و اعلموا أنّه ليس بين اللّه‏ و بين أحد من خلقه ملك مقرّب و لا نبيّ مرسل و لا من دون ذلك من خلقه كلّهم إلاّ طاعتهم له، فاجتهدوا في طاعة اللّه‏ إن سرَّكم ان تكونوا مؤمنين حقّاً حقّاً و لا قوّة إلاّ باللّه؛ بدانيد كه ميان خدا و هيچ‏يك از بندگانش - چه فرشته مقرب باشد، يا نبى مرسل يا بنده‏ اى فروتر - چيزى جز اطاعت نيست. پس اگر به راستى دوست داريد كه مؤمن حقيقى باشيد، در اطاعت خدا بكوشيد و [بدانيد كه ]هيچ نيرويى جز به مدد خدا نيست.

امام صادق  عليه ‏السلام مى ‏فرمايد، بين خداوند و بندگان او يك راه بيشتر وجود ندارد. آن‏هم طاعت خداوند است و در اين راه بين مَلك و نبى و هيچ آفريده ديگرى، عالم باشد يا جاهل، مرجع تقليد باشد يا واعظ، استاد باشد يا كاسب فرقى نيست. حتّى پيروى و اطاعت از پيامبر و امامان نيز از اين روست كه پيمودن راه آنها اطاعت از خداست. حال كه اطاعت تنها راه است در اين راه تمام تلاش خود را به كار گيريد.

طاعت و عبادت

ماه ‏هاى رجب، شعبان و رمضان بر ماه‏ هاى ديگر برترى دارند. در اين ماه ‏ها مى‏ توان خود را به گونه ‏اى از لحاظ معنوى تقويت كرد كه اثر آن تا نه ماه ديگر سال بر جاى بماند.

در اين سه ماه فرصت براى عبادت و خود سازى بيشتر از ايام ديگر سال مهياست. طاعت و عبادت در همه ايام سال ممدوح است و به‏ وقت خاصى اختصاص ندارد، اما در اين ماه ‏ها بازار عبادت داغ‏ تر است. كاسب در طول سال به كسب و خريد و فروش اشتغال دارد، اما در بعضى از ايام و ماه‏ ها كه بازار خريد و فروش داغ ‏تر است، سود بيشترى مى ‏برد. سه ماه رجب و شعبان و رمضان نيز فصل عبادت است.

رفاقت تا جهنم

در حالات يكى از مراجع نقل شده است كه شخصى از ايشان درخواست غير معقولى داشت. ايشان در پاسخ او فرموده بودند: من تا درِ جهنم با شما رفيق هستم، اما ديگر در داخل جهنم با شما دوست نيستم! كنايه از اين كه نمى ‏خواهم به واسطه رفاقت با تو به جهنم بروم. تمام تلاش شيطان براى آن است كه انسان را به داخل جهنم هدايت نمايد.گاهى براى انجام ندادن عبادت آن‏قدر به انسان فشار مى‏ آورد كه انسان از عبادت كردن بيزار مى ‏شود و گاهى نيز او را چنان مشغول مستحبات و مكروهات مى‏ كند كه از واجبات باز ماند، و هر دو راه منتهى به جهنم مى‏ شود.

همت بلند

يكى از اصحاب معصومين عليهم‏ السلام روزى خدمت ايشان رسيد و عرض كرد: يابن رسول اللّه‏، سال‏هاى سال است كه در خدمت شما هستم و تا كنون چيزى از شما نخواسته ‏ام.حضرت فرمود عيبى ندارد، از ما حاجتى بخواه. عرض كرد: من از شما مى‏ خواهم بهشت را برايم ضمانت كنيد. حضرت مقدارى تأمل كردند و بعد فرمودند: من بهشت را برايت ضمانت مى ‏كنم. سپس فرمودند: اگر حاجت ديگرى دارى بگو. عرض كرد: يابن رسول اللّه‏، من در مورد خواسته ‏ام بسيار فكر كردم. ديدم اگر از شما پول بخواهم، سرانجام، آن را در اين دنيا بر جاى مى ‏گذارم و مى‏ ميرم. اگر طول عمر بخواهم، سرانجامِ همه مرگ است. بنابراين، تصميم گرفتم كه آخرت را از شما بخواهم.

دشوارى‏ هاى عصر غيبت

كسانى كه به خدمت ائمه عليهم‏ السلام مى‏ رسيدند مسائل برايشان حل مى‏ شد؛ چرا كه آنها راهنمايانى بودند كه بر عالم غيب احاطه داشتند و تكليف مراجعه كننده را به روشنى مشخص مى‏ كردند.

اما در زمان غيبتِ امام عليه ‏السلام وضع طور ديگرى است. اگر كسى از مراجع بزرگ تقليد بپرسد كه آيا اين احكامى كه شما گفته ‏ايد حكم خداست؟ پاسخ خواهند داد: نه، ما اين گونه تشخيص داده‏ ايم و معتقديم كه آنچه گفته ‏ايم حكم خداست. اگر شما به اين احكام عمل كرديد و مطابق با واقع در آمد كه بسيار خوب، اما اگر مخالف احكام واقعى بود معذوريد و راهى به جز اين وجود ندارد. فقدان امام در بين امت مصيبت بزرگى است. اين مسئله تقدير الهى است و ما دخالتى در آن نداريم. پس بايد به تكليف عمل كنيم.

مرحوم محقق خراسانى شبى در مدرسه صميميه منبر رفتند و فرمودند از اين‏كه در زمان غيبت هستيد، خيلى تأسف نخوريد، گر چه نعمت بسيار بزرگى را از دست داده ‏ايد. در اين زمان براى حل مشكلات دينى خود نمى ‏توانيد به امام معصوم مراجعه كنيد و بايد از مراجع تقليد بپرسيد. آنها نيز خواهند گفت: ما نمى ‏دانيم احكامى كه استنباط مى‏ كنيم مطابق واقع است يا نه، و فقط وظيفه خود را انجام مى‏ دهيم. اما اگر در زمان معصوم بوديد و در اداى واجبات كوتاهى مى ‏كرديد، كار بسيار مشكل‏ تر مى‏ شد. كسانى كه در زمان معصوم بودند اما استفاده نكردند وضعشان بسيار بدتر است از كسى كه در زمان غيبت زندگى كرده و گناهى مرتكب شده است.

كوشش و مقام طاعت

براى طاعت، جست‏ وجو و كوشش لازم است. آن‏كه مجتهد نيست بايد رساله عمليه را بخواند. البته، هزاران مسئله مورد ابتلا وجود دارد كه در رساله ‏هاى عمليه نيست. بايد اين قبيل مسائل را پرسيد و ياد گرفت؛ زيرا اين مسائل به خودى خود براى انسان كشف نمى‏ شوند. اگر شخص در يادگيرى مسائل مقصر باشد زيان و كيفر اخروى را به جان خريده و اگر قاصر باشد دچار حسرت و پشيمانى خواهد شد.

معرفت خدا و نبى و امام عليهم‏ السلام

شـناخـت خـدا و نـبـى و امـام از جـمـله لـوازم پـيروى از خـدا است و بـايـد آن را هـرچـند بـا دعـا و زيـارت هم كه شده به دست آورد. در مجموعه‏ هاى حديثى آمده است كه لوازم طاعت خداوند سه چيز است: معرفت خدا، معرفت نبى و امام.

دعاهايى كه در ماه ‏هاى رجب، شعبان و رمضان وارد شده انسان را آماده عمل به فرائض و طاعت مى‏ نمايد. براى تصحيح اعتقاد كمك لازم است و اين دعاها انسان را يارى مى‏ كنند تا اعتقادات خود را بازسازى كند.

انسان نبايد واجبات را فداى مستحبات كند. حضرت على عليه ‏السلام در نهج البلاغه مى‏ فرمايد: « اگر مستحبات به واجبات زيان رساند، باعث تقرب به خدا نمى‏ شود». در روايت ديگرى آمده است: « اگر مستحبات به واجبات زيان رساند، مستحبات را رها كنيد».

قسمت اعظم اعتقادات، روايات، واجبات و محرمات از طريق شيخ صدوق، شيخ طوسى، و شيخ كلينى به دست ما رسيده است. اگر شيخ طوسى ميليون ‏ها سال نماز شب مى‏ خواند، اين اندازه كه با نوشتن كتاب اجر و ثواب برده، ثواب نمى‏ برد.

معروف است كه در ماه رجب دعاى «يا من أرجوه لكلّ خير» بعد از هر نماز خوانده شود. خوب است انسان در شبانه روز يك بار اين دعا را با تأمل بخواند و بينديشد كه اين «من» كه در دعا آمده كيست؟ آيا به راستى اميد ما به خداست يا به استاد و پول و اهل و عيال و ديگران؟

اگر اميدمان به ديگران است، بايد خود را اصلاح كنيم و اميد به خدا را جايگزين اميد به ديگران نماييم. تأمل در اين دعا مقدمه وجود تزكيه، و تزكيه واجب عينى است، هر چند كه خواندن اين دعا در حال عادى مستحب است.

انسان‏ ها عادت كرده ‏اند موعظه بگويند و موعظه بشنوند، اما اين گفتن ‏ها و شنيدن ‏ها هيچ تأثيرى ندارد. اساس تزكيه همين دعاها و زيارت ‏هاست، نبايد انسان فقط بخواند و رد شود، بلكه بايد در آنها تأمل كند.

برگرفته از کتاب درسنامه امام صادق علیه السلام نوشته آیت الله العظمی سید صادق شیرازی

نظر شما