twitter share facebook share ۱۳۹۸ شهریور ۱۵ 1486
طرح فرانسه: ۱۵میلیارد دلار خط اعتباری برای نفت ایران در صورت موافقت آمریکا

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران شنبه شب در گفتگوی تلفنی با امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه «اجرای کامل تعهدات طرفین در برجام» و «تامین امنیت کشتیرانی آزاد در همه آبراهها از جمله خلیج فارس و تنگه هرمز» را دو هدف اصلی تهران در مذاکرات کنونی دانست.

رئیس جمهوری ایران در حالی یک هفته پس از سفر غیر منتظره محمد جواد ظریف به بیاریتز، محل برگزاری اجلاس گروه هفت با همتای فرانسوی خود گفتگو کرد که عباس عراقچی، معاون محمد جواد ظریف نیز روز دوشنبه به پاریس سفر کرد و با کارشناسان فرانسوی دیدار و گفت‌وگو کرد. سفارت جمهوری اسلامی در فرانسه در حساب توئیتری خود اعلام کرد که این مذاکرات ۱۰ ساعت به طول انجامید.

حسن روحانی در مکالمه تلفنی خود با رئیس جمهوری فرانسه تهدید کرد: «اگر اروپا نتواند تعهدات خود را عملیاتی کند، ایران گام سوم در کاهش تعهدات برجامی را به اجرا خواهد رساند که البته این اقدام هم مانند دیگر مراحل اقدامی قابل بازگشت خواهد بود.»

بر اساس بیانیه کاخ الیزه، مکرون نیز از روحانی خواست که ایران به تمام تعهدات هسته‌ای خود پایبند بماند و برای برقراری صلح و امنیت در خاورمیانه تلاش کند.

عباس عراقچی روز شنبه در ارتباط با درخواست عمده ایران تاکید کرد: «خواست ما کاملا روشن است و اگر اروپایی‌ها و بقیه اعضای برجام می‌خواهند که ایران به اجرای کامل برجام بازگردد، باید خواسته ما را در زمینه فروش نفت تامین کنند.»

او در بخش دیگری از صحبت‌های خود تصریح کرد: «راهی که ما جلوی پای اروپایی‌ها گذاشته‌ایم، این است که یا با اخذ مجوز از آمریکا برای شرکت‌های خودشان از ما نفت بخرند و اگر نمی‌توانند، دولت‌های آنها معادل همان مقدار نفتی که ما باید بفروشیم خطوط اعتباری، اعتبارات صادراتی و یا به هرشکلی که خودشان می دانند در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دهند چرا که بدون انجام اینها بازگشت ما به اجرای کامل برجام ممکن نخواهد بود.»

در نهایت ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، پس از مذاکراتی که عراقچی در پاریس با مقامات آن کشور داشت، از طرح فرانسه پرده برداشت و در کنفرانسی مطبوعاتی از ادامه مذاکرات تهران و پاریس برای راه‌اندازی یک خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری با ضمانت پول نفت خبر داد. او سه‌شنبه سوم سپتامبر با معرفی طرح فرانسه برای کاهش تنش بین ایران و آمریکا اعلام کرد: «این طرح مستلزم تمدید معافیت خریداران نفت از تحریم‌هایی است که ترامپ وضع کرده است.»

لودریان به خبرنگاران گفت به ازای گشایش این خط اعتباری، ایران باید به تعهداتش در برجام بازگردد و مذاکراتی پیرامون امنیت خلیج فارس و منطقه و وضعیت توافق هسته‌‌ای بعد از سال ۲۰۲۵ صورت بگیرد.

او گشوده شدن این خط اعتباری تا پایان سال ۲۰۱۹ را مستلزم موافقت آمریکا دانست. رویترز به نقل از لودریان نوشت: «پیش‌فرض اجرایی شدن این طرح، موافقت پرزیدنت ترامپ است.»

با اعلام گام سوم: ایران تمام تعهدات تحقیق و توسعه‌ هسته‌ای در برجام را متوقف می‌کند

حسن روحانی امکان دستیابی به توافقی نزدیک با اروپاییان در مورد برجام را محتمل ندانست و از احتمال کاهش تعهدات اتمی ایران سخن گفت.

روز چهارشنبه، آقای روحانی در جلسه هیئت دولت گفت «بعید می‌دانم امروز و فردا با اروپا به نتیجه برسیم؛ گام سوم ایران را که باطن فوق‌العاده مهمی دارد و شتاب ویژه‌ای به فعالیت‌های سازمان انرژی اتمی خواهد داد، اعلام خواهیم کرد.»

وی از ضرب‌الاجل بعدی برای اروپاییان خبر داد و گفت: فرصت ۲ماهه دیگری برای بازگشت به تعهدات، مذاکره و توافق پیش روی اروپاست.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران قرار است روز شنبه ۱۶ شهریور با برگزاری یک کنفرانس مطبوعاتی جزئیات بیشتری پیرامون چند و چون گام سوم کاهش تعهدات و الزام‌های پیش بینی شده در توافق هسته‌ای در اختیار رسانه‌ها قرار دهد. قرار است گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران از روز جمعه ششم سپتامبر اجرایی شود.

خبرگزاری رویترز نیز روز جمعه با انتشار گزارشی خبر از ارسال نامه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا داد. گفته می‌شود که ظریف نکات بیشتری پیرامون اقداماتی که قرار است در چارچوب گام سوم کاهش تعهدات برجامی صورت گیرد، به اطلاع موگرینی رسانده است.

همزمان با اعلام تصمیم ایران به کاهش تعهدات هسته ای و تلاش فرانسه برای یافتن راهی برای حل اختلاف ایران و ایالات متحده، مقامات آمریکایی هرگونه کاهش یا معافیت از تحریم‌های هسته‌ای علیه ایران را منتفی دانستند.

مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، گفت: «پس از ناکامی در راهزنی دریایی، مقامات ایران رسما به باج‌خواهی متوسل شده و گفته‌اند ۱۵ میلیارد دلار تحویل ما بدهید وگرنه ما برنامه هسته‌ای را جلو می‌بریم».

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هم در پاسخ به سئوالی در مورد شرط مطرح شده توسط مقامات ایران برای مذاکره گفت: «ایرانیان صراحتا مطرح نکردند که تا آمریکا به برجام بازنگردد، مذاکره‌ای در کار نخواهد بود ولی همین نظر را طور دیگری عنوان کردند؛ آنان گفتند تا زمانی که ما اقدامات خاصی را نکنیم، مثلا تحریم‌ها را برنداریم، با ما صحبت نمی‌کنند. چنین اتفاقی روی نخواهد داد.»

آقای ترامپ ضمن رد اعطای معافیت نفتی، در پاسخ به احتمال موفقیت تلاش رئیس جمهوری فرانسه و ملاقات او با رئیس جمهوری ایران در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک گفت: «هرچیزی ممکن است و من از اقدامات پرزیدنت ماکرون تشکر می‌کنم اما ما مسایل را از طریق ماکرون دنبال نمی‌کنیم.» وی گفت که کشورهای زیادی مانند ژاپن در صدد کمک به حل اختلاف ایالات متحده و ایران هستند و افزود: «ما نیازی به کشورهای دیگر نداریم، اگر بخواهیم مستقیما وارد مذاکره می‌شویم.»

قهرمان جودوی ایران زیر پرچم دیگری در المپیک بازی می کند

فدراسیون بین‌المللی جودو تایید کرد که سعید ملایی، قهرمان جودوی ایران خواستار بازی در تیم پناهندگان در بازی‌های المپیک ژاپن شده است.

ماریوس ویزر، رییس فدراسیون بین‌المللی جودو به روزنامه آساهی شیمبون ژاپن گفت که آقای ملایی، این فدراسیون را در جریان شرایط خود گذاشته و فاش کرده که مقام‌های ایران او را مجبور کرده‌اند با حریف اسراییلی خود مسابقه ندهد.

سعید ملایی که تا پیش از مسابقات جهانی اخیر، قهرمان جهان و نفر نخست رنکینگ بود، در مسابقات قهرمانی جهان که هفته گذشته در توکیو برگزار شد، به نیمه‌نهایی رسید. ولی از آنجا که در صورت پیروزی در دیدار نهایی باید در فینال با حریف اسرائیلی مسابقه می‌داد و اگر در دیدار رده‌بندی برنده می‌شد، آن گاه باید روی سکو کنار حریف اسرائیلی می‌ایستاد، هر دو مسابقه‌اش را به حریفان بلژیکی و گرجستانی باخت تا هیچ کدام از این اتفاق‌ها رخ ندهد

در بهمن ماه گذشته در مسابقات پاریس نیز، سعید ملایی، در یک چهارم نهایی در کمتر از بیست ثانیه ضربه فنی شد و بازی را به حریفی از قزاقستان واگذار کرد. در آن زمان، رسانه‌های ایران گزارش دادند که این شکست مصلحتی و برای روبرو نشدن با ورزشکار اسرائیلی در دور بعد بوده است.

فدراسیون بین‌‌المللی جودو در حمایت از جودوکای ایرانی عنوان توییتر خود را به «هشتگ من از مولایی حمایت می کنم» تغییر داد.

سعید در گفت‌وگوی اختصاصی به فدراسیون جهانی گفت می‌توانستم قهرمان شوم اما به خاطر قوانین کشورم نمی‌توانستم مبارزه کنم. زیرا از عواقب قهرمانی‌ام برای خودم و خانواده‌ام می‌ترسیدم. وزیر ورزش و رئیس کمیته المپیک ایران به من گفتند مبارزه نکن. من می‌خواهم در جایی زندگی کنم که اجازه مبارزه داشته باشم. رئیس فدراسیون جهانی هم به من تضمین داد که از رؤیای حضورم در المپیک حمایت خواهد کرد.

پیش‌تر مسعود سلطانی‌فرد، وزیر ورزش و جوانان ایران در پاسخ به این سئوال که، آیا خانواده سعید ملایی به دنبال عدم بازگشت او به کشور گروگان گرفته شده‌اند، به رسانه‌های ایران گفته بود: مگر خانواده شما را گروگان می‌گیرند؟ پس چنین اتفاقی برای خانواده ملایی نیز نیفتاده است. او همچنین گفت که : برای ما محرز است که رفتارهای مشکوکی از سوی فدراسیون جهانی جودو دیدیم که تلاش می‌کنند مشکلاتی را ایجاد کنند.

مجید زارعیان، سرمربی تیم ملی جودوی ایران هم با متهم کردن فرداسیون جهانی به ایجاد حاشیه برای ورزشکار ایرانی گفت: بنده به عنوان سرمربی تیم ملی کنار سعید ملایی در مسابقات جهانی جودو حضور پیدا کردیم اما یک سری برنامه‌های از پیش تعیین شده باعث شد حواشی برای جودو ایران رخ دهد. از مبارزه سوم به بعد ملایی با مامور امنیتی ویزر(رئیس فدراسیون جهانی جودو) به روی تاتامی می‌رفت، آنها اجازه نمی‎دادند حتی من برای کوچ (هدایت ورزشکار از سوی مربی) در کنار ورزشکارمان باشم.

سرمربی تیم ملی جودو همچنین تماس تلفنی از تهران برای عدم رویارویی با ورزشکار اسرائیلی را رد کرد، در حالی که آقای ملایی به تلویزیون ایران اینترنشنال گفت که رییس کمیته ملی المپیک ایران و معاون ورزش قهرمانی وزیر ورزش از او خواسته‌اند مقابل حریف اسراییلی مسابقه ندهد. سعید ملایی همچنین گفت که معاون وزیر ورزش به او وعده تجلیل و دریافت جایزه در بازگشت به ایران را هم داده است.

مولایی که هم اکنون در برلین به سر می برد در واکنش به گزارش‌هایی مبنی بر تقاضای پناهندگی او در آلمان، این گزارش‌ها را رد کرد و به شبکه ایران اینترنشنال گفت‌: «من ویزای آلمان را دارم و در آلمان به سر می‌برم تا خود را از شایعات دور نگه دارم.»

مرگ حدود ۱۳۰ نفر در پی بمباران زندانی در یمن

در حمله هوایی جنگند‌ه‌های ائتلاف به رهبری عربستان به یک ساختمان در شهر ذمار حدود ۱۳۰ نفر کشته شدند. حوثی‌ها می‌گویند نیروهای ائتلاف می‌د‌انستند که این ساختمان محل نگهداری زندانیان بوده است.

خبرگزاری آلمان به نقل از شاهدان عینی نوشته است جنگند‌ه‌های ائتلاف هشت بار به سوی این ساختمان پرواز و آن را بمباران کردند. کمیته صلیب‌ سرخ جهانی می‌گوید حدود ۱۷۰ نفر در این ساختمان زندانی بودند که ۴۰ نفر آنها مجروح و باقی آنها احتمالأ کشته شده‌اند.  

پیش از اعلام این خبر، حوثی ها اعلام کرده بودند دستکم ۶۰ تن از نیروهای آنها که در این ساختمان زندانی بوده‌اند، کشته شده‌اند.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان حمله به این ساختمان را تأیید کرده است. این ائتلاف تأکید کرده که هدف این حمله، پایگاه هواپیماهای بدون سرنشین و راکت‌های شیعیان حوثی بوده و در چارچوب حقوق بین‌الملل صورت گرفته است.

صلیب‌ سرخ جهانی یکشنبه شب بار دیگر تأکید کرده بود که بر اساس حقوق بین‌‌الملل در زمان جنگ، تنها حمله به افراد و پایگاه‌های نظامی مجاز است.

نظر شما