twitter share facebook share ۱۴۰۵ خرداد ۱۳ 8
شیعه واقعی کسی است که ایمان را با عمل، محبت را با مسئولیت، و ولایت را با اخلاق و خدمت به مردم همراه سازد؛ انسانی پاک، میانه‌رو، راستگو، امانت‌دار، مهربان و عدالت‌خواه که در مسیر علی بن ابی‌طالب(ع) گام برمی‌دارد

بسیاری از ما ارزش واقعی روز غدیر را آن‌گونه که شایسته است نمی‌شناسیم. غدیر صرفاً یک واقعه تاریخی یا مناسبتی برای جشن و ابراز شادی نیست؛ بلکه یکی از مهم‌ترین نقاط عطف تاریخ اسلام است که با کامل شدن دین و تمام شدن نعمت الهی گره خورده است.

خداوند می‌فرماید: «الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا؛ امروز دین شما را برایتان کامل کردم، نعمت خود را بر شما تمام نمودم و اسلام را به‌عنوان دین برای شما پسندیدم.» (سوره مائده، آیه ۳)

این آیه نشان می‌دهد که غدیر نعمتی بزرگ، شیوه‌ای برای زندگی و مدرسه‌ای برای تربیت انسان است؛ مدرسه‌ای که ولایت را با عمل، محبت را با مسئولیت و وابستگی را با رفتار و کردار پیوند می‌دهد.

بر اساس این نگاه، ولایت امیرمؤمنان علی(ع) فقط به معنای ابراز محبت زبانی یا احساسات قلبی نیست؛ بلکه به معنای پیمودن راهی است که به خودسازی، تزکیه نفس، ایستادگی در برابر باطل و حرکت در مسیر حق منتهی می‌شود.

ازاین‌رو پرسش اصلی این نیست که در روز غدیر چه رخ داد؛ بلکه این است که غدیر امروز از ما چه می‌خواهد؟ و چه کسی را می‌توان «شیعه واقعی» نامید؟ آیا صرفاً کسی که ادعای محبت اهل‌بیت را دارد شیعه است؟ یا کسی که این محبت را به مسئولیت، این ولایت را به تعهد و این وابستگی را به صداقت، امانت‌داری، عدالت، مهربانی، پرهیزگاری و خدمت به مردم تبدیل می‌کند؟

غدیر راه رسیدن به نعمت الهی و زندگانی پاک است. هرکس می‌خواهد واقعاً در مسیر غدیر گام بردارد، باید به سوی علی(ع) حرکت کند؛ نه فقط با شعار، بلکه با عقل، وجدان، رفتار و کردار خود.

غدیر؛ پروژه ای برای زندگی

غدیر برنامه ای جامع برای زندگی است؛ راهی برای ساختن شخصیت مؤمن، دستیابی به آرامش درونی، یقین، رشد معنوی و بهره‌مندی از بزرگ‌ترین نعمت‌های الهی.

انسان همواره در جستجوی آرامش، معنا و اطمینان است، اما اگر مسیر را گم کند هرگز به این اهداف نمی‌رسد. غدیر آمده است تا راه را نشان دهد و اعلام کند که مسیر رسیدن به خدا، حق و زندگی پاک، از ولایت امیرمؤمنان و اهل‌بیت(ع) می‌گذرد.

خداوند می‌فرماید: «وَأَن لَّوِ اسْتَقَامُوا عَلَى الطَّرِيقَةِ لَأَسْقَيْنَاهُم مَّاءً غَدَقًا؛ و اگر آنان بر این راه استقامت می‌ورزیدند، آنان را با آبی فراوان و گوارا سیراب می‌کردیم.» (سوره جن، آیه ۱۶)

در روایتی از امام باقر(ع) آمده است که مقصود از «راه» در این آیه، ولایت علی بن ابی‌طالب و امامان پس از اوست. اگر مردم بر این ولایت استوار می‌ماندند و فرمان آنان را می‌پذیرفتند، خداوند دل‌هایشان را از ایمان سرشار می‌کرد.

بنابراین هر اندازه انسان از ارزش‌هایی مانند عدالت، صداقت، پاکی، انصاف و مهربانی فاصله بگیرد، به همان اندازه از حقیقت غدیر دور شده است.

امروز نیز بسیاری از بحران‌های روحی و اخلاقی جهان از آنجا ناشی می‌شود که انسان از این سرچشمه هدایت فاصله گرفته و راهی را که آرامش و اطمینان می‌بخشد رها کرده است.

به همین دلیل پیامبر اکرم(ص) در غدیر فرمود: «من كنت مولاه فهذا علي مولاه، اللهم والِ من والاه، وعادِ من عاداه، وانصر من نصره، واخذل من خذله؛ هر کس من مولای او هستم، این علی مولای اوست. خدایا دوست بدار هر که او را دوست دارد و دشمن بدار هر که با او دشمنی کند؛ یاری کن هر که او را یاری کند و خوار کن هر که او را خوار سازد.»

این سخن تنها یک اعلام محبت نبود؛ بلکه معرفی محور هدایت پس از پیامبر بود. علی(ع) در این نگاه فقط یک شخصیت تاریخی نیست؛ او راه حق، عدالت، شجاعت، زهد، رحمت و صداقت است.

ولایت؛ مسئولیت است، نه صرفا محبت

ولایت تنها این نیست که بگوییم «علی را دوست دارم» یا در روز غدیر جشن بگیریم. ولایت یعنی پیروی، اطاعت، تعهد و مسئولیت‌پذیری.

همان‌گونه که فرد با امضای یک قرارداد موظف به رعایت قوانین آن می‌شود، پذیرش ولایت نیز نوعی پیمان اخلاقی و ایمانی است. کسی که با علی(ع) بیعت می‌کند، در واقع با عدالت، تقوا، پاکی، شجاعت و مهربانی پیمان می‌بندد.

در اینجا تفاوت میان «دوستدار» و «پیرو واقعی» آشکار می‌شود. ممکن است کسی از روی احساسات امام علی(ع) را دوست داشته باشد، اما ولایت فراتر از احساس است و تبدیل محبت است به عمل.

اگر کسی بگوید پدرش را دوست دارد اما هیچ احترامی به او نگذارد، آیا این محبت واقعی است؟ یا اگر کسی مدعی دوست داشتن عدالت باشد اما در برابر ظلم سکوت کند، آیا حقیقتاً عاشق عدالت است؟

محبت واقعی همیشه با مسئولیت همراه است. محبت به علی(ع) نیز زمانی واقعی است که در صداقت، امانت‌داری، عدالت، مهربانی و شجاعت انسان نمود پیدا کند.

امام باقر(ع) به جابر فرمود: «آیا برای کسی که خود را شیعه ما می‌داند، همین کافی است که بگوید ما اهل‌بیت را دوست دارد؟ به خدا سوگند شیعیان ما تنها کسانی هستند که از خدا پروا دارند و از او اطاعت می‌کنند.»

سپس صفات شیعیان را چنین برشمرد: «آنان با فروتنی، خشوع، امانت‌داری، یاد فراوان خدا، روزه، نماز، نیکی به پدر و مادر، رسیدگی به همسایگان فقیر، یتیمان و نیازمندان، راستگویی، تلاوت قرآن و حفظ زبان از بدگویی شناخته می‌شوند.»

و در پایان فرمود: «آیا کافی است کسی بگوید علی را دوست دارم، اما اهل عمل نباشد؟»

نکته مهم در این حدیث واژه «اهل عمل» است؛ یعنی انسان باید فعال، اثرگذار و همواره در حال انجام کار خیر و اصلاح جامعه باشد.

حرکت به سوی غدیر؛ سفری به طول عمر

راه غدیر سفری نیست که در یک روز پایان یابد. این مسیر، راهی اعتقادی، اخلاقی، معنوی و عملی است که تا پایان عمر ادامه دارد.

کسی که در این مسیر حرکت می‌کند، هر روز از خود می‌پرسد: آیا امروز به سیره علی(ع) نزدیک‌تر شده‌ام؟ آیا پاک‌تر، عادل‌تر و راستگوتر شده‌ام؟ آیا غدیر به بخشی از وجدان و شخصیت من تبدیل شده است؟

این پرسش‌ها معنای واقعی حرکت به سوی غدیر هستند.

امام موسی کاظم(ع) می‌فرماید: «ليس منا من لم يحاسب نفسه في كل يوم، فإن عمل خيرًا استزاد الله، وإن عمل شرًا استغفر الله منه وتاب إليه؛ از ما نیست کسی که هر روز به حساب خود رسیدگی نکند؛ اگر کار نیکی انجام داده باشد از خدا بخواهد بر آن بیفزاید، و اگر کار بدی انجام داده باشد استغفار کند و توبه نماید.»

بنابراین خودمحاسبه‌گری یکی از مهم‌ترین ارکان حرکت در مسیر غدیر است.

امام صادق(ع) نیز فرمود: «لو أن شيعتنا استقاموا لصافحتهم الملائكة، ولأظلهم الغمام، ولأشرقوا نهارًا، ولأكلوا من فوقهم ومن تحت أرجلهم، ولما سألوا الله شيئًا إلا أعطاهم؛ اگر شیعیان ما بر راه حق استقامت می‌کردند، فرشتگان با آنان مصافحه می‌کردند، ابرها بر آنان سایه می‌افکندند، و هرچه از خدا می‌خواستند به آنان عطا می‌شد.»

این روایت نشان می‌دهد که بهره‌مندی از برکات الهی در گرو استقامت عملی است، نه صرف ادعا و انتساب.

ایمان، عمل صالح و تزکیه

ایمان به غدیر از عمل صالح جدا نیست. ایمان نیروی محرک انسان است و عمل صالح مکمل ایمان.

خداوند می‌فرماید: « إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَٰئِكَ هُمْ خَيْرُ الْبَرِيَّةِ؛ کسانی که ایمان آوردند و کارهای شایسته انجام دادند، آنان بهترین آفریدگان هستند.» (سوره بینه، آیه ۷)

برتری انسان نه با ادعا، بلکه با ایمان و عمل صالح به دست می‌آید.

انسانی که مدعی ایمان است اما اهل صداقت، انفاق، مهربانی، امانت‌داری و دفاع از حق نیست، به‌تدریج از حقیقت ایمان فاصله می‌گیرد.

از همین رو امام باقر(ع) فرمود: «به شیعیان ما برسانید که آنچه نزد خداست جز با عمل به دست نمی‌آید. و به آنان بگویید که حسرت‌بارترین مردم در قیامت کسی است که از عدالت سخن بگوید اما خود برخلاف آن رفتار کند. همچنین به آنان بگویید که اگر به آنچه مأمور شده‌اند عمل کنند، رستگاران واقعی خواهند بود.»

شیعه واقعی چه کسی است؟

در مجموع، روایات اهل‌بیت(ع) شیعه واقعی را چنین معرفی می‌کنند:

۱. اعتقاد صحیح

او به ولایت علی(ع) و اهل‌بیت ایمان دارد و غدیر را راه هدایت می‌داند، نه صرفاً یک مناسبت تاریخی.

۲. اطاعت و بندگی

به فرمان خدا و پیامبر عمل می‌کند و در برابر گناه تسلیم نمی‌شود.

خداوند می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنكُمْ؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از خدا اطاعت کنید، از پیامبر اطاعت کنید و از صاحبان امر از میان خودتان فرمان ببرید.» (سوره نساء، آیه ۵۹)

۳. اخلاق نیکو

راستگو، امانت‌دار، مهربان، خوش‌زبان و عادل است.

امام صادق(ع) فرمود: «شِيعَتُنَا أَهْلُ الْوَرَعِ وَالِاجْتِهَادِ، وَأَهْلُ الْوَفَاءِ وَالْأَمَانَةِ، وَأَهْلُ الزُّهْدِ وَالْعِبَادَةِ..؛ شیعیان ما اهل تقوا، تلاش، وفاداری، امانت‌داری، زهد و عبادت‌اند.»

و نیز فرمود: «مَعَاشِرَ الشِّيعَةِ، كُونُوا لَنَا زَيْنًا وَلَا تَكُونُوا عَلَيْنَا شَيْنًا، قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا، وَاحْفَظُوا أَلْسِنَتَكُمْ، وَكُفُّوهَا عَنِ الْفُضُولِ وَقَبِيحِ الْقَوْلِ؛ برای ما زینت باشید و موجب ننگ ما نشوید. با مردم نیکو سخن بگویید، زبان خود را حفظ کنید و آن را از سخنان بیهوده و زشت بازدارید.»

۴. مسئولیت اجتماعی

به فکر فقرا، یتیمان، همسایگان و نیازمندان است و برای رفع مشکلات مردم تلاش می‌کند.

۵. ایستادگی در برابر ظلم

همواره در کنار حق می‌ایستد و ابزار ظلم و باطل نمی‌شود.

نوشیدن از آب زلال غدیر

کوتاه سخن اینکه نوشیدن از آب زلال غدیر یعنی تنها به برگزاری مراسم و جشن بسنده نکنیم، بلکه اجازه دهیم غدیر ما را دگرگون کند.

کسی که حقیقتاً از این چشمه بنوشد، صادق‌تر، عادل‌تر، مهربان‌تر، آگاه‌تر و مسئولیت‌پذیرتر می‌شود. اما کسی که تنها در مراسم حضور یابد و هیچ تغییری در خود ایجاد نکند، در واقع کنار این چشمه ایستاده اما از آن ننوشیده است.

غدیر باید به وجدان، قطب‌نما و معیار سنجش زندگی ما تبدیل شود.

بنابراین شیعه واقعی کسی است که ایمان را با عمل، محبت را با مسئولیت، و ولایت را با اخلاق و خدمت به مردم همراه سازد؛ انسانی پاک، میانه‌رو، راستگو، امانت‌دار، مهربان و عدالت‌خواه که در مسیر علی بن ابی‌طالب(ع) گام برمی‌دارد و همواره در تلاش است به سرچشمه حقیقی غدیر نزدیک‌تر شود.


نظر شما