twitter share facebook share ۱۳۹۹ دی ۲۱ 1023

ماهها بود که ترامپ این ادعای باطل را مطرح می کرد که در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر تقلب شده است. سخنانی که وی عنوان می نمود، از یکسو بازتاب دهنده تئوری های توطئه هواداران جنبش کیو انان QAnon بود و از سوی دیگر نقش موتور محرکه این جنبش را ایفا می کرد.

گرچه تئوری پردازان توطئه، اغلب به عنوان افرادی دیوانه، در فضای مجازی جدی گرفته نمی شوند، اما طرفداران کیو انان در خط مقدم حمله به کاپیتول هیل قرار داشتند.

کیو انان جنبشی ایدئولوژیک، غیرمتشکل، افراطی و خشن است که ریشه در تئوری های توطئه دارد. نظریه ای که این جنبش بر مبنای آن شکل گرفته این است که گروهی از صاحبان قدرت و ثروت هستند که دولتها، تجارتخانه ها و رسانه ها را در دست دارند، کودک آزاری می کنند و شیطان را می پرستند، تشکیلاتی جهانی براه انداخته اند که هر اتفاق بد و ناخوشایندی در جهان رخ می دهد، زیر سر آنها است، می خواهند ترامپ را از قدرت به زیر کشند، حال انکه تنها کسی که امید می رود بتواند این تشکیلات را شکست دهد همین ترامپ است.

کیو انان که با طرح مجموعه ای از تئوری های توطئه و پیش بینی های نادرست آغاز شد، در سه سال گذشته تبدیل به یک ایدئولوژی مذهبی-سیاسیِ افراطی گشته و به تهدیدی امنیتی بدل شده است.

شیوع کرونا نقش مهمی در شهرت و محبوبیت جنبش کیو انان ایفا کرد. داده های فیسبوک نشان می دهد که از آغاز سال 2020 تاکنون عضویت در این جبش 581 درصد رشد داشته و اغلب این افراد، بعد از آنکه امریکا مارس گذشته مرزهای خود را برای مهار کرونا بست، به عضویت این جبش درآمده اند.

«الکس کاپلان» محقق در زمینه رسانه های اجتماعی می گوید: سال 2020 سالی بود که کیو انان به مشکلی برای آمریکا بدل شد؛ زیرا این جنبش در ابتدا با تئوری های توطئه و اطلاعات غلطی که در خصوص کووید 19 منتشر می کرد مورد توجه قرار گرفت، اما بعد از آنکه 97 نامزد کنگره علنا حمایت خود را از این جنبش نشان دادند، به جریانی اصلی در عرصه سیاست آمریکا بدل شد.

ماهیت کیو انان بر تلاش های این جنبش در تبیین و ترسیم شر مبتنی است، برای هر اتفاق پیچیده ای تفاسیری ساده ارائه می دهد، معتقد به عدالت الهی و اندیشه های آخرالزمانی است و نقش امور ماورائی را در تحولات جهان جاری و ساری می بیند.

هرقدر که روزنامه نگاران، فعالان مدنی و دانشگاهیان در رد ادعاهای این جنبش دلیل و مدرک آورند، برای معتقدان به این جنبش اهمیت ندارد؛ زیرا اعتقاد به ترامپ و Q (شخص ناشناسی که جنبش را در سال 2017 با ارسال مجموعه پست هایی در مورد تشکیلاتی سری که زمام امور مملکت را در دست دارند، ایجاد کرد) بخشی از ایمان است. لذا حتی مواقعی که پیش گویی های Q نادرست از آب درآمده، در اعتقادات هواداران خللی ایجاد نشده است، زیرا این خطاها را عمدی و مانورهایی در خدمت نقشه اصلی می دانند.

تردیدها در مورد صحت انتخابات، علاوه بر محافل کیو انان در محافل راست افراطی نیز وجود داشت و ترویج تئوری تقلب توسط ترامپ، سیدنی پاول و لین وود (وکلای کارزار حقوقی ترامپ) و ستاره رو به ظهور کیو انان «رون واتکینز» بر تمایلات اخرالزمانی و ضد تشکیلاتی هواداران این جنبش دمید.

یکی از مهمترین اعضای جنبش و از هواداران ترامپ که به کنگره حمله کرد، مرد بی لباسی بود که به «شامان[1] کیو انان» معروف است. هفته ها بود که در محافل کیو انان این امید واهی ایجاد شده بود که قرار است از طریق مایک پنس معاون رئیس جمهور، معجزاتی به وقوع پیوسته و نتیجه انتخابات معکوس شود؛ حمله به کنگره نقطه اوج این روند امیدساز بود.

ولی حالا به جای تحقق این امیدها، هواداران کیو انان با پایان دوران ریاست جمهوری ترامپ -دورانی که آنان بدون مواجه با هیچ مانعی، آزاد و رها بودند- و ترس از آنچه ریاست جمهوری بایدن برای آنان به همراه خواهد داشت، روبرو هستند.

حمله به کاپیتول، خطر واقعی هواداران کیو انان را نشان داد؛ ایدئولوژی ستیزه جویانه و ضد نظامِ آنها، که ریشه در اندیشه های آخرالزمانی برای نابودی جهان فاسدِ موجود و آغاز عصر طلایی وعده داده شده دارد، در مقابل جهانیان به معرض نمایش گذاشته شد.

از این به بعد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ احتمالا کیو انان و راست های افراطی دست به دست هم داده و اهداف فتنه جویانه خود را دنبال می کنند. ایدئولوژی این جنبش به رشد و نفوذ خود در فرهنگ آمریکا ادامه می دهد و به تبع آن، خشونت الهام گرفته از کیو انان نیز افزایش می یابد.

*منبع: کانورسیشن

مترجم: فاطمه رادمهر


[1] باوری که بین سربازان وایکینگ وجود داشت مبنی بر اینکه میتوانند قدرت و توانایی های حیوانی که پوست آن را پوشیده اند جذب کنند. یعنی فرد در هنگام نیاز قدرت این را داشته باشد که به آن حیوان کشته شده تبدیل شود و سپس به حالت عادی خود بازگردد

نظر شما