twitter share facebook share ۱۳۹۷ اسفند ۱۹ 1325

از آنجا که این تصمیم با اعتراضات گسترده مردم روبرو شد، او وعده داد در صورت پیروزی در انتخابات، پیش از پایان دوره ریاست جمهوری از قدرت کناره گیری کرده و با تشکیل یک مجمع ملی وظیفه برگزاری انتخابات زودرس و تهیه پیش نویس قانون اساسی جدید را به آنان محول نماید و خود در آن انتخابات نامزد نشود.

اما هیچکدام از این وعده ها تاکنون مفید فایده نبوده و اعتراضات مردمی همچنان ادامه دارد؛ چراکه بوتفلیقه بعد از آنکه در سال 2013 سکته قلبی کرد فلج شده و برای دریافت خدمات پزشکی مرتب به سوییس می رود. شک و تردید نسبت به شرایط جسمی وی به قدری زیاد است که چندی پیش سفیر الجزایر در پاریس مجبور شد برای تأیید زنده بودن او بیانیه صادر کند.

هم اکنون نیز گفته می شود که وی در بیمارستانی در سوییس در کماست؛ از این رو مخالفان، نامزدی مجدد وی را در انتخابات توهینی به شهروندان الجزایر قلمداد می کنند و می گویند بعد از این رخداد که باعث شد رییس جمهور از کار افتاده شده و در محافل عمومی دیده نشود، عملا قدرت در دست اطرافیان فاسد و بی کفایت وی قرار گرفته است؛ لذا بوتفلیقه صلاحیت نامزدی در انتخابات را ندارد

الجزایر سرشار از منابع نفت و گاز است و 95% درامد کشور از طریق فروش این مواد حاصل می شود؛ اما هم اکنون پایین آمدن قیمت نفت در بازارهای جهانی، الجزایر را با افت شدید درآمد روبرو کرده است به گونه ای که کارشناسان ذخایر ارزی آن را کمتر از 80 میلیارد دلار می دانند. همچنین مشکلات اجتماعی و اقتصادی همچون بیکاری و فساد گسترده در دستگاه اداری و سیاسی بیداد می کند. در کشوری که 54% کل جمعیت را جوانان زیر 30 سال تشکیل می دهند، حدود 30% از جوانان بیکارند؛ اما مشکل بزرگتر در این کشور فساد طبقه حاکم است.

نزدیک به 30 سال قبل در الجزایر، وقوع جنگ داخلی بین اسلامگرایان از یک سو و نظامیان و نیروهای امنیتی از سوی دیگر، بیش از 150 هزار کشته بر جای گذاشت. در چنین شرایطی بوتفلیقه به سبب نقش پررنگی که در پایان دادن به این جنگ شش ساله ایفا کرد، بین مردم از احترام ویژه ای برخوردار شد؛ اما برقراری امنیت و ثبات به قیمت از بین رفتن دموکراسی در الجزایر تمام شد.

بوتفلیقه و نزدیکان وی بیش از 20 سال است که با ایجاد یک مافیای سیاسی-نظامی، قدرت را در دست گرفته اند و گرچه در فاصله سالهای 2000 تا 2013 بیش از یک هزار میلیارد دلار از فروش نفت عایدی داشتند، اما به دلیل فساد و ناکارمدی نتواستند زمینه رشد و توسعه کشور را فراهم کنند.

هسته قدرت را در الجزایر گروهی خاص از نظامیان ارشد و بازرگانان و دلالان نفتی تشکیل می دهند که تصمیم گیری و اداره کشور بر عهده آنهاست و اکنون نیز با توجه به وضعیت جسمانی بوتفلیقه و به حاشیه رفتن وی، نقش این گروه برجسته تر شده است و زمام کلیه امور کشور را در دست گرفته اند

اما اساس بحرانی را که هم اکنون دامن الجزایر را گرفته است، می توان در عدم انتخاب جانشینی برای بوتفلیقه دانست. گروههای معارض در الجزایر با یکدیگر اختلاف دارند و همین پراکندگی سبب شده است که حاکمان فعلی بتوانند قدرت را حفظ کنند. در حزب حاکم نیز با توجه به وضعیت جسمانی بوتفلیقه، انتظار می رفت که کس دیگری به عنوان نامزد ریاست جمهوری انتخاب شود؛ ولی ظاهرا طبقه حاکم نیز نتوانسته است بر سر جانشینی بوتفلیقه به توافق برسد و مجبور شده است دوباره او را به عنوان نامزد معرفی کند.

جالب آنکه علی رغم تمام این تفاصیل، نظر سنجی ها نشان می دهد که بوتفلیقه برنده انتخابات پیش رو خواهد بود و حتی حزب مجمع ملی دموکراتیک (دومین حزب بزرگ الجزایر) نیز از ریاست جمهوری مجدد وی حمایت کرده است. دور قبل نیز بر سر ریاست جمهوری بوتفلیقه همین مخالفت‌‌ها در انتخابات وجود داشت اما باز او برنده انتخابات شد.

یکی از دلایل موفقیت بوتفلیقه را می توان در ترس مردم از هرج و مرج و بی ثباتی کشور در نبود وی دانست. حزب حاکم برای اقناع مردم بر سر ماندن خود در قدرت همواره سوریه را مثال زده و اینگونه نشان می دهد که در صورت برکناری دولت کنونی، الجزایر ممکن است بار دیگر به ورطه جنگ داخلی بیفتد.

ثبات سیاسی الجزایر مسئله ای است که نه تنها برای مردم آن کشور که برای کشور های اروپایی نیز حائز اهمیت بسیاری است؛ چرا که الجزایر سومین صادرکننده عمده گاز طبیعی به اروپا می باشد و با توجه به وضعیت لیبی که در همسایگی الجزایر قرار دارد، نامزدی مجدد بوتفلیقه می تواند تضمین کننده ثبات سیاسی کشور و مانعی بر سر مهاجرت جوانان الجزایر به کشورهای اروپایی باشد.

نظر شما