twitter share facebook share ۱۳۹۶ شهریور ۱۳ 811

کتائب سید الشهدا، که بخشی از حشد الشعبی است، در نبرد برای کنترل مرز عراق و سوریه در روز هفتم آگست زیر آتش قرار گرفت. این گروه در بیانیه ای شدید اللحن که همان روز منتشر شد، نیروهای آمریکایی را به حمله به مواضع خود در غرب عراق متهم کرد و وعده داد که انتقام خواهد گرفت.

در این بیانیه آمده است که نیروهای آمریکایی، مواضع کتائب سید الشهدا را روی مرز و نواحی نزدیک به آن، به‌شدت بمباران کردند و «بسیاری از نیروهای ما را کشتند و زخمی کردند.» این گروه خواستار آن شد که «یک ملاقات فوری میان رهبران گروه‌های مقاومت اسلامی در عراق برگزار شود تا پاسخی مناسب برای این کار در نظر گرفته شود.»

تکذیب‌ها از هر سو روان شدند. روز هشتم آگست، فرماندهی مشترک عملیات عراق هر گونه حمله به مواضع حشد الشعبی در هر نقطه را تکذیب کرد و گفت: «گزارشی که رسانه‌ها مخابره کرده‌اند، مربوط به خارج از مرز عراق است.» سرهنگ رایان دیلون، سخن‌گوی ارتش آمریکا، در توییتر ابراز کرد: «اتهام به ائتلاف برای حمله به حشد الشعبی نزدیک مرز عراق و سوریه، نادقیق است. هیچ حمله‌ای از جانب ائتلاف در آن نقطه [و در آن زمان] صورت نگرفته است.» حتی رهبری گسترده‌تر حشد الشعبی بیانیه‌ای در روز بعد صادر کرد و تکذیب ائتلاف را در آن بازتاب داد.

داعش بلافاصله مسئولیت حمله را بر عهده گرفت و تصاویری از حمله غافلگیرانه خود به گروهی که پرچم کتائب سیدالشهدا را افراشته بودند،‌ منتشر کرد.

کتائب سیدالشهدا با افرادی از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران همراه می‌شد که داعش یکی از آن‌ها را بازداشت کرد و به قتل رساند. نام او محسن حججی بود. بر خلاف ادعای کتائب سیدالشهدا، سردار حسین سلامی، جانشین فرماندهی کل سپاه پاسداران، روز ۱۴ آگست در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که حمله در خاک سوریه و از جانب داعش صورت گرفته بود.

او گفت: «شهید حججی و تعداد دیگری از مدافعان، در پایگاهی در مرز مشترک سوریه و عراق در تنف بودند که داعشی‌ها با چند خودروی انفجاری به آن‌ها حمله می‌کنند و نیروهایشان از پشت و از سمت خودی به آن‌ها هجوم می‌آورند و غافلگیر می‌شوند.»

به نظر می‌رسد که علیرغم جعلی بودن اتهام‌های گروه‌های شیعه مذکور، آنان در تلاشند تا به احساسات ضد آمریکایی در عراق پسا داعش دامن بزنند.

احمد المکصوصی، معاون رئیس گروه کتائب سیدالشهدا، روز هشتم آگست در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «اگر ما جلوی آمریکایی‌ها را نگیریم و به ایشان واکنش نشان ندهیم، آن‌ها کماکان پا را از حدود خود فراتر خواهند گذاشت. به همین خاطر باید پاسخی روشن به آن‌ها بدهیم.»

در همین حال، خبرگزاری فارس، گزارش کرد که ایالات متحده در حال ساختن یک پایگاه نظامی در غرب استان موصل است. آمریکا و عراق این خبر را تایید نکرده‌اند.

مایکل نایتس، یکی از اعضای انستیتو واشینگتن، به المانیتور گفت: «کتائب سیدالشهدا و گروه مادری آن، کتائب حزب الله [که آن هم عضو حشد الشعبی است]، بر خود فرض دانسته‌اند تا حرکات نیروهای آمریکایی را در مناطق استقرار حشد الشعبی رصد کنند. این گروه‌ها خارج از پایگاه‌ها نظامی آمریکا موضع گرفته‌اند و با نظاره بر نیروهای آمریکایی، در تلاشند تا آنان را مرعوب کنند.»

مرز عراق با سوریه در مرکز این منازعات قرار گرفته است. نیروهای شیعه نزدیک به ایران می‌کوشند تا با کمک مستشاران و نیروهای نظامی سپاه پاسداران، جایگاه خود را در مرز محکم کنند و از کنترل این نقاط به دست نیروهای آمریکایی جلوگیری نمایند. کتائب حزب الله که به ایران نزدیک است و در هر دو کشور عراق و سوریه فعالیت دارد، از هدف خود برای جلوگیری از کنترل مرز عراق-سوریه به دست نیروهای آمریکایی پرده برداشته است.

التنف، پایگاه نظامی دیگری است که مورد منازعه قرار دارد. نیروهای آمریکایی از این پایگاه در مثلث مرزی عراق، سوریه و اردن استفاده می‌کنند تا ارتش کماندوئی انقلابی را آموزش دهند. ارتش کماندوئی انقلابی، نیرویی است که در سال ۲۰۱۵ برای مبارزه با داعش ایجاد شده است.

کتائب حزب الله در بیانیه روز سوم آگست خود، تصریح کرد: «پس از یک سلسله عملیات تاکتیکی از جانب مقاومت اسلامی/کتائب حزب الله و سایر گروه‌ها، پایگاه التنف اهمیت خود را در پروژه مورد نظر آمریکایی‌ها از دست داد.» این بیانیه افزوده است: «آمریکایی‌ها و متحدان‌شان باید از مرز اردن عقب‌نشینی کنند.»

در ماه ژوئن، گروههای شیعه عراقی که دوشادوش نیروهای رژیم سوریه می‌جنگیدند، توانستند تا به مرز سوریه-عراق برسند و جاده التنف به نواحی تحت کنترل داعش را مسدود کنند. اما حمله اخیر به کتائب سید الشهدا، نشان داد که مواضع این گروه‌ها در کریدور باریک شمال تنف، بسیار متزلزل، بدون حمایت لجستیک کافی و پوشش هوایی/توپخانه مناسب است.

یک منبع در ارتش عراق با شرط محرمانه‌ماندن نامش به المانیتور گفت: «کتائب حزب الله و عصائب اهل حق در تلاشند تا مسیری برای متصل کردن گروه‌های شیعه در دو سوی مرز عراق و سوریه، بیابند. اما بدون حمایت، پوشش هوایی و حتی زره‌پوش‌های ارتش عراق، نمی‌توانند این کار را انجام دهند.»

*المانیتور

نظر شما