twitter share facebook share ۱۳۹۵ اردیبهشت ۲۰ 780
زنگ خطر آسيب‌هاي اجتماعي در كشور به صدا درآمده و براي پي بردن به اين موضوع فقط كافي است به آمارهايي كه در ماه‌ها و روزهاي گذشته از سوي مسوولان دولتي، قضايي، انتظامي و كارشناسان اجتماعي مطرح شده، نگاهي انداخت؛١٠ميليون نفر حاشيه نشين، يك ميليون و ٣٢٥ هزار معتاد، ١٥ هزار معتاد كارتن‌خواب در پايتخت، ٢ ميليون و ٧٢٩ هزار و ٢٩ نفر بيكار در كشور، ١٦٣ هزار و ٧٦٥ طلاق در سال ٩٤و...  به همه اين آمارها بايد آمار ١٢ درصدي افسردگي در كشورمان را كه روز گذشته از سوي وزير بهداشت اعلام شد هم اضافه كرد

هرچند برخی بررسی‌ها نشان می‌دهد نرخ خودکشی در ایران در مقایسه با دیگر جوامع اندک است، اما از آنجا که در آموزه‌های دینی و فرهنگ ما این معضل نکوهیده است، حتی بروز یک مورد خودکشی هم هشدار دهنده تلقی می‌شود. در روزهای اخیر شاهد انتشار اخباری درباره خودکشی بوده ایم. بررسی اخبار خودکشی‌های اخیر و سال گذشته کاهش سن خودکشی در کشور را نشان می‌دهند.

مشکلات روانی کتمان نشود

قاضي‌زاده هاشمي وزیر بهداشت روز گذشته بعد از انتشار خبر ٦ خودكشي (سه مرد ميان سال و سه دختر جوان و نوجوان) در يك هفته گذشته به جمع كارشناسان و مديران وزارتخانه‌اش آمد و با ابراز تاسف از وقوع خودکشی در کشور، از رسانه‌ها خواست تا به سلامت روان مردم توجه جدی داشته باشند، چرا که مشکلات زیادی در این زمینه وجود دارد و گاهی اوقات مردم و مسئولان، آن را انکار می‌کنند. هاشمی در نشست بررسی پیشگیری از اقدامات پر خطر در رفتارهای اجتماعی که در وزارت بهداشت برگزار شد گفت: بر اساس مطالعات مکرر و آمارهایی که وجود دارد، ابتلا به بیماری های اعصاب و روان در کشور جدی و در برخی از استان‌ها جدی‌تر است و از نظر فرهنگی، مردم اختلالات روانی را انکار می‌کنند و برداشت آنها از این اختلالات روانی، افراد زنجیری و دارای رفتارهای غیرقابل کنترل است، در حالی که اضطراب، افسردگی، بدخوابی و بی‌خوابی جزو اختلالات روانی است. هاشمی در ادامه با اشاره به بالا بودن آمار افسردگی در کشور اظهار داشت: حداقل ۱۲ درصد از مردم افسرده هستند که نیاز به درمان دارند، بنابراین تفاوتی ندارد که برای ایجاد نشاط چه تعریفی داشته باشیم، اما ایجاد فضای امید و نشاط در کشور بسیار ضروری است.او به ذکر علل خودکشی پرداخت و گفت: افسردگی، مصرف مواد مخدر و خشونت‌های خانوادگی بخشی از عوامل خودکشی است. او گفت: راه حل کاهش میزان اختلالات روانی و خودکشی توانمندسازی مردم درهمه زمینه‌ها است.

افسردگی و فاصله طبقاتی، دو عامل خودكشی

نشست بررسی آسیب‌های اجتماعی با موضوع خودكشی با حضور كارشناسانی از حوزه روانشناسی، جامعه شناسی و روانپزشكی در وزارت بهداشت برگزار شد. روانپزشك و مشاور سازمان بهداشت جهانی در حوزه روانپزشكی در این نشست گفت: خودكشی بیشتر در بین افرادی مشاهده می‌شود كه دچار افسردگی درمان‌نشده یا مقاوم به درمان هستند.سید احمدجلیلی، افزود: خودكشی هم خود یك معضل اجتماعی مهم است و هم نشانه وجود آسیب‌های اجتماعی متعدد و شدید در یك جامعه است و البته صحبت كردن درباره آن در رسانه‌ها كار پیچیده‌ای است و گاهی شاید به مصلحت نباشد زیرا بیان این مساله در جامعه ممكن است خود اثر فزاینده داشته باشد و انگیزه خودكشی را در برخی افراد تقویت كند.

افسردگی، عامل ۹۵ درصد خودكشی‌ها

مشاور وزیر بهداشت در امور روانپزشكی گفت:افرادی كه دچار اختلال روانی هستند، افرادی مغفول، مظلوم و رنجور هستند كه به عنوان بیماران خاموش باید مورد توجه قرار گیرند. به گزارش ایرنا، احمدعلی نوربالاگفت: در آمارهای رسمی گفته شده كه بیشترین افرادی كه اقدام به خودكشی می‌كنند افراد ۱۵ تا ۲۴ سال هستند،اما گروه سالمندان نیز باید مورد توجه قرار گیرند، سالمندانی كه تنها زندگی می‌كنند، با توجه به افزایش سالمندی دركشور، در آینده نزدیك معضل مهمی دركشور خواهند بود. همچنین رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی گفت: افسردگی احتمال ابتلا به خودکشی را شش برابر می‌کند، بنابراین پیشگیری و درمان این بیماری ضرورت دارد.سید کاظم ملکوتی اظهار داشت: توجه به سلامت روان افراد و اختصاص بودجه لازم به آن ضرورت دارد و از آسیب‌های مختلف در جامعه پیشگیری می‌کند. به گزارش فارس، رئیس انجمن علمی پیشگیری از خودکشی ادامه داد: فقر و بیکاری و استعمال سیگار نیز احتمال خودکشی را دو برابر کرده، لذا برای پیشگیری از این معضل اجتماعی، باید به عوامل ایجادکننده آن و رفع این معضلات توجه کرد. ملکوتی با بیان اینکه درحال حاضر افسردگی درجامعه از ۵درصد به ۱۱ درصد افزایش یافته است، گفت: این مساله نشان می‌دهد که اگر اقدامات لازم را انجام ندهیم، افزایش خودکشی در سال‌های آتی به وقوع می‌پیوندد.

افراد مجرد و بیکار درصدر آمار خودکشی

رئیس اداره سلامت روان‌واعتیاد وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه افراد بیکار درصدر آمار خودکشی هستند، گفت: بیشترین آمار خودکشی از طریق مسمومیت صورت گرفته است، لذا از وزارت جهادکشاورزی تقاضا داریم سموم شیمیایی را رقیق و مواد تهوع‌آور به آن اضافه کنند.به گزارش فارس، احمد حاجبی درنشست بررسی پیشگیری از اقدامات پرخطر در رفتارهای اجتماعی اظهار کرد:خودکشی در زنان شایع‌تر از مردان است، اما موارد فوت ناشی از آن در مردان بیشتر از زنان است. او از راه‌اندازی سیستم ثبت خودکشی درنظام سلامت کشور خبر دادوگفت: براساس ارزیابی‌های انجام‌گرفته از لحاظ آمارخودکشی درمشاغل مختلف به تقریب بیشترین آمار خودکشی مربوط به افراد بیکار، دانش‌آموزان، دانشجویان، مشاغل آزاد، کارگران،‌ کارمندان، کشاورزان و دامداران به وقوع پیوسته است.حاجبی ادامه داد: براساس آخرین آمارها ۳۰ درصد از خودکشی‌ها مربوط به مناطق روستایی و ۷۰ درصد مربوط به شهری است. همچنین بیشترین آمار خودکشی از لحاظ سطح تحصیلات مربوط به افراد دیپلمه و کمترین آمار در سطح تحصیلات فوق‌لیسانس و بالاتر است. او خاطرنشان کرد: شایع‌ترین سن خودکشی ۱۵ تا ۲۴ سال بوده و همکاری آموزش و پرورش درکاهش این معضل بسیار حائز اهمیت است.

افزایش میزان خودکشی در ایران

یک روانشناس درباره علل وعوامل خودکشی به «آرمان» می‌گوید: آمار خودکشی درکشور ما روبه افزایش است. خودکشی یک رفتار نامناسب اجتماعی است، از این عمل در آموزه‌های دینی به عنوان یک امر نکوهیده یاد شده است. بهروز بیرشک می‌افزاید: فردی که مبادرت به خودکشی می‌کند حتی بعد از مرگ برای خانواه هم مشکلات عدیده‌ای ایجاد می‌کند. به گفته او باید علل افزایش خودکشی در جامعه مورد بررسی کارشناسان قرار گیرد. این روانشناس می‌گوید:‌ به طور کلی میزان فشارها و استرس‌های موجود در زندگی روزانه فراوان است. در ضمن مساله خودکشی به وضوح در سالمندان مشاهده می‌شود. سالمندان با احساس پوچی در زندگی حمایت‌های مورد نظر را از خانواده دریافت نمی‌کنند و به این ترتیب احساس تنهایی می‌کنند. این امر در جوانان به دلیل فشارهای روانی ناشی از بیکاری و بی‌پولی می‌تواند بروز کند. به گفته او با بررسی بهداشت عمومی جامعه می‌توان عوامل فشار، استرس، پوچی و ناامیدی را بررسی کرد. باید این امور از سوی کارشناسان در رشته های گوناگون مورد بررسی قرار گیرد.

*آرمان امروز

نظر شما