twitter share facebook share ۱۴۰۰ اردیبهشت ۲۶ 758

جنگ و خونریزی در اسرائیل و نوار غزه ادامه دارد. ساکنان غزه، تعطیلات عید فطر را در شرایطی گذارندند که حملات هوایی و بمباران توپخانه های اسرائیل، باعث انهدام زیر ساخت های منطقه شده و ساختمان های مسکونی را بر سر غیرنظامیان فرو می ریزد.

به گفته وزارت بهداشت غزه از روز دوشنبه تا پنجشنبه شب، 109 فلسطینی از جمله 28 کودک کشته شدند و صدها نفر دیگر مجروح گشتند.

درحالیکه دیپلمات های خارجی خواهان آتش بس بین حماس و اسرائیل شده اند، نشانه ای دال بر توقف درگیری ها دیده نمی شود

حماس که از زمان روی کار آمدن اسلام گرایان در غزه در سال 2007 در محاصره اسرائیل قرار دارد، برای گرفتن امتیازات بشردوستانه از اسرائیل و کشورهای عربی، از تهدید موشکی استفاده می کند

نتانیاهو نیز که مدت زیادی است زمام قدرت را در اسرائیل در دست گرفته، بدون توجه به جان غیرنظامیان، هر از چند گاه غزه را هدف بمباران قرار می دهد و هر بار باعث افزایش قدرت حماس در صحنه سیاست فلسطین می شود.

بحران اخیر برای حماس و نتانیاهو در بهترین لحظه سیاسی رخ داده و هر دو طرف از وقوع این نبرد، منافع استراتژیک برده اند.

پس از چهار دوره انتخابات بی نتیجه، نتانیاهو نتوانسته بود با هیچ حزبی در کنست ائتلاف کند. در ابتدای هفته پیش، رقبای دست راستی وی –که شامل یک حزب عربی نیز می شد- در آستانه دست یابی به توافق بر سر ایجاد دولتی ائتلافی بدون حضور حزب نتانیاهو قرار گرفتند.

اما درست در همین لحظات، راست گرایان افراطیِ متحد نتانیاهو، با تحریک مسلمانان فلسطینی، ناآرامی های بیت المقدس را آغاز کردند. در سه ماهه نخست سال 2021 کمترین خشونت طی دهه های اخیر در اسرائیل رخ داد، هیچ موشکی از غزه پرتاب نشد و هیچ حمله ای در کرانه باختری صورت نگرفت. به گفته محمد شهاده «به جای اینکه رهبران اسرائیل از این شرایط استقبال کنند و سعی نمایند که زمینه ادامه این وضعیت را فراهم کنند، خشونت های بیت المقدس را فرصتی دیدند تا به حضور خود در صحنه سیاست اسرائیل ادامه داده و محدودیت های زندگی فلسطینیان–از جمله تسریع شهرک نشینی، ایجاد محدودیت بر سر اعمال عبادی مسلمانان و محاصره غزه- را تشدید کنند»

به این ترتیب مذاکرات ائتلاف احزاب اسرائیلی برای تشکیل دولت، روز دوشنبه متوقف شد و یکی از رهبران عرب، شرکت خود را در این ائتلاف معلق کرد. به گفته گائیل تالشیر استاد علوم سیاسی دانشگاه عبری «آنها می خواستند با نتانیاهو تماس بگیرند و از توافق خود برای ائتلاف بگویند، اما سر بزنگاه ناآرامی ها آغاز شد و از تغییر دولت در اسرائیل جلوگیری کرد»

روز پنجشنبه نفتالی بنت یکی از چهره های مهم دست راستی مذاکرات را ترک کرد تا با حزب نتانیاهو لیکود وارد گفتگو شود. وی با اشاره به وضعیت اضطراری در آن دسته از شهرهای اسرائیل که ساکنان عرب دارد، خواهان استفاده از اعمال زور و اعزام ارتش شد؛ درحالیکه اگر در ائتلاف با احزاب رقیبِ لیکود که شامل اعراب نیز می شود باقی می ماند، نمی توانست این خواسته را مطرح کند.

اما در مورد حماس، اسرائیل اجازه ظهور گروههای اسلام گرا همچون حماس را داده، تا گروههای سکولاری همچون فتح را تضعیف کند.

به گفته برخی تحلیلگران، حماس از تقابل با اسرائیل سود می برد؛ بسیاری از مردم کرانه باختری، اقدامات حماس را تحسین می کنند. مقابله با اسرائیل برای حماس مؤثر بوده است و این گروه توانسته حمایت فلسطینیانِ بیت المقدس را بدست آورد. در شرایط کنونی که انتخابات در فلسطین توسط محمود عباس به تأخیر افتاده، جلب این حمایت برای حماس بسیار مهم است.

به گفته مایکل کوپلو از انجمن سیاست اسرائیل «حماس از تنش و درگیری برای بهبود موقعیت خود در صحنه سیاست فلسطین استفاده می کند و موشک پراکنی هایش تلاشی برای گرفتن جای فتح است»

در میانه بهره برداری های گروههای سیاسی از شرایط حاکم بر کشور (توسط هر دو طرف)، درد فلسطینیانِ غزه از مشاهده انهدام محله ها و ستون های دودی که از خانه هایشان بر می خیزد روز به روز عمیق تر می شود. رفعت استاد دانشگاه غزه می گوید «در جنگ گذشته که سال 2014 رخ داد، اسرائیل برادرم را کشت و آپارتمان ما را که چهل نفر در آن زندگی می کردند تخریب کرد. در جریان این حمله، اقوام همسرم کشته شدند. هنوز بر زخم های روحی ناشی از ان حادثه غلبه نکرده بودیم و خانه های خود را بازسازی نکرده بودیم که این جنگ رخ داد»

*منبع: واشنگتن پست

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما