twitter share facebook share ۱۳۹۵ شهریور ۳۰ 1679

بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی با صدور بیانیه ای از کشورهای خاورمیانه خواست برای به ثمر نشاندن اهداف روز جهانی دموکراسی به پا خیزند.

متن این بیانیه به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

خدای متعال می فرماید: «وَأَمْرُهُمْ شُورَی بَیْنَهُمْ؛ و کارهایشان به طریق مشورت در میان آنها صورت می گیرد»(شوری/38).

جامعه ی جهانی، روز پانزدهم ماه سپتامبر (25 شهریور) را به عنوان روز جهانی دموکراسی گرامی و بزرگ می دارد؛ روزی که به مثابه ی برنامه و طرحی بین المللی برای استحکام بخشیدن به رشد اجتماعی در سراسر جهان از طریق راهکارها و معیارهایی است که تأیید و توافق غالب کشورها را در اجرایی کردن آن به منظور خدمت به مسائل انسانی به دور از هرگونه تبعیضی با خود همراه دارد.

حکومت ها و نظام های گوناگون اتفاق نظر دارند که باید به طور برنامه ریزی شده در این برنامه ورود کنند و ابتدا ارزش ها و معیارهای دموکراسی را نهادینه سازند و سپس توسعه ی پایا و پویا را در تمام عرصه های انسانی پی نهند تا آینده ای سراسر آرامش و همراه با صیانت از حقوق فردی و گروهی را به یک اندازه فراهم آورند.

در سپتامبر 2015 م تمام 193 کشور عضو در سازمان ملل متحد برای سال 2030م برنامه ای به منظور رشد پایا تصویب کردند که بر اساسِ آن طی پانزده سال، آینده ای بهتر و برتر برای همگان تدارک دیده شود تا از رهگذرِ آن فقر زدایی شود، با بی عدالتی و ظلم مبارزه گردد و از سیاره ی مسکونی حفاظت و حمایت شود. بسیج همگانی برای ریشه کن کردنِ تمام گونه های فقر و مبارزه با بی عدالتی و حل مشکل تغییرات جوی و آب و هوایی و این که هیچ جامعه ای از این قافله عقب نماند، هدف اساسی این برنامه است.

برای این منظور و فعال کردن این پیمان بین المللی، به ویژه آنچه به دولت ها مرتبط است برای دخالت دادن نیروی کار، جامعه ی مدنی و شهروندان در تصمیم گیری ها و طرح ها و دیدگاه های مرتبط، راهکارهایی مشخص شده است.

وضع قوانین، تعیین بودجه و بازخواست دولت نیز دیگر بایسته هایی است که در این پیمان ذکر وتصویب شده است. آنچه در این معنا شایسته ی یادآوری است، این سخن رسول خدا صلی الله علیه وآله است که فرموده اند: «اگر فرمانروایانتان، نیکان و ثروتمندان شما با گذشت های جمع تان باشند و کارتان در میان شما به مشورت باشد، روی زمین (زنده بودنتان) برای شما بهتر خواهد بود و اگر فرمانروایان شما، اشرارتان و ثروتمندانتان بخیل تان باشند، دل زمین (مُردنتان) برای شما بهتر است».

بنا بر این سخن رسول خدا صلی الله علیه وآله خیر، امنیت و آرامش مادی و معنوی از دیرباز تا به امروز در گرو وجود عناصری چون: عدالت، مساوات و دموکراسی در میان افراد، جامعه و کشورهاست.

امیرمؤمنان حضرت علی بن ابی طالب علیهما السلام در موارد متعددی بر ضرورت مشارکت در تصمیم گیری، مشورت و تن دادن به نظر اکثریت تأکید داشتند و این در حالی بود که خود از نظری درست و رأیی استوار برخوردار بودند، اما می فرمودند: «شاوروا فإن النجاح فی المشورة؛ مشورت کنید که موفقیت در مشورت است».

از این رو بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی از کشورهای خاورمیانه به طور کلی و از کشورهای اسلامی به طور خاص می خواهد که با اجرای تمام بند های این طرح مورد توافق اعضای سازمان ملل، نیاز این منطقه ی گسترده را برآورده سازند؛ منطقه ای که بیشتر کشورهایش وضعیتی اسفبار دارند.

باید توجه داشت که نا بسامانی این کشورها تنها و تنها از رهگذر تحقق بخشیدن به رشد پایدارِ مورد قبول و فراهم آورنده ی معیارها و سنجه های انسانیِ بایسته برای زندگی فرد و جامعه و ملت ها با گرایش ها و قومیت های مختلف، به سامان خواهد رسید.

در این بیانیه خواسته شده است تا از رهنمودهای مرجع راحل حضرت آیت الله العظمی حاج سید محمد حسینی شیرازی اعلی الله درجاته درباره ی دموکراسی بهره جویند، آن جا که فرمودند: «دموکراسی برترین شیوه ی حکومتی است؛ چراکه زمینه ی آزادی را به طور کامل فراهم می کند و کرامت انسانی در آزادی آشکار می شود و زمینه ی رقابت و نظارت متقابل فراهم می آید و از رهگذر اصلاح کژی های فردی و قوام بخشیدن به ذات و حاکمیت و تصمیم گیری ها و اقدامات، زمینه ی تحول و پیشرفتِ مرحله به مرحله ی فراگیر فراهم خواهد شد. بدین ترتیب برترین ها و صالح ترین ها در زندگی چهره خواهند نمود، نیازهای انسان ها برآورده خواهد شد، انسان را به جلو پیش خواهد برد و در نهایت زندگی سراسر ارج و کرامت برای انسان رقم خواهد زد».

از نظر این بنیاد طرح مصوب شده ی سازمان ملل متحد ابزاری برای نجات بسیاری از ملت های گرفتار استبداد، فقر و عقب ماندگیِ اجتماعی و اقتصادی و سیاسی به شمار می رود و ضرورتی بایسته برای تضمین حقوق انسانیِ مورد تأیید منابع آسمانی و قوانین بین المللی است، والله ولی التوفیق.

بنیاد جهانی حضرت آیت الله العظمی شیرازی ـ واشنگتن

نظر شما