twitter share facebook share ۱۳۹۸ تیر ۱۵ 1104

سهیل شاهین، سخنگوی طالبان، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که هر دو طرف مذاکره به دنبال دستیابی به توافقی هستند که خروج بیش از 20،000 نیروی آمریکایی و ناتو از افغانستان و پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ آمریکا را رقم زند. انتظار می‌رود در این توافقنامه طالبان تضمین دهد که بار دیگر دست به برنامه‌ریزی جهت انجام حملات تروریستی نزند.

دو روز پس از برگزاری مذاکرات، مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا گفت واشنگتن امیدوار است که گفتگو با طالبان برای پایان دادن به جنگ طولانی مدت افغانستان تا یکم سپتامبر ادامه یابد.

اما مایکل کوگلمن، معاون برنامه ریزی آسیا در مرکز ویلسون مستقر در ایالات متحده، رسیدن به توافق جامع صلح با طالبان قبل از 1 سپتامبر را چیزی در حد معجزه دانست و در عین حال اذعان کرد که خروج نیروهای آمریکایی زمانی کوتاه‌تر از پایان 1 سپتامبر نیز می‌تواند انجام شود، زیرا پیشرفت‌های زیادی در این مورد صورت گرفته است.

پومپئو و زلمی خلیل زاد، سفیر صلح واشنگتن، هر دو اظهار داشتند که توافق نهایی نه تنها شامل توافق با طالبان در مورد خروج نیروهای نظامی و تضمین عدم هر گونه تهدید توسط افغانستان است، بلکه دربردارنده‌ی توافقنامه های مربوط به گفتگوهایی درباره‌ی امور داخلی افغانستان و آتش بس دائمی است.

اما امیدها به دست‌یابی به یک صلح پایدار با دو حمله‌ی جداگانه‌ای که در روز شنبه توسط ستیزه‌جویان طالبان صورت گرفت، کمرنگ تر شده است. ذبیح الله سادات، سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات (IEC)، به خبرگزاری فرانسه گفت: دست کم هشت تن از کارکنان کمیسیون انتخابات در یک حمله در ولایت جنوبی قندهار کشته شده‌اند.

سخنگوی پلیس قندهار نیز اعلام کرد: نیروهای امنیتی در این حمله کشته شدند و راههای ارتباطی با این منطقه قطع شده است.

طالبان مسئولیت حملات روز شنبه در شمال افغانستان را که به کشته شدن حداقل 25 نفر از شبه نظامیان طرفدار دولت انجامید بر عهده گرفته است.

طالبان تاکنون انجام مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان را رد کرده‌ و به جای مذاکره با دولت، دو دیدار جداگانه با طیف های گسترده‌ای از شخصیت‌های برجسته‌ی افغان، از جمله حامد کرزی رییس جمهور سابق و اعضای اتحاد شمالی سابق که در طول حکومت پنج ساله خود با طالبان می جنگیدند، ترتیب داده‌است.

همچنین طالبان اعلام کرده‌ که با مقامات دولتی همچون افسران عادی، ملاقات خواهد کرد؛ این امر، حاکی از آن است که طالبان دولت اشرف غنی را عروسک خیمه‌شب‌بازی آمریکایی‌ها می‌داند.

طالبان خاطرنشان ساخته‌است که کلید حل مشکل افغانستان در دست واشنگتن است و آن خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک افغانستان می باشد. تا زمانی که خروج نیروهای نظامی آمریکا به طور کامل انجام نشود طالبان از انجام آتش بس خودداری می‌کند و اگر ایالات متحده در تعهداتی که داده است کوتاهی کند، ادامه‌ی گفتگوها ممکن است با مشکل رو به رو شود.

تحلیلگران می‌گویند که سرعت تسریع مذاکرات و اعلام ناگهانی تاریخ 1 سپتامبر برای اجرای توافقنامه ممکن است با اصرار رئیس جمهور غنی در مورد انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در 28 سپتامبر در افغانستان برگزار شود، مرتبط باشد.

در ماه اکتبر، انتخاب غنی برای سمت ریاست جمهوری در انتخابات آینده، مورد نظرسنجی قرار گرفت. در این نظرسنجی‌ پارلمانی، انتخاب وی از سوی بسیاری از مخالفان سیاسیش، با انتقاد روبرو شد. حتی در اعلام نتایج این نظرسنجی تخلفات گسترده ای روی داد و موجب شد که اشرف غنی از کل کمیسیون مستقل انتخابات اخراج گردد؛ هم اکنون نیز بحث و جدل ها بر سر احراز صلاحیت وی برای تصدی منصب ریاست جمهوری در مجلس ادامه دارد.

حال علی رغم اینکه برای کاهش تقلب در انتخابات، هر یک از پایگاه‌های رأی‌گیری، پیش از موعد مقرر مجهز به سیستم تشخیص هویت بیومتریک شده و مقرر شده است که چندین نفر از افراد آموزش‌دیده برای کار با این سیستم‌ها در این محل‌ها استقرار یابند و تا پایان مهلت رأی‌گیری و شمارش آرا، پایگاه‌ها را ترک نکنند، اما تقریباً همه‌ی تحلیلگران سیاسی بر این مطلب که همچنان بزرگترین مشکل انتخابات آتی، سوء مدیریت و عدم نظارت کافی و بازدارنده از وقوع تخلف و تقلب خواهد بود، اتفاق نظر دارند.

خلیل زاد بر این باور است که انتخابات ریاست جمهوری می‌تواند مانع از رسیدن به توافق صلح شود.

کوگلمن نیز می‌گوید: من فکر می‌کنم دولت آمریکا معتقد است که انتخابات آتی افغانستان می‌تواند مانع بزرگی برای مذاکرات صلح باشد؛ چرا که انتخابات موجب پرت شدن حواس افغان‌ها شده و شکاف و رقابت‌های حاصل از آن، ضعف‌های صحنه‌ی سیاسی افغانستان را تشدید می کند و این امر، به نفع مصالحه نیست.

ولی از دیگر دلایل اعلام تاریخ 1 سپتامبر، خواست رییس جمهور امریکا دونالد ترامپ است که می خواهد توافق با طالبان در اسرع وقت انجام شود.

*مترجم: ط. مکارمی

 

https://www.france24.com/en/20190630-usa-taliban-peace-talks-attacks-bombs-nato-afghanistan

نظر شما