twitter share facebook share ۱۳۹۹ دی ۱۹ 1179
پایان دوران سیاسی ترامپ

ریاست جمهوری ترامپ به عنوان تجربه ای ناخوشایند و غلط، رو به پایان است. این تجربه به ما نشان داد که چطور ریسک انتخاب فردی خودشیفته که اهداف و خواسته های خود را با پروپاگاندا، دروغ، تظاهرات سازمان یافته و تظاهر به میهن پرستی پیش می برد، می تواند به تراژدی منجر شود.

ترامپ در آخرین هنرنمایی خود، دهها هزار نفر از کارگران حاشیه نشینی که امیدشان را به صندوق های رأی و پیگیری خواسته هایشان از طریق دموکراتیک از دست داده بودند و احساس می کردند که صدایی ندارند را، بسیج کرد.

ترامپ که با سرمایه شخصی خود و بدون اینکه وامدار کسی باشد وارد صحنه انتخابات شده بود، از همان آغازِ شروع به کارِ خود، خرد جمعی را در مورد هر چیزی به چالش کشید و جلب رضایت و خوشایند نخبگانی که سازمان های مهم خبری، اتاق های فکر، دانشگاهها و شرکت های بزرگ را اداره می کردند، نادیده گرفت. وی خرد جمعی را در موضوعات تجاری، مهاجرت، تغییرات اقلیمی و برخورد و معامله با دوستان و دشمنان آمریکا نیز زیر پا گذاشت؛ با ملاقات با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی سدهای بین دو کشور را شکست؛ اتحاد جدیدی در خاورمیانه ایجاد کرد و شرکای آمریکا را در ناتو آزُرد و از آنان خواست که به تعهدات خود عمل کنند.

اما ترامپ از روز اول با موانع و مخالفت های بسیاری -نه تنها از جانب دموکرات ها بلکه از سوی بسیاری از اعضای حزب خود و بخش هایی از سازمان های اطلاعاتی و امنیتی که سعی در تضعیف دولت وی داشتند- نیز روبرو شد. کشور بیش از دو سال درگیر تحقیقات بیهوده ای در مورد مداخله روسیه در انتخابات آمریکا بود و سیاستمداران دموکرات و شخصیت های مهم رسانه ای، به دروغ ترامپ را متهم به ارتباط با روسیه کردند.

چاک شومر رهبر اقلیت سنا از هر قانونی که می توانست بهره برد تا حتی تصدی بی اهمیت ترین پست های دولت ترامپ را به تأخیر اندازد. نانسی پلوسی، دو تن از اعضای کنگره را مسئول استیضاح رئیس جمهور کرد و به خاطر اغراض سیاسی اش باعث شد که ملت بیش از پیش دو پاره شود.

در آستانه انتخابات ماه نوامبر اغلب رسانه ها تظاهر به بی طرفی را کنار گذاشتند و با سانسور رئیس جمهور، تنها، اخبار مورد پسند خود را از جو بایدن پخش کرده و فعالیت های تجاری سؤال برانگیز هانتر بایدن را از مردم پنهان می کردند.

ترامپ در سه سال از دوران ریاست جمهوری اش، علیرغم حملات بی وقفه، مقاومت جانانه ای از خود نشان داد و موفقیت های زیادی هم کسب کرد. مالیات ها را به میزان زیادی کاهش داد، در مورد معاملات تجاری بزرگی از جمله نفتا وارد مذاکره مجدد شد و در تلاشی طولانی مدت برای تنظیم مجدد روابط آمریکا با چین، در مقابل آن کشور ایستاد.

ترامپ به افزایش تولید انرژی کمک کرد و با همسایگان جنوبی سرشاخ شد تا در جلوگیری از سیل ورود مهاجران غیرقانونی، مشارکت فعالانه تری داشته باشند. برای دادگاههای فدرال 200 قاضی و برای دادگاه عالی 3 قاضی منصوب کرد و تحت مدیریت اقتصادی او تا پیش از شیوع کرونا، درآمدها افزایش یافت و فرصت های بیشتری در اختیار آمریکاییان قرار گرفت.

اما شخصیت تقابلی و متغیر ترامپ، شکست هایی نیز برای او به ارمغان آورد. وی با همه دعوا به راه انداخت؛ که از جمله آن درگیری ترامپ با مک کینِ فقید و تحقیر این قهرمان جنگی توسط رئیس جمهور بود. مک کین از حامیان اوباما کِر بود و برای اجرایی شدن این طرح، کمپین براه انداخته بود. در انتخابات کنگره در سال 2018 جمهوریخواهان در تحقق وعده خود مبنی بر ایجاد جایگزینی بهتر برای اوباما کِر شکست خوردند و باعث آسیب های بسیاری شدند.

اخیرا نیز شاهد مشاجره ترامپ با فرماندار جورجیا بر سر تقلب ادعایی ترامپ در رأی گیری این ایالت بودیم. ادعای ترامپ به شکست دو کاندیدای سنا از حزب جمهوریخواه در جورجیا کمک کرد؛ زیرا نظرسنجی ها نشان می دهد که بسیاری از جمهوریخواهانِ جورجیا که ادعای ترامپ را باور داشتند، انتخابات میان دوره ای سنا را بایکوت کردند و در نتیجه، دو کرسی را به دموکرات ها واگذار نمودند.

اما تاریک ترین روز ریاست جمهوری ترامپ دیروز اتفاق افتاد. ترامپ امیدوار بود که سناتورهای جمهوریخواه روز 14 دسامبر رأی به تأیید نتیجه شمارش کالج های انتخاباتی ندهند یا معاونش مایک پنس، یکجانبه نتیجه انتخابات را غیرقانونی اعلام کند؛ اما هیچکدام از این دو سناریو اتفاق نیافتاد و هواداران خشمگین وی به کاپیتول هیل یورش بردند.

ترامپ از هوادارانش خواست به خانه برگردند اما همزمان با طرح مجدد ادعای تقلب، بر ریختن بنزین بر آتش خشم آنان ادامه داد. حالا با اتفاقاتی که دیروز شاهدش بودیم، بعید است که ترامپ جان سالم به در برد و بار دیگر بتواند در عرصه سیاست آمریکا عرض اندام کند؛ احتمالا او برای همیشه از سیاست کنار خواهد رفت.

افراد بسیاری شخصیت جنجالی ترامپ را پذیرفته بودند و می گفتند باید با پاره ای از ویژگی های منفی او، در ازای دستاوردها و موفقیت هایی که داشته کنار آمد. اما با اتفاقات دیروز، این افراد هم با ابراز ناخشنودی، خواهان پایان یافتن وضعیت شده اند.

البته هسته ای از هواداران ترامپ، همچنان به او وفادار می مانند و برای حوادث اخیر توجیهاتی می تراشند، اما با واگذاری پست ریاست جمهوری توسط وی، از شمار این افراد و اشتیاقشان برای ادامه رهبری ترامپ در حزب جمهوریخواه هم کاسته می شود.

اشخاص بسیاری در حزب جمهوریخواه هستند که مایلند جای او را بگیرند؛ این افراد تمام تلاش خود را برای تسریع روند نزولی ترامپ انجام می دهند.

*منبع: هیل

\

تناقضات نژادی

تابستان گذشته اعتراضات مسالمت آمیز جان سیاهان مهم است در بیرون کاخ سفید، با گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور مواجه شد تا راه برای عکس گرفتن ترامپ در کنار رهبران نظامی درحالیکه انجیل در دست دارد و در کنار کلیسا ایستاده است باز شود.

اما دیروز مقامات انتظامی به تندروان هوادار ترامپ اجازه حمله به کنگره را دادند. حتی یکی از هواداران ترامپ به دفتر کار نانسی پلوسی رهبر کنگره رفت و بدون روبرو شدن با هیچ مانعی، توانست بر صندلی وی تکیه زده، پای خود را روی میز بگذارد و روی یک برگه بنویسد «ما عقب نشینی نمی کنیم»

\

آشوب های کپیتول هیل و واکنش متفاوت نیروی انتظامی در برابر آن، واقعیتی را نشان می دهد که بسیاری از فعالان مدنی، روزنامه نگاران و مخالفان ترامپ مدتهاست در مورد آن سخن می گویند: نظم و قانون (از شعارهای انتخاباتی ترامپ) هیچگاه واقعا برای او مهم نبوده است. این آشوب ها واقعیت دیگری را نیز که تابستان گذشته با مرگ جورج فلوید آشکار شد، نشان می دهد: در مقابل نژادهای مختلف، اجرای قانون بسیار متفاوت می شود

تصاویری که روزنامه نگاران از داخل کنگره گرفتند نشان می دهد که آشوبگران پنجره ها را می شکنند و می کوشند پرچم ترامپ را جایگزین پرچم آمریکا که بیرون از ساختمان برافراشته بود کنند. حامیان ترامپ در سالن های کنگره پرسه می زدند و پلیس هیچ کاری در برابر آنها نمی کرد. خبرنگاران و مورخان و فعالان مدنی در خصوص این اتفاقات و رفتار منفعلانه پلیس نوشتند: پلیس با جمعیت سفیدپوستی که با خشونت به کنگره یورش بردند در مقایسه با معترضان آرام و صلح جویی که پس از مرگ فلوید به خیابان های واشنگتن و دیگر شهرهای آمریکا آمدند، رفتار ملایمی داشت

\

«کوری بوش» نماینده میسوری و از فعالان جنبش جان سیاهان مهم است روز گذشته در تلویزیون حضور یافت و از برخورد متفاوت پلیس انتقاد کرد «گویی که به پلیس تماس گرفته و خواسته بودند از زور استفاده نکنند. تصاویر و ویدئوهایی وجود داشت که نشان می داد افسران پلیس به معترضان نزدیک نمی شوند اما اگر آشوبگران، سیاه یا قوه ای بودند، آیا پلیس همین رفتار را داشت؟ دست ما برای اعتراض به اندازه سفیدپوستان باز نیست؛ ما نمی توانستیم خود را به اتاق ها و سالن های کنگره برسانیم، پنجره ها را بشکنیم و پای خود را روی میز نمایندگان کنگره بگذاریم. به ما گاز اشک آور نمی زدند گلوله می زدند؛ این همان برتری سفید است»

ویدئوهای زیادی از حمله به کنگره منتشر شده که در یکی از آنها یکی از آشوبگران با یکی از افسران پلیس در داخل کنگره سلفی می گیرد. با آغاز آشوب ها ترامپ یک ساعت صبر کرد و پس از آن با ارسال توئیتی از هواداران خود خواست آرام باشند. پس از آنکه تلویزیون های دنیا ساعت ها صحنه های آشوب و هرج و مرج در کپیتول هیل را به طور زنده پخش می کردند، ترامپ در توئیت دیگری با تأکید بر پیروزی خود در انتخابات، از هوادارانش خواست که به خانه های خود باز گردند.

طبق اعلام اداره پلیس متروپولیتن تا دیروز 13 نفر در ارتباط با آشوب های کنگره دستگیر شدند، چندین پلیس زخمی گشتند، یک زن در کنگره هدف گلوله قرار گرفت و جان داد؛ این درحالی است که در طول اعتراضات سراسری سال گذشته در ارتباط با قتل جورج فلوید بیش از 14000 نفر دستگیر شدند.

وقتی سی ان ان از شهردار واشنگتن پرسید که اگر معترضان جنبش جان سیاهان مهم است نیز همچون معترضان دیروز رفتار کرده و به کنگره حمله می کردند، پلیس همینگونه با انان برخورد می کرد؟ شهردار سکوت کرد و جوابی نداد

*منبع: پولیتیکو

\

مانور چین روی رخدادهای کنگره

دولت های دموکرات سراسر جهان با وحشت نسبت به طوفانی که هواداران ترامپ در کنگره به پا کردند، واکنش نشان دادند؛ اما بعید به نظر می رسد که دستگاه پروپاگاندای رسمی چین (و سایر دولتهای اقتدارگرا) از اتفاقات اخیر خشنود نباشند و از ان به نفع خود بهره برداری نکنند

آنها خواهند پرسید که اگر شما اجازه حمله به مجلس قانونگذاری خود را ندارید، چطور از تظاهرکنندگان هنگ کنگی حمایت می کنید؟ این امر نشان می دهد که چگونه تخریب دموکراسی آمریکا توسط ترامپ، برای دولت های استبدادی همچون چین این امکان را فراهم می کند که بر روی اقدامات خود سرپوش گذارند.

پکن از هرج و مرجی که ترامپ براه انداخت، برای دفاع از سیاست های اقتدارگرایانه خود و سرکوب مخالفان با مشت آهنین استفاده می کند. سخنگوی وزیر خارجه چین روز پنجشنبه در رسانه دولتی آن کشور گفت: «امیدواریم که مردم آمریکا هرچه سریع تر از صلح و آرامش، ثبات و امنیت برخوردار شوند» و به این ترتیب همان نگرانی هایی که دولت های غربی به طور مرتب در مورد مردم چین اظهار می کردند، وی در مورد مردم آمریکا بیان نمود

\

دستگاه پروپاگاندای چین از حمله دیروز هواداران ترامپ به کنگره، برای سرزنش سیاست های آمریکا در حمایت از تظاهرات هنگ کنگ و نیز حمایت از ورود تظاهرکنندگان هنگ کنگی به ساختمان مجلس شهر در سال 2019 بهره برد.

یکی از رسانه های دولتی چین گلوبال تایمز توئیت زد «پلوسی با اشاره به شورش های هنگ کنگ، آن را منظره ای زیبا توصیف کرده بود. باید ببینیم که آیا در خصوص تحولات اخیر کاپیتول هیل نیز همین حرف را می زند یا نه»

\

برای بسیاری از ناظران غربی، دو رویداد آمریکا و هنگ کنگ متفاوت بودند؛ در هنگ کنگ معترضانی که خواهان حق انتخاب رهبران شهر بودند، سعی کردند لایحه استرداد را متوقف کنند و آن را گامی هشدار دهنده برای از بین بردن آزادی های هنگ کنگ توسط چین می دانستند. اما در آمریکا هواداران ترامپ بدنبال جلوگیری از انتقال مسالمت آمیز قدرت به رئیس جمهور بعدی بودند حال آنکه وی در روندی آزاد و سالم انتخاب شده بود.

رسانه های دولتی چین به چنین تمایزاتی نمی پردازند و به سادگی رخدادهای آمریکا را نمونه آورده و از آن برای توجیه سرکوب مخالفان در چین استفاده می کنند. پکن همواره استدلال می کرد که محدودیت هایی که روی آزادی های مردم وضع شده برای جلوگیری از هرج و مرج لازم است؛ حالا ناآرامی های امریکا ابزار توجیه این روایت را در اختیار پکن گذاشته است.

ستون نویس کمیسیون مرکزی حزب کمونیست چین، نوشت که تصویر امریکا به عنوان هادی سایر کشورها برای رسیدن به دموکراسی و آزادی شکسته شده است «این تصویر زیبا ترک برداشته و این ترک، یکی از دهها پیامد اختلافات و درگیری هایِ عمیقِ داخل آمریکاست»

اوایل بعد از ظهر دیروز به وقت محلی هشتگ TrumpSupportersStormCapitol در شبکه های اجتماعی چینی با 54000 پست و 500 میلیون بازدید ترند شد

رهبران عالی چین تا بعد از ظهر دیروز در مورد وضعیت آمریکا اظهار نظر مستقیمی نکردند، اما سفارت چین با هشدار در مورد خشونت های واشنگتن و مقررات منع آمد و شد در این شهر، به شهروندان چینی گفت که نسبت به امنیت خود محتاط تر باشند و از حضور در مکان های شلوغ بپرهیزند

*منبع: واشنگتن پست

مترجم: فاطمه رادمهر

messages.comments