهی مخالفتها کاخِ سفید سرسختانه با مخالفان رو در رو شده و برای حفظ توافق بهدست آمده تلاش میکند؛ تلاشی که آخرین نمونهی آن را در گفتگوی «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید با خبرنگاران، قبل از عزیمت باراک اوباما به تعطیلات تابستانی شاهد بودیم. او در این مصاحبه از دوازده نمایندهی دموکرات از جمله «کریستن گلیبرند» نام برد و از حمایت آنان از توافق اظهار خشنودی نمود. وی گفت: که اعلام موضع سناتور شومر گرچه مأیوس کننده بود امّا هیچیک از ما را در کاخ سفید شگفتزده نکرد. نکتهی مهم آن است که شومر بر خلاف سایر مخالفان توافق مخالفت خود را بعد از مطالعه و بررسی متن موافقتنامه اعلام نمود نه قبل از آن؛ امری که ممکن است موجبات تردید سایر دموکرات ها را فراهم ساخته و باعث شود که آنان استدلالات او را قانعکننده ندانند. سناتور شومر که مورد حمایت لابي صهیونیستها بوده و به اسرائیل نزدیک است در پی افزایش اعتقادات با زبانی نرم به دفاع از خود پرداخت و این مسئله را که هر کس با توافق مخالفت کند پس حامی جنگ و حمله به ایران است رد نمود. وی در این خصوص چنین گفت: «من به توافق رأی منفی میدهم امّا نه به این خاطر که دیپلماسی و مذاکره را باور نداشته و جنگ را گزینهی بهتر و کارامدتری میدانم این کار را میکنم چون باور دارم ایران تغییر نخواهد کرد و براساس توافق پیشرو این امکان را خواهد داشت که به اهداف خود مبنی بر رفع تحریکها و حفظ قدرت هستهای خویش دست یابد آنچه که ما باید انجام دهیم این است که نه تنها تحریمها را حفظ کرده و آن را تقویت نماییم بلکه کشورهای ناقض تحریم را نیز مورد تحریم قرار دهیم آنگاه بار دیگر راه مذاکره را در پیش گیریم تا به مطلوب خود دست یابیم راهی که گرچه سخت میباشد ولی غیر ممکن نیست.»
مخالفان توافق برای بیاثر کردن حق وتوی باراک اوباما نیاز به دو سوم رأی نمایندگان کنگره و سنا دارند و بدین منظور باید برخی از نمایندگان دموکرات را با خود همراه سازند بههمین دلیل کاخ سفید میکوشد تا بین سناتورشومر و سایر اعضای حزب فاصله ایجاد نموده و اختلاف افکند. بههمین منظور بود که «جاش ارنست» در ادامهی سخنان خود و در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران در خصوص جاه طلبیهای سیاسی شومر چنین گفت: «رهبری حزب دموکرات از آن کسی خواهد بود که بیشترین آرای اعضاء را بهدست آورد امّا برخی از هواداران چپگرای باراک اوباما در خصوص اظهارات سناتور شومر محافظهکاری را کنار گذاشته و از تصمیم او با عنوان خیانت یاد میکند از جمله «چارلز چمبرلین» مدیر اجرایی موسسهی دموکراسی برای آمریکا که طی سخنانی بیان داشت ما خواهانِ اجرای توافق با ایران هستیم خواه سناتور شومر ما را در این راه همراهی کند خواه خیر. وقتی زمان برای حل و فصل مسالمتآمیز مناقشهی هستهای اینگونه فراهم است اشتباه بزرگی است که تسلیم کسانی شویم که همواره از گذشتهی تلخ ایران یاد میکنند. سناتور شومر با همراهی جمهوریخواهان در بیاثر کردن توافق همان اشتباهی را تکرار میکند که قبلاً با رأی مثبت به جنگ با عراق مرتکب شده بود.»
نظر شما