تصویب قانون ممنوعیت حجاب برای دانش آموزان دوره ابتدایی در اتریش
پارلمان اتریش اخیراً لایحهای را تصویب کرده است که با اجرای آن دختران دبستانی از پوشیدن حجاب در مدرسه، منع میگردند. این لایحه، احتمالاً در دادگاه قانون اساسی اتریش، به عنوان یک لایحهی تبعیضآمیز به چالش کشیده خواهد شد.
در این لایحه، نامی از دختران یا زنان مسلمان برده نشده است، اما پوشش سر، به ویژه حجابی که کل یا بخش زیادی از موها را بپوشاند، منع شده است. در این قانون، پوشش موها توسط سیکها و بر سر گذاشتن کلاه توسط دانشآموزان یهودی، مستثنی شده است. اخیراً، دولت اتریش، زدن نقاب یا همان پوشیه را در دادگاهها، مدارس و دیگر اماکن عمومی، ممنوع کرده است. قضات دادگستری، افسران پلیس و دادستان عمومی، در حال حاضر از پوشیدن حجاب، منع هستند. لذا، به استثنای مواردی که پوشش سر به دلایل پزشکی یا برای محافظت در برابر برف و باران ضرورت دارد، در سایر موارد، بر طبق قانون این کشور، باید از آن اجتناب شود.
رودلف تاچنر که یکی از اعضای حزب خلق اتریش (ÖVP) است، در این رابطه، اظهار داشت: این قانون برای آزاد کردن دختران از زیر سلطه، طراحی شده است. وندلین مولر، سخنگوی آموزش حزب آزادی اتریش(FPÖ) [1]گفت: «این لایحه به منظور پیام رسانی علیه اسلامسیاسی و ترویج اتحاد و یکپارچگی، تدوین شده است.»
اما جامعه مسلمانان اتریش(IGGOe) با مخرب توصیف کردن این قانون، لایحهی ممنوعیت حجاب را پیشنهادی بیشرمانه و تاکتیکی انحرافی، خوانده و تصویب آن را پیشاپیش، محکوم کرده است. IGGOe همچنین اظهار داشت که در صورت تصویب این قانون، تنها تعداد اندکی از دختران مسلمان تحت تأثیر آن قرار خواهند گرفت و حجاب خود را کنار خواهند گذاشت.
پایان چند دهه انتظار
پس از چند دهه انتظار، در نهایت، مسلمانان آتن، صاحب مسجد خواهند شد. مقامات یونان روز جمعه اعلام کردند که اولین مسجد رسمی آتن، احتمالاً تا ماه سپتامبر افتتاح خواهد شد و پروژه ساخت و ساز آن با هزینهای بالغ بر 850،000 یورو (967،000 دلار) به پایان خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز در آتن، بنای این مسجد، ساختمانی مستطیلی به رنگ بژ و بدون هیچگونه مناره یا گنبدی است که در منطقهای که سابق بر این، منطقهای صنعتی بوده، واقع شده است. به عبارت دیگر، این بنا که عبادتگاه مسلمانان محسوب می شود عاری از هر گونه زیبایی معماری اسلامی است. اما با تمام این احوال، همین بنای نازیبا برای مسلمانان آتن که پس از کشمکشهای طولانی و پس از گذشت بیش از 180 سال موفق شدند به خواسته خود که داشتن اولین مسجد رسمی شهر است برسند، رهاوردی شیرین و گواراست.
اگر چه در سایر نقاط یونان مساجدی وجود دارد، اما پایتخت این کشور، تاکنون مسجد رسمی نداشته است. پس از استقلال یونان در سال 1830 از زیر اشغال نیروهای عثمانی، برای اولین بار طرح ساخت مسجدی در آتن در سال 1890 در مجلس این کشور، مطرح شد، اما این طرح بدون دستیابی به نتیجه ای ملموس تا برگزاری مسابقات المپیک 2004 مسکوت ماند و به سرانجام نرسید.
کوستا گوروگلو، وزیر آموزش و پرورش یونان، در گفتگو با خبرنگاران، اظهار داشت: «به زودی اولین نماز جماعت این مسجد، توسط امام جماعت اقامه خواهد شد. ما امیدواریم که این امر تا اول سپتامبر سال جاری به اجرا درآید.»
با توجه به بحرانهای مالی، جمعیت مسلط و غالب ارتدوکس مسیحی و مخالفت با تأسیس این مسجد از سوی جناح راست کشور، تصویب تأسیس مسجد آتن سالها به طول انجامید و مسلمانان را ناچار به عبادت در مکانهای موقتی همچون زیرزمینها و انبارهای تاریک در سراسر شهر آتن ساخت.
اشیر حیدر، سخنگوی جامعهی مسلمانان شیعه در آتن، در گفتگو با خبرگزاری رویترز، تأسیس مسجد آتن را یک رؤیا خواند.
به گفتهی گروههای مسلمان، بیش از 200،000 مسلمان از کشورهایی مانند پاکستان، سوریه، افغانستان و بنگلادش در پایتخت یونان زندگی میکنند. جامعهی مسلمان یونان حدود 2٪ جمعیت این کشور را تشکیل میدهند که عمدتاً در شمال این کشور زندگی میکنند و در شهرهای خود، مساجدی دارند.
تلاش برای تأسیس یک مسجد در آتن، طی سالهای گذشته، موجب اعتراضات گروههای حاشیهنشین شده است. در فاصلهی کوتاهی از مسجد، طرحی بر روی دیوار را میشد خواند که بر روی آن نوشته شده بود: «اسلام را بیرون کنید»
محمد عرفان که نمایندگی جامعهی مسلمانان شهری در نزدیکی مگارا را بر عهده دارد، میگوید: «ظواهر امر گویای همهچیز نیست.» وی در گفتگو با رویترز گفت: «این بنا چیزی نیست جز یک مسجد ... آنچه مهم است این است که ما از این به بعد، مکانی برای عبادت خواهیم داشت.»
https://af.reuters.com/article/worldNews/idAFKCN1T81XD
ریاست دکتر حسین کمالی بر کرسی مطالعات شیعی امام علی علیهالسلام
کرسی مطالعات شیعی امام علی علیهالسلام، به عنوان اولین کرسی این رشته، در آمریکای شمالی در سال 2015 تأسیس شده است. هدف از ایجاد این رشته، وارد نمودن مطالعات شیعی در فضای آکادمیک و دانشگاهی و به وجود آوردن فضای گفتوگو بین مکاتب مختلف اسلامی مانند شیعه و سنی است.
دکتر حسین کمالی در سمت ریاست جدید این بخش از اول جولای 2019 ، کار خود را آغاز نموده است. وی استادیار رشتهی مطالعات آسیا و خاورمیانه در کالج برنارد و دانشگاه کلمبیا بین سالهای 2007 تا 2017، بوده است. او در دانشگاههای نیویورک، کالج هانتر و کالج بروکلین، نیز به تحصیل مشغول بوده است.
وی در صدد است تا صلح و دوستی در گفتگوی میان مذاهب و درک عمیق میان طرفین این گفتگوها را در طی دوران تصدی این منصب به ارمغان آورد و علاقمند است کمک کند تا مدارس اسلامی به شیوه ای از هماندیشی روی آورند و به برقراری صلح در جهان کمک کنند؛ چرا که دنیای ما، دنیایی است که نیاز به دقت، روشنفکری و گفتمان بین مذاهب دارد.
او که دوره کارشناسی ارشد را در رشته ریاضیات، آمار و عملیات در دانشگاه نیویورک در سال ۱۹۹۶ و دوره دکتری تاریخ را در دانشگاه کلمبیا در سال ۲۰۰۴ به پایان رساند، نویسندهی رسالههایی به نامهای «خدا و بشر در تهران (انتشار دانشگاه کلمبیا،2018)» و « تاریخچهی اسلامی بانوان قرن بیست و یکم (در حال چاپ)» است. وی شمار زیادی مقاله نیز در مجلات مختلف به زبانهای انگلیسی و فارسی دارد.
https://www.hartsem.edu/2019/05/dr-hossein-kamaly-named-imam-ali-chair-for-shii-studies/
حمله به قبرستان مسلمانان، نشانهی افزایش اسلامهراسی
چندی پیش، قبرستان مسلمانان در شهر اسکندروپولیس از سوی مهاجمان ناشناخته مورد حمله قرار گرفت؛ روی دیوارهای پشت این قبرستان، شعارهای نژادپرستانهای دال بر این مطلب، درج شده بود.
در سراسر قبرستان، سمبل نازی، لوگوی حزب سیاسی جناح راست افراطی یونان و نماد حزب طلوع طلایی که با اسپری بر روی سنگ قبرها حک شده بود، مشهود بود. اعضای حزب طلوع طلایی[2] شعار «یونان متعلق به یونانیان است» را بر روی قبرها و دیوارهای قبرستان درج کرده بودند.
شهر اسکندروپولیس که در تراکیه[3] غربی واقع شده است، یک منطقه یونانی با حدود 150،000 نفر جمعیت بومی است. این اولین بار نیست که در یونان شاهد حملات فرقهای و نژادپرستانه هستیم و قطعاً آخرین بار هم نخواهد بود. به گفتهی کارشناسان منطقه، حملهی اخیر به قبرستان مسلمانان در این شهر، نشاندهندهی افزایش اسلامهراسی و نژادپرستی، هم در این سرزمین و هم در سراسر قارهی اروپاست.
علی حسین بگلو، مدیریت انستیتو تحقیقات بالکان در دانشگاه تراکیا، که متولد غرب تراکیه است، به آژانس آنادلو گزارش داد: این نوع حمله در یونان برای اولین بار نیست که اتفاق میافتد و مسلماً آخرین بار هم نخواهد بود.
وی در توضیح بیشتری افزود: این حمله، شاخص بسیار خوبی برای به تصویر کشیدن بخشی از اسلامهراسی و نژادپرستی روزافزون در اروپا و یونان در سالهای اخیر است.
حسین بگلو اظهار داشت: افراد متنفر از اسلام و ترکها، از طریق چنین حملات نژادپرستانه و اسلامهراسانهای، قصد رساندن این پیام را به مردم سراسر جهان دارند که آنها به هیچ وجه به مسلمانان و قبور درگذشتگان آنان احترام نمیگذارند.
وی افزود: این حمله، هم مسلمانان ترك و هم به طور کلی، اسلام را در غرب تراكیه هدف قرار داده است و برای کسانی که هویت مسلمانان ترک در تراكیه غربی را میشناسند، ناآشنا نیست. وی توضیح داد: نکتهی بسیار مهمی که نباید نادیده گرفته شود، آن است که این حادثه در الکساندروپولیس[4]، بخشی از غرب تراکیه که پلورالیسم و فرهنگ همزیستی بر آن حاکم است، رخ داده است. مردم از ادیان و اقوام و فرقههای مختلف قرنهاست که در تراکیه زندگی کردهاند و این یکی از مهمترین ویژگیهای این منطقه بوده است.
حسین بگلو تاکید کرد که این حمله یک رویداد منفرد نبوده و احتمالاً سازمان یافته بوده است. با این وجود، دست زدن به چنین حملاتی به پیوستن و جذب اقلیت ها در جامعه و همرنگ شدن با اکثریت، کمکی نمیکند. اگر چه زمان دقیق حملهی صورت گرفته، هنوز مشخص نشده است، اما انتخاب این زمان برای چنین عملیاتی، کاملاً عمدی و معنیدار است.
با توجه به اظهارات حسین بگلو، این حمله، پس از انتخابات پارلمان اروپا (EP) در یونان گزارش شده است. وی افزود: اینکه این حمله پس از انتخابات [اروپا] انجام شد، حائز اهمیت است.
چرا که در آن انتخابات، حزب دوستی، برابری و صلح یونان (FEP) که حامی اقوام ترک ساکن در این کشور است، پیروز انتخابات شد. حسین بگلو بر این باور است که این حمله ممکن است در پاسخ به موفقیت این حزب در انتخابات یاد شده، صورت گرفته باشد. این حزب از حمایت ساکنان رودوپه[5] و زانتی[6] که دو استان در منطقهی تراکای غربی با اقلیت مسلمان بودند، نیز برخوردار بود.
حسین بگلو تاکید کرد که مقامات ارشد یونان به جای اعمال اقدام مؤثر در جهت مقابله با این حملات و جلوگیری از پیامدهای نفرتبرانگیز آن، تنها به صدور پیام محکومیت علیه این حملات بسنده می کنند. در حالی که حتی حزب کوچکی همچون طلوع طلایی نیز در گفتار وقوع این حمله را محکوم کرده است. مسلماً مردم از مقامات ارشد یک کشور نسبت به یک حزب، توقع بیشتری دارند و این انتظار نابهجایی نیست.
حسین بگلو در ادامه، افزود: تا به امروز، حدود 90 درصد از مظنونان و مرتکبان حملات اسلامهراسانه شناسایی شدهاند ولی متأسفانه این امر هرگز به دستگیری آنان منجر نشده است؛ در واقع امیدی به بازداشت مهاجمین و مجازات آنها نمیرود. براساس اطلاعات سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE)، دفتر سازمانهای دموکراتیک و حقوق بشر (ODIHR)، از 128 حادثه جنایت مخفی که توسط پلیس یونان در سال 2017 ثبت شده است، تنها 46 مورد منجر به پیگرد قانونی و تنها 6 مورد منجر به صدور حکم گردیده است. همین امر، موجب فقدان بازدارندگی در برابر حملات اسلامهراسانه شده است.
حسین بگلو گفت: چنین حملات اسلامهراسانهای احتمالاً همچنان ادامه خواهد یافت؛ زیرا تحریمهای مؤثر یا مکانیزم مؤثر قضایی برای بازداری از آن، در قوانین یونان تدوین نشده است.
حسین بگلو تأکید کرد که با وجود چنین شرایطی، طبیعی است که چنین حملاتی را در کشوری مانند یونان که حتی برخی از سیاستمداران و روحانیون آن از به کارگیری سخنان اسلامهراسانه دریغ ندارند، شاهد باشیم. موفقیت حزب راست افراطی در انتخابات نشان میدهد که ملیگرایی قومی، نژادپرستی و اسلامهراسی در یونان در حال گسترش است.
اکنون احزاب جناح راست افراطی در سراسر اروپا در حال رشد هستند. در انتخابات اخیر حزب طلوع طلایی دو کرسی در پارلمان اروپا به دست آورد. شمار طرفداران حزب طلوع طلایی، همچون سایر احزاب اسلامهراس، نژادپرست و ضد ترک، در سراسر اروپا رو به گسترش است.
ما در مقابل، برای معرفی و گسترش اسلام اصیل به عنوان دین صلح و دوستی چه کردهایم؟
https://www.aa.com.tr/en/europe/attack-on-muslim-cemetery-shows-rising-islamophobia/1494685
مسجد، خانهی امید بیخانمانهای استانبول
مسجدی تاریخی در منطقه بی اغلو در استانبول که تا چندی پیش، صرفاً محلی برای اقامهی نماز جمع کثیری از نمازگزاران بود، هماکنون مأموریت جدیدی در جهت رفاه بیخانمانهای این شهر بزرگ به عهده دارد.
مسجد سلیم خاتون، مسجدی تاریخی، متعلق به قرن هفدهم است که در یکی از مناطق پرجمعیت استانبول واقع شده است. اکنون با همت عالی و تلاش های بشردوستانه امام جماعت این مسجد، عثمان گوکرم 52 ساله که از 17 سالگی در این مسجد به فعالیت مشغول بوده است، این مرکز عبادی به خانهی امید و پناهگاهی امن و موقت برای دهها تن از کارتن خوابهای کلانشهر استانبول مبدل شده که خدماتی نظیر حمام، لباس و غذا به بی خانمانها ارائه می دهد و فرصتی برای تأمین نیازهای اساسی افراد بیخانمان فراهم کرده است.
گوکرم در مصاحبهای اختصاصی با خبرگزاری آنادلو گفت: این مسجد، تنها مکان در سرتاسر کشور است که روزانه به حداقل 50 نفر از افراد بیخانمان، حمام رایگان ارائه میدهد. این پروژهی خداپسندانه، در سال 2017 با نصب یک آبگرمکن در داخل مسجد توسط امام جماعتی که زندگی خود را وقف کمک به نیازمندان کرده است، طراحی و آغاز شد.
وی میگوید: در آغاز، سه تا پنج نفر آمدند و دوش گرفتند. در حال حاضر، شمار این افراد به حداقل 50 نفر در روز افزایش یافته است. بعضی از این افراد بیخانمان نیز برای حمام گرفتن از سایر نقاط شهر به این مسجد میآیند. من همیشه به این فکر میکردم که وقتی هیچ کس بیخانمانها را نمی خواهد و آنان را نمیپذیرد، آنها کجا میتوانند حمام بگیرند؟ کجا میتوانند غذا بخورند؟ چگونه و از کجا نیازهایشان را برطرف کنند؟
هنگامی که یک بیخانمان به آرایشگاه می رود، سلمانی به او اجازه نمیدهد که وارد آرایشگاه شود. نه به این دلیل که پولی ندارد، بلکه چون کثیف و بدبوست. وضعیت در مورد حمامهای عمومی ترکیه نیز بر همین منوال است. اما در این مسجد، به یاری خدا و همت خیرین، شنبهی هر هفته، حمام مسجد به صورت 24 ساعته در اختیار آنهاست و هفت روز هفته، امام جماعت میان آنان غذا پخش میکند و به امورشان رسیدگی میکند.
او در کنار سایر مشغلههایی که به عنوان امام جماعت در مسجد بر عهده دارد، مو و صورت بیخانمانها را اصلاح میکند تا شانس دوبارهی آنان را برای بازگشت به دل جامعه افزایش دهد.
وی میگوید: من امروز شنبه، موهای سر و صورت 15 تا 20 نفر از افراد بیخانمان را تراشیدم. او با تأکید بر اهمیت کمک به نیازمندان می گوید: اگرقرار باشد که هر کدام از ما فکر کنیم که مسئولیت ما نیست که مثلاً موهای آنها را اصلاح کنیم، رفته رفته آنها را از دست میدهیم.
کمک به بی خانمان ها برای پیدا کردن شغل، بخش دیگری از پروژهی طراحی شده توسط گوکرم است. هنگامی که گوکرم با یک بیخانمان مواجه میشود، به او اجازه میدهد تا بیش از یک ماه تا زمانی که استطاعت اجارهی یک آپارتمان را برای خود پیدا کند، در مسجد بخوابد. وی میگوید: وقتی آنها به من میگویند: «من قبلاً فلان شغل را داشتم»، من به طور ناشناس به محل کار سابقش می روم تا ببینم آیا این گفتهی او حقیقت دارد یا نه؛ سپس به او کمک میکنم تا به حرفهی سابقش بازگردد.
در حال حاضر، این مسجد هر شب میزبان پنج نفر است.
گوکرم می گوید: بسیاری از مردم، نسبت به پیامدهای رسیدگی به بیخانمانها و کمک به آنها نگران هستند و از آنها میترسند. مردم اغلب فکر میکنند اگر یک نفر در خیابان زندگی کند، باید دزد باشد؛ ممکن است با چاقو به آنها حمله کند یا مشکلات روانی داشته باشد.
گوکرم با تأکید بر اینکه دلایل بسیاری وجود دارد که ممکن است فردی دچار بیخانمانی شود، گفت: هر روز که میگذرد، ممکن است یک نفر از ما به شمار بی خانمانها افزوده شود؛ حتی ثروتمندان یا افرادی که از جایگاه اجتماعی خوبی برخوردارند، ممکن است روزی بیخانمان شوند. شاید امروز، همه چیز تحت کنترل آدمی باشد، اما که میداند که فردا چه خواهد شد! وی افزود: آدمی برای کمک کردن، نیاز به صبر، عشق و رحمت دارد. شما باید نهایت همدلی خود را نسبت به آنها نشان دهید. آنها نیز انسانند و دلایل خود را برای خوابیدن در خیابانها دارند.
گوکرم به مشکلات آنها گوش میدهد و برای حل کردنشان تلاش میکند. گاهی برخی از آنها را مجدداً به کانون گرم خانوادههایشان بازمیگرداند.
این امام جماعت، همهی مردم را، بدون توجه به سطح درآمدشان، برای انجام کمک به نیازمندان و بیخانمانها، فرا می خواند. وی تأکید می کند: باید به اینجا بیایید و خودتان را در اختیار آنان قرار دهید. میبایست هر کس در حد توانش شخصاً کاری انجام دهد. من با کمکهای مالی از طریق واریز مبلغی به حساب بانکی نیازمندان مخالفم و معتقدم اغنیا باید به چشمهای فقرا نگریسته و آنها را به خانههای خود دعوت کنند تا وضعیتشان را درک کنند. او در انتها، مصاحبه را با قرائت یک آیه از قرآن، به پایان رساند:
«مَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا[7]»
https://www.aa.com.tr/en/culture/historic-istanbul-mosque-brings-fresh-hope-to-homeless/1519456
*مترجم: ط. مکارمی
نظر شما