twitter share facebook share ۱۳۹۸ اسفند ۲۲ 1305

سندرز برای نماینده فلسطینی-آمریکایی کنگره «رشیده طلیب» عمو برنی است. طلیب نخستین زن مسلمان بود که در کنار ایلهان عمر نماینده مینستوتا موفق شد در انتخابات 2018 پیروز شده و وارد کنگره شود. طلیب که مهمترین سیاستمدار مسلمان میشیگان است، در کنار سازمان های عرب-آمریکایی ایالت، از سناتور یهودی و 78 ساله دموکرات حمایت کرده و به مسلمانان سراسر آمریکا که تحسین و تقدیر خود را از برنی با هشتگ «انشاالله برنی» نشان می دهند پیوسته است. شدت این پشتیبانی در کمپین روز شنبه در شهر «دیربورن» میشیگان (شهری در آمریکا با بیشترین تعداد شهروندان عرب-آمریکایی) نشان داده شد. در این کمپین انتخاباتی، سندرز توسط «عامر ظاهر» کمدین فسطینی-آمریکایی (که تی شرتی با شعار حبیبی برنی پوشیده بود) به روی سن دعوت شد و عده ای درحالیکه چفیه پوشیده بودند با رقص سنتی دبکه او را همراهی کردند.

به گفته ظاهر: «مردم می پرسند که چرا اعراب از یک کاندیدای یهودی برای رسیدن به مقام ریاست جمهوری حمایت می کنند؟ آنها هیچ چیز در مورد ما نمی دانند ولی برنی می داند» وی در ادامه به برخی از جنبه های زندگی سندرز اشاره کرد که به رأی دهندگان مسلمان هم مربوط می شود: اینکه خانواده او مهاجر بودند و برنی در شرایط مهاجرت بزرگ شده است «دیربورن بیش از یک قرن است که خانه مهاجران بوده است. اینجا جایی است که امیدها آغاز می شود؛ ما اینجا ایستاده ایم و برای عدالت قانونی و نژادی و اجتماعی می جنگیم».

هنگامی که سندرز به روی سن رفت، قول داد که برای پایان دادن به همه اشکال تبعیض در کشور مبارزه کند. وی گفت «کار ما این است که مردم را جمع کنیم، خواه مسلمان باشند، خواه یهودی و خواه مسیحی؛ اهمیت ندارد که چه کسی هستند و چه مذهبی دارند». این تجمع مشهودترین جنبه تلاش سندرز در کسب رأی مسلمانان و عرب های آمریکا در میشیگان بود. به گفته یکی از مشاوران سندرز «وی در تلاش است با تماس تلفنی، پیام کوتاه، تبلیغ در فضای مجازی و روزنامه، در کنار پیام هایی که رشیده طلیب خود مستقیما برای مردم می فرستد، روی رأی دهندگانی با زبان ها و نژادهای مختلف سرمایه گذاری کند».

محور تلاش های دیجیتال کمپین سندرز، ویدئویی بود که نماینده ایالت میشیگان «عبدالله حمود» منتشر کرد و در آن سندرز را بابت تلاش هایش برای تصحیح بی عدالتی ها و نژادپرستی سیستماتیکی که در آمریکا وجود دارد، مورد تقدیر قرار داد «او می خواهد سیستم موجود را بر هم زند». سندرز در سخنرانی خود در جمع مسلمانان ابراز داشت: «من به کسانی که می خواهند بین ما تفرقه ایجاد کنند می گویم: ما از مسلمانان متنفر نیستیم، ما از لاتین تبارها متنفر نیستیم، ما می خواهیم متحد باشیم». وی در این سخنرانی اشاره ای به سیاست خارجی آمریکا نکرد اما سوابق وی به ویژه اعتراض به جنگ عراق و موضع گیری او در خصوص نزاع فلسطینیان و اسرائیلی ها، نقش اساسی در جذب رأی دهندگان عرب ایفا کرده است.

عمر الاژه دانشجوی مهندسی به روزنامه دیلی میشیگان گفت که صحبت های سندرز در خصوص مسئله فلسطین برای او موقعیتی منحصر به فرد ساخته است، زیرا وی یهودی است «او مایل است میلیون ها دلاری که به اسرائیل داده می شود را تغییر جهت داده و برای بهبود زندگی مردمی که در غزه زندگی می کنند سرمایه گذاری کند». به گفته سام بایدون «آنچه در کشورهای خاورمیانه اتفاق می افتد، برای عرب های آمریکا حائز اهمیت است؛ برنی هم از اتخاذ رویکردی بی طرفانه در قضیه فلسطین و اسرائیل سخن می گوید امری که برای بسیاری از رأی دهندگان مسلمان مهم است».

در آخر هفته ای که سندرز در دیربون مشغول کمپین انتخاباتی خود بود، هم کیشان وی یعنی جامعه یهودیان میشیگان مشغول سازماندهی کمپینی در حمایت از رقیب سندرز «جو بایدن» بودند. تاجر اسرائیلی-آمریکایی و فعال مدنی دموکرات «هنان لیز» میهمانی بزرگی ترتیب داده بود که در آن «جان کری» نماینده جو بایدن و صد رهبر جامعه یهودیان میشیگان از جمله اعضای بخش محلی کمیته روابط عمومی آمریکایی های اسرائیلی حضور داشتند. وزیر خارجه اسبق آمریکا به حاضران گفت که «بایدن از اوضاع خاورمیانه به خوبی آگاه است» اما به گفته لیز «وقتی از او در مورد احیای توافق هسته ای با ایران پرسیده شد، برای آنکه حمایت اعضای آیپک را از دست ندهد از پاسخ طفره رفت».

بعد از آنکه پیت بوتجج، امی کلوبوچر و مایکل بلومبرگ از رقابت های درون حزبی کناره گیری کردند، شکی نبود که اکثریت جامعه یهودی میشیگان که اغلبشان دموکرات هستند از بایدن حمایت خواهند کرد. به گفته لیز «تمایل بسیار کمی در جامعه یهودیان نسبت به سندرز وجود دارد؛ اغلب یهودیان میشیگان موافق برنامه های اقتصادی وی نیستند و از آن مهمتر باور ندارند که او بتواند ترامپ را شکست دهد. در خصوص اسرائیل، سندرز با مواضع خود سبب رنجش 90% جامعه یهودیان آمریکا شده و حتی یهودیانی که علاقه ای به نتانیاهو ندارند از برنی حمایت نمی کنند». «نوح آربیت» رئیس کمیته یهودیان دموکرات میشیگان که در مهمانی لیز با حضور جان کری حضور داشت نیز معتقد است «مشکل بسیاری از یهودیان میشیگان، با گفته های برنی نیست، بلکه با افرادی که دور او را احاطه کرده اند مشکل دارند و با آنها احساس بیگانگی می کنند».

در نهایت به نظر می رسد این مسائل خاورمیانه نیست که باعث شده است جامعه یهودیان، بایدن را ترجیح دهند؛ بلکه موضوع احتمال برنده شدن در انتخابات در رقابت با ترامپ است. به گفته آربیت «یهودیان میشیگان به دنبال این هستند که ببینند چه کسی توانایی شکست ترامپ را دارد؛ آنها به دنبال تحولی شگرف نیستند و تنها چیزی که می خواهند خلاص شدن از شر دونالد ترامپ است». آربیت می افزاید با اینکه او طرفدار سندرز نیست و به نظرش سخنان وی تفرقه افکنانه است، اما در عین حال با رفتار برخی از یهودیان در قبال سندرز هم مشکل دارد «وقتی عباراتی را می شنوم مبنی بر اینکه سندرز ضد یهود است یا از یهودیان متنفر است؛ این سخنان را توهین آمیز و زیاده روی می دانم. من از این رویکرد جامعه یهود که اگر کسی مخالف سیاست های اسرائیل باشد برچسب یهودی ستیزی به وی می زنند بیزارم؛ اینکه یهودی بودن برنی را تنها با اتکا به مخالفت وی با اسرائیل زیر سؤال ببریم، غیر قابل قبول و منزجر کننده است».

اما در خصوص رأی دهندگان مسلمان، به گفته لیز «جامعه عرب به شدت محافظه کار است، حال آنکه سندرز را می توان لیبرال ترین کاندیدا در حزب دموکرات دانست. درحالیکه مسلمانان از دیدگاه وی در خصوص حقوق مدنی در خاورمیانه حمایت می کنند، بسیاری از مسلمانان میانسال با دیدگاههای اقتصادی و مواضع اجتماعی اش مثل حق سقط جنین و حق دگرباشان جنسی موافق نیستند. تمایل به ریاست جمهوری سندرز ممکن است بین جوانان عربی که در میشیگان بزرگ شده اند زیاد باشد اما والدینشان به برنی رأی نمی دهند».

در پایان اینکه هم لیز و هم آربیت معتقدند رأی مسلمانان و یهودیان هر چه که باشد، موفقیت سندرز بسته به میزان رأیی است که آمریکایی های آفریقایی تبار به او می دهند.  

*منبع: هاآرتص

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما