twitter share facebook share ۱۳۹۸ اسفند ۰۵ 1418

اولین مورد ابتلا به ویروس کرونا، اواخر دسامبر در شهر ووهان چین گزارش شد. این اتفاق درست پیش از آغاز سال جدید چینی رخ داد و از آنجا که در این دوره زمانی، چینی ها شروع به سفر به اقصی نقاط جهان می کنند و مهاجرتی در ابعادی بزرگ روی می دهد، اهمیت این واقعه دوچندان شد. ووهان مرکز استان هوبئی و قطب ارتباطی برخی از بزرگترین شهرهای کشور محسوب می شود؛ همچنین ووهان با جمعیتی 11 میلیونی از شهرهای لندن و نیویورک بزرگتر است.

کمیسیون بهداشت شهرداری ووهان، شمار کل مبتلایان به ویروس کرونا را 32994 مورد اعلام کرده است. با تصمیم دولت محلی استان هوبئی، یک استادیوم و چندین مرکز همایش و مدرسه، به بیمارستان های موقت تغییر کاربری داده و هم اکنون بیش از 40 کلینیک برای این بیماران اختصاص یافته است.

مسئولان بهداشتی، بیماران را به چهار دسته تقسیم بندی می کنند تا از این طریق بتوانند خدمات بهداشتی و درمانی بیشتری را به آنها ارائه دهند. در این فرایند، بیمارانی که تب دارند یا احساس ناخوشی می کنند، توسط اعضای انجمن محل برای تشخیص و درمان به نزدیکترین مراکز بهداشتی و درمانی فرستاده می شوند. در این مراکز اگر شخص مشکوک به کرونا نبود، یا در آن مرکز درمانی مورد معالجه قرار گرفته و یا به خانه فرستاده می شود؛ اما اگر مشکوک به کرونا بود، بیمار در یکی از چهار دسته ذیل طبقه بندی می شود: 1. اگر بیمار تب دارد، 2. یا اینکه علائم کرونا را ندارد ولی در ارتباط نزدیک با بیمارنی بوده است که کرونا داشته اند: در این دو صورت قرنطینه می شود.

3. اگر ویروس کرونا در فرد به تایید برسد 4. یا مشکوک به ابتلای به کرونا باشد: در هر دو صورت بیمار به یکی از 64 کلینیک اختصاص یافته منتقل می شود تا بررسی های بیشتر صورت گیرد و بیماری به طور کامل تشخیص داده شود.

در ادامه اگر شرایط بیمار وخیم باشد و عوارض کرونا همچون ذات الریه خود را نشان داده باشد، به بیمارستان های مخصوص منتقل می شود و اگر هم وضعیت بیمار بحرانی نباشد، به بیمارستان هایی که به طور موقت برای رسیدگی به آنان ایجاد شده منتقل می شود.

به گفته یکی از کارمندان مرکز فوریت های پزشکی ووهان، پس از آنکه در یک روز 15700 تماس به این مرکز انجام شد، خط تلفن اضطراری 120 دچار اختلال شد. وی اضافه می کند که در ووهان به ازای 11 میلیون نفر جمعیت، تنها 57 آمبولانس وجود دارد که بسیار کمتر از حداقل مورد نیاز است. طبق آنچه کمیسیون سلامت چین تعیین کرده است، به ازای هر 50000 نفر باید حداقل یک امبولانس وجود داشته باشد، اما تا 24 ژانویه در ووهان به ازای هر 194400 نفر تنها یک آمبولانس وجود داشت؛ یعنی تقریبا 275 بیمار در انتظار آمبولانس بودند و این درحالی است که بعد از انتقال بیمار، استریل کردن وسیله نقلیه نیز حدود یکساعت زمان می برد.

صرف نظر از تعداد کم آمبولانس، ووهان 27 بیمارستان درجه یک دارد و از بالاترین سطح خدمات بهداشتی و درمانی کشور برخوردار می باشد. بیمارستان های درجه یک، بیمارستان هایی هستند که بهترین پزشکان با پیشرفته ترین تجهیزاتی که در چین وجود دارد، در آن خدمت می کنند.

طبق آمار سال 2018، ووهان به ازای هر هزار نفر 3.57 پزشک و 4.91 پرستار دارد که این تعداد پرسنل، شهر ووهان را بالاتر از میانگین کل چین قرار می دهد. از 14 فوریه و با افزایش تعداد قربانیان 189 تیم پزشکی که شامل 21569 پرسنل درمانی می شود به ووهان و 16 شهر دیگر استان هوبئی اعزام شدند. 14 فوریه شورای عالی امنیت ملی اعلام کرد که 1716 تن از پرسنل درمانی به ویروس کرونا آلوده شده اند که از این تعداد 1502 نفر از استان هوبئی و 1102 نفر از شهر ووهان بودند.

با افزایش تعداد تلفات، کشورهای بیشتری تصمیم به تخلیه شهروندانشان از ووهان گرفتند. تاکنون هزاران نفر به خانه برگردانده شده و برای حداقل 14 روز قرنطینه شدند تا از سرایت بیماری جلوگیری شود. 13 ژانویه تایلند اولین مورد ابتلای کرونا در خارج از چین را گزارش داد؛ هجده روز بعد، مقامات تایلند نخستین افرادی بودند که انتقال این بیماری از انسان به انسان را تأیید کردند.

با ادامه این بحران، برخی شهرهای منطقه خاور دور با مشکل اتمام و کمبود ماسک مواجه شدند. در هنگ کنگ مردم یک شبه برای خرید ماسک و سایر اقلام بهداشتی پشت در داروخانه ها صف کشیدند و تا پنج برابر قیمت بابت اقلام خریداری شده پرداخت کردند. از آنجا که افراد آلوده پیش از آنکه علائم بیماری آشکار شود، می توانند ویروس را گسترش دهند، ماسک درطول دورانی که ویروس در بدن فرد مبتلا نهفته است نقش مفیدی ایفا می کند. البته ماسک های جراحی نقش چندان موثری در پیشگیری از انتقال ویروس ندارند، زیرا برای جلوگیری از ورود ذرات بسیار کوچک به دهان و بینی طراحی نشده اند. ویروس غالبا با قطراتی که از طریق عطسه و سرفه منتشر می شود انتقال می یابد؛ قطر این قطرات کمتر از 100 میکرون است و ماسک های جراحی برای پیشگیری از ورود قطرات بزرگتر طراحی شده است. اما ماسک های تنفسی پوشش بهتری ایجاد کرده و از دستگاه تنفس در برابر ذراتی که بزرگتر از 0.3 میکرون است حفاظت می کند و اگر به صورت صحیح روی صورت گذاشته شود، 95% ذرات موجود در هوا را فیلتر می کند.

به گفته سازمان بهداشت جهانی، استفاده از ماسک می تواند تا حدودی از انتشار برخی از بیماری های تنفسی جلوگیری کند؛ اما برای جلوگیری از سرایت بیماری کافی نیست. بهترین اقدامات احتیاطی که می توان کرد، اقداماتی ساده همچون شستن مکرر دست ها، عدم لمس صورت، اجتناب از حضور در مکان های شلوغ و رعایت فاصله یک متری از دیگران است.

به توصیه سازمان بهداشت جهانی در صورتی که علائم مشکلات تنفسی همچون سرفه یا عطسه یا علائم خفیف کرونا دارید، یا از بیمار مشکوک به کرونا مراقبت می کنید، ماسک بزنید. سایر نکاتی که باید رعایت کرد از این قرار است: در مکان های باز که هوا در آن جریان دارد باشید نه مکان های سرپوشیده مثل مترو؛ اگر یک ماسک را بیش از یک روز بپوشید، بدتر از این است که اصلا نپوشید، زیرا ترشحات دهان و بینی درون ماسک جمع شده و آن را به مکان مناسب تری برای رشد باکتری بدل می کند.

حداقل 15 کشور ورود شهروندان چین یا ساکنان استان هوبئی را محدود یا ممنوع کرده اند. بیش از 20 خط هوایی پروازهای خود را به مقصد چین به حالت تعلیق درآورده یا کاهش داده اند. روسیه ویزاهای کاری و توریستی را بین دو کشور تعلیق کرده است؛ مغولستان تمامی مبادء ورودی و خروجی به چین را مسدود کرده است؛ مرز چین و قزاقستان تنها برای قطارهای باری باز است؛ کره جنوبی مرز خود را به روی توریست های خارجی بسته و پروازها و قطارهای مسافر بری اش را به چین به حالت تعلیق دراورده است؛ هنگ کنک مرز خود را با چین بسته و هند با وجودیکه مرز را نبسته اما هرکسی که سابقه سفر به چین دارد را به شدت معاینه و بررسی می کند.

29 ژانویه مقامات بهداشت چین اعلام کردند که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در چین از مبتلایان به سارس که سال 2002 همه گیر شد، فراتر رفته است. در زمان شیوع سارس، ویروس 8000 نفر را در ساسر جهان آلوده کرد و 800 نفر را کشت.

برخی افراد مبتلا به کرونا اصلا علائمی ندارند، حال انکه برخی دیگر علائم شدیدی نشان می دهند. تب، آبریزش بینی، سرفه، تنفس کوتاه و اسهال از علائم بیماری و سندروم حاد تنفسی، ذات الریه و نارسایی کلیوی از عوارض تشدید بیماری است. کودکان زیر دو سال و افراد بالای 65 سال یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، افرادی هستند که مستعد ابتلا به عوارض شدید بیماری همچون ذات الریه می باشند.

در ووهان قبل از اینکه شهر قرنطینه شود، حدود پنج میلیون نفر شهر را ترک کردند و اغلب به شهرهای دیگر استان هوبئی رفتند. طبق اعلام شرکت هواپیمایی مستر، سه مقصد از ده مقصد اصلی مردم ووهان در تاریخ 30 دسامبر 2019 تا 22 ژانویه 2020 فرودگاههای تایلند بودند و شاید به این دلیل بود که در 30 ژانویه، تایلند 14 مورد ابتلای شهروندان خود به بیماری کرونا را تأیید کرد که بیشترین میزان در خارج از چین بود.

اما شیوع این بیماری به بازار فروش غذاهای دریایی ووهان مرتبط است. کرونا ویروس بیانگر طیف گسترده ای از ویروس های موجود در حیوانات است که در شرایط خاصی به انسان منتقل می شوند؛ تماس با گوشت حیوانات مختلفی که در بازار فروش غذاهای دریایی ووهان به فروش می رسد احتمالا علت ابتلای نخستین انسان به ویروس کرونا بوده است.

*مشاهده مقاله اصلی

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما