twitter share facebook share ۱۴۰۰ آبان ۲۴ 1267

روز 12 نوامبر شبکه های اجتماعی نزدیک به قیس خزعلی رهبر عصائب اهل حق، پیامی را برای هواداران خود منتشر کردند. این پیام شامل ویدئویی از یکی از سخنرانی های گذشته خزعلی بود که در آن می گفت: «دعا می کنم که خداوند به دست ما بر دشمنانش پیروز شود، یا شهادت در راه خود را نصیب ما کند. کشته شدن من آمریکا و اسرائیل را خوشحال می کند اما من از جوانان می خواهم که نگذارند این خوشحالی ادامه یابد. شرایط را برای آنان جهنم کنند و اجازه ندهند که آنها در عراق حضور داشته باشند». در زیر ویدئو نیز این جمله منسوب به امام علی (ع) نوشته شده بود: «مقاومت کنید تا ستون حق بر شما آشکار گردد؛ شما برترید، خدا با شماست، و از پاداش اعمالتان نمی‌کاهد» گفته شده که امام علی(ع) با بیان این جملات، اصحاب خود را تشویق به حضور در میدان جنگ می کرد.

پس از انتشار این ویدئو، صابرین نیوز به سرعت آن را بازنشر نمود و آهنگی به نام قیس پیروز پس زمینه ویدئو گذاشت. اما رویداد مهمتر، بازنشر پیام قیس خزعلی به شکل مکتوب، توسط رسانه های کتائب حزب الله بود. این اتفاقی است که معمولا نمی افتد و نشان می دهد که دست کم بخش هایی از گروه کتائب حزب الله با خزعلی در خصوص نحوه مواجهه با بحران پس از انتخابات همسو هستند.

12 نوامبر قبل از اینکه عصائب اهل حق این ویدئو را منتشر کند، واحد 10000 اطلاعاتی کتائب حزب الله هم اقدام به انتشار یک آیه از قرآن نمود. این آیه در مورد حضرت نوح است که از پیروان خود می خواهد بر کشتی او سوار شوند: «به کشتی در آیید تا به نام خدا کشتی هم روان شود و هم به ساحل نجات رسد».

این آیه را باید در بستر اختلافاتی که بین جبهه مقاومت و نیروی قدس سپاه ایجاد شده، نگریست؛ چراکه ظاهرا نیروی قدس از جبهه مقاومت خواسته است نتایج انتخابات را بپذیرند. مواضعی که سپاه پاسداران گرفته، انتقادات را از ایرج مسجدی سفیر ایران در بغداد و از چهره های نزدیک به سپاه افزایش داده است. 12 نوامبر امیر طایی از چهره های نزدیک به عصائب اهل حق به دو زبان فارسی و عربی توئیت زد: «مسجدی فراموش کرده سفیر است؛ به عنوان پیام‌رسان کار می‌کند».

همان روز سند حمدانی مدیر شبکه العهد با انتقادی تند از مسجدی، در توئیتر نوشت: «مسجدی سفیر ایران در عراق است یا سفیر کاظمی در ایران؟!»

به گفته منابع عراقی، شبه نظامیان همچنین در جلسات داخلی خود از اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه انتقاد می کنند و می گویند که فرمانده آنها فقط قاسم سلیمانی بوده است.

پیام هایی که 12 نوامبر منتشر شد به روشنی نشان می دهد که دو گروه عصائب اهل حق و کتائب حزب الله تصمیم گرفته اند در صورتی که از روند تشکیل دولت جدید کنار گذاشته شوند، فعالیت های خود را تشدید کنند. حمله پهپادی به مقر کاظمی در 7 نوامبر برای آن بود که این شبه نظامیان به میز مذاکره بازگردانده شوند و موفق هم شدند که حداقل برای یکبار با بالاترین مقامات کشور دیدار کنند. اما اگر این دیدارها و گفتگوها به اعطای سهم به آنان در دولت بعدی منجر نشود، به نظر می رسد که این دو گروه آماده هستند تا از این فراتر رفته و دست به اقداماتی شدیدتر زنند. به همین دلیل از پیروان خود می خواهند که سوار کشتی شده و سفر خطرناکی را آغاز کنند.

ظاهرا تصمیمات و اقدامات این دو جناح مقاومت، برخلاف دستور آشکار ایران برای کاهش تنش ها است. این اختلاف و جدایی، پیش از سفر اخیر قاآنی به بغداد آغاز شد. صابرین نیوز پس از درگیری در منطقه سبز، به شدت از رسانه های دولتی ایران انتقاد کرد که چرا اخبار این درگیری ها را در حد مورد انتظار پوشش نداده اند. صابرین در این خصوص پست هایی آکنده از خشم منتشر کرد که در یکی از آنها به فارسی نوشته شده بود: «رسانه های دولتی ایران! شما باید خجالت بکشید ما امروز خون دادیم؛ کفش یک شهید از مصطفی کاظمی ارزشمندتر است... این یک درگیری و برخورد کوچک نبود، قتل عامی بود که توسط یک تک تیرانداز انجام شد».

افزایش تنش ها از هفت نوامبر می تواند گویای این باشد که عصائب اهل حق و حداقل بخشی از کتائب حزب الله نه تنها بدنبال استفاده از بحران برای پس گرفتن ابتکار عمل از دست رقبای خود هستند، که می کوشند به ایران نشان دهند وقتی تهران در بزنگاهها از مقاومت حمایت نمی کند چه اتفاق هایی ممکن است بیافتد.

*منبع: انستیتو واشنگتن

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما