twitter share facebook share ۱۳۹۹ آبان ۱۲ 1663

هنگامی که آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از وضع محدودیت های جدید بر مکان های عمومی سخن گفت، میخانه ها، رستوران ها، سالن های تئاتر و سینما، کنسرت ها، ورزشگاهها و مکان های خالکوبی را مشمول طرح تعطیلی اجباری قرار داد و مدارس و مراکز نگهداری از سالمندان و افراد ناتوان را استثنا کرد.

همچنین در فرانسه امانوئل مکرون اعلام کرد که مدارس شامل طرح محدودیت های گسترده ای که در کل کشور اجرایی خواهد شد، نمی شود. ایرلند نیز اگرچه طرح تعطیلی سراسری را در کشور پیاده کرده، اما به مدارس اجازه داده است که به کار خود ادامه دهند.

گرچه همه از باز نگه داشتن مدارس راضی نیستند، اما سیاست گذاران، اقدامات احتیاطی را برای کاهش خطر کرونا در مدارس افزایش داده اند که از جمله این اقدامات، استفاده از ماسک برای معلمان و دانش آموزان، تهویه مرتب کلاس ها و تقسیم بندی دانش آموزان در استفاده از حیاط هنگام زنگ تفریح است. سیاست گذاران با بیان اینکه از ماهها مبارزه با این ویروس درس های زیادی آموخته اند و اکنون در حال پس دادن آموزه های خود هستند، تأکید می کنند که در صورت بدتر شدن شرایط آماده اند تصمیمات اتخاذ شده را تغییر دهند.

چرا مدارس باید باز بمانند؟

«مایکل مارتین» نخست وزیر ایرلند می گوید علیرغم تأثیر نامطلوبی که تعطیلی سراسری بر اقتصاد دارد، اما وضع محدودیت ها اجتناب ناپذیر است؛ با این وجود لازم است که مدارس باز بمانند «ما نمی توانیم و اجازه نمی دهیم که فرزندانمان و نسل جوانِ آینده، قربانیان دیگر این بیماری باشند؛ آنها به آموزش نیاز دارند». در سراسر جهان این نگرانی فزاینده وجود دارد که همه گیری کرونا به رشد آکادمیک و عاطفی یک نسلِ کامل از کودکان آسیب رساند.

ابتدای این ماه کنفرانس وزیر فرهنگ آلمان که مسئول هماهنگی سیاست های آموزشی نیز هست، با موضوع حق کودکان برای آموزش برگزار شد. وی گفت: «در هر تصمیمی که در خصوص ایجاد محدودیت و تعطیلی گرفته می شود، باید حق آموزش کودکان لحاظ گردد و این حق در اولویت هر سیاست و تصمیمی است». خانم مرکل هم به هنگام اعلام خبر وضع محدودیت های جدید و استثنا شدن مدارس، به یک دلیل مهم اشاره کرد و آن «پیامدهای قابل توجه اجتماعی» است که تعطیلی این اماکن بر خانواده ها در ماه مارس و آوریل داشته و «خشونت علیه زنان و کودکان به طور چشمگیری افزایش یافته است».

خانم مرکل در ادامه به توجیه تصمیم دولتش برای تعطیلی رویدادهای فرهنگی و ورزشی و رستوران ها پرداخت و افزود «اگر خود را مجبور به دخالت در این امور می بینیم، باید پیامدهای اجتماعی این مداخلات را نیز مدنظر بگیریم». نگهداشتن کودکان در خانه در شرایطی که والدین دور کار شده اند و در منزل شغل خود را پی می گیرند، تمرکز روی انجام کار را برای آنها -به ویژه مادران- مشکل تر می کند.

نظر متخصصان بهداشت چیست؟

اکنون متخصصان بهداشت نسبت به فصل بهار که بیماری ناشناخته بود، دانش بیشتر و اطمینان بخش تری دارند. به عقیده این متخصصان، با اتخاذ اقدامات احتیاطیِ مناسب میزان انتقال ویروس در مدارس به ویژه در بین دانش اموزان کم سن و سال تر، نسبتا پایین خواهد ماند. کودکانی که مبتلا می شوند معمولا علائم خفیفی دارند و اقداماتی همچون پوشیدن ماسک، فاصله اجتماعی و استفاده از دستگاه تهویه، مؤثر تر از آن چیزی است که پیشتر پیش بینی می شد.

اما این بدان معنا نیست که بازگشایی مدارس هیچ خطری ندارد؛ گرچه مدارس در اروپای غربی کانون شیوع بیماری نبوده اند، در اسرائیل دیدیم که با بی توجهی به فاصله گذاری اجتماعی و نپوشیدن ماسک، مدارس به کانون شیوع تبدل شدند. لذا همچنان این خطر، دانش آموزان و کارکنان مدارس را تهدید می کند که مبتلا به ویروس شده و آن را به اعضای خانواده خود –به ویژه سالمندان و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند- انتقال دهند.

بنابر آنچه گفته شد، متخصصان بهداشت در خصوص باز گشایی مدارس نظر جامع و یکدستی ندارند؛ لذا بهترین کار آن است که خطرات و پیامدهای ناشی از بازگشایی و تعطیلی مدارس را در دو کفه ترازو قرار داده و با سنجش مزایا و معایبِ هرکدام، تصمیم گیری کنیم.

یافته های مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری های اروپا نشان می دهد که در 27 کشور اتحادیه اروپا و بریتانیا کمتر از 5% از کل مبتلایان به کرونا را کودکان تشکیل می دهند. در این مطالعه گفته شده است که تعطیلی مدارس تأثیر زیادی در افزایش ضریب سلامت و حفاظت از کودکان ندارد.

چه اقدامات احتیاطی ای باید انجام شود؟

فرانسه قانون استفاده از ماسک برای دانش آموزان را (که از سن 11 سالگی شروع می شد) به کودکان دبستانی نیز تسری داده و از سن 6 سالگی این قانون را اعمال می کند. اما متخصصان معتقدند این قانون به تنهایی کافی نیست و مادامی که دانش آموزان در ساعت ناهار در کافه تریا تجمع کرده و ماسک ها را بر می دارند، خطر ابتلا وجود دارد. به گفته دکتر «هلن روسی» متخصص سلامت عمومی «هم اکنون یکی از مشکلات پیش رو خوردن ناهار در کنار یکدیگر و در اماکن سربسته است؛ یکی از پیشنهاداتی که دادیم، سرو غذا در کلاس ها بود تا لازم نباشد دانش آموزان همگی در یک جا جمع شوند». بازکردن پنجره ها و ورود جریان هوای تازه به داخل کلاس ها نیز به پایین آمدن احتمال انتشار ویروس کمک می کند؛ البته با سرد شدن هوا انجام این کار مشکل تر خواهد شد.

مدارس آلمان نیز ملزم هستند که پنجره کلاس ها را حداقل یکبار در طول مدتی که بچه ها در کلاس حضور دارند و در تمام مدت زنگ تفریح برای ایجاد تهویه باز کنند. مقامات بهداشت آلمان نیز پیشنهاد داده اند که وقتی بچه ها در راهروها هستند ماسک بزنند و دانش آموزان بزرگسال تر، در هنگام حضور در کلاس نیز از ماسک استفاده کنند. رعایت فاصله اجتماعی نیز مستلزم این است که بچه ها در کلاس از یکدیگر دورتر بنشینند و در طول روز از جمله در حیاط این فاصله را از یکدیگر حفظ کنند. اگر نرخ ابتلا در منطقه به بیش از 50 نفر در هر صدهزار نفر افزایش یابد، در آن صورت به مدارس توصیه شده است که شیوه آموزش از راه دور را اتخاذ کنند.

سایر دولت های اروپایی و برخی از مناطق آمریکا، شیوه های مشابهی را در پیش گرفته اند و به مقامات گفته شده است که هروقت بیماری به مرز تعیین شده رسید، مدارس باید بسته شود

والدین و معلمان چه فکر می کنند؟

بسیاری بابت باز بودن مدارس نگران هستند اما برخلاف برخی از مناطق آمریکا، معلمان و والدین در اروپا مقاومت چندانی در برابر این تصمیم نداشته اند. در کل، در اروپا اکثریت والدین متمایل به آموزش حضوری هستند زیرا به جای اینکه مجبور باشند با فرزندان خود در خانه کلنجار رفته و برای آموزش آنلاین آنها وقت بگذارند، با فرستادن آنها به مدرسه از بار مسئولیت خود می کاهند.

بسیاری از معلمان آلمانی نیز نگران هستند که همه مدارس کشور از اقدامات احتیاطی پیروی نکنند و اصلِ نگه داشتن بچه ها در کلاس های درس، به مناطقی نیز که نظر مسئولان بهداشتی بدلیل آمار بالای مبتلایان بر آموزش از راه دور می باشد، تسری یابد. آنگونه که «هانس پیتر مایدینگر» رئیس انجمن معلمان آلمان می گوید: «حرف ما این است که مدارس را با اجرای قوانین مربوط به کنترل بیماری باز نگه دارید، اما نه به هر قیمتی.»

*منبع: نیویورک تایمز

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما