twitter share facebook share ۱۴۰۱ مهر ۱۹ 1394

ماه سپتامبر شهر لستر در انگلیس شاهد درگیری بین مردان جوان هندو و مسلمان بود. این درگیری در پی حمله صدها تن از اعضای جنبش هندوتوا به جامعه مسلمان لستر رخ داد.

تنش‌ها پس از مسابقه کریکت بین هند و پاکستان در دبی آغاز شد. پس از مسابقه تندورهای هندو درحالی‌که چاقو و برخی سلاح‌های دیگر حمل می‌کردند و شعار مرگ بر پاکستان و سایر شعارهای جنبش هندوتوا را سر می‌دادند، در خیابان‌های شهر لستر راهپیمایی کردند. به نظر می‌رسید که هدف آنان این است که جامعه مسلمان شهر را بترسانند.

اما با حمله جمعی از هندوها به یک جوان مسلمان، درگیری‌ها اغاز شد. بسیاری از رسانه‌های مهم و اصلی به ترویج این روایت پرداختند که درگیری صرفا در نتیجه مسابقه کریکت رخ داده و کسانی که در درگیری حضور داشتند از هر دو جامعه مسلمان و هندو بودند و به این ترتیب هر دو مقصر بوده‌اند. به عبارت دیگر رسانه‌ها موضوع را صرفا به رقابتی ورزشی تقلیل دادند و سعی کردند مسئولیت را از گرده افراط‌گرایان هندوتوا بردارند و نشان دهند که این تنش در ادامه تنش تاریخی بین هند و پاکستان است که از سال 1947 و جدایی این دو کشور جریان دارد.

ایدئولوژی هندوتوا به دهه 1920 و جریان مبارزه هند برای استقلال از سلطه بریتانیا بر می‌گردد. اکنون این جنبش درحال تلاش برای نفوذ و گسترش خود در بین جوامع هندوی سراسر جهان است.

درگیری‌های لستر نتیجه دهه‌ها نفرت‌پراکنی و سخنان خشونت‌آمیز توسط شخصیت‌های هندوتوا علیه مسلمانان است و نشان می‌دهد که اکنون این ایدئولوژی به هندوهای خارج نیز صادر شده است. البته تمام هندوهای بریتانیا حامی اندیشه‌های هندوتوا نیستند ولی این جنبش به سرعت در حال گسترش است.

در واکنش به درگیری‌های لستر، چهره‌های راست‌گرا در بریتانیا –و در اروپا و آمریکا- از فرصت استفاده کردند و این رویداد را نتیجه خشونت‌ها و ترورهایی که پیشتر اسلام‌گرایان دست به آن زده‌اند، عنوان نمودند؛ همچنین آن را نتیجه انفعال و رفتار نرم دولت‌های غربی در قبال جوامع مسلمان دانستند.

پیشتر نیز ما شاهد اتحاد صهیونیست‌های راست افراطی اسرائیل با اعضای هندوتوا بودیم. هرگاه اسرائیل به فلسطینیان حمله می‌کند، چهره‌های دست راستی اروپا و نیز هندوتوا از اسرائیل حمایت می‌کنند. روابط نظامی، تجاری، استراتژیک و ایدئولوژیک محکمی بین هند و اسرائیل وجود دارد که در دوران نخست‌وزیری مودی تحکیم و گسترش یافته است.

اما موضوع نگران کننده این است که در داخل دولت انگلیس نیز عناصری هستند که با دولت مودی ارتباط دارند. از جمله این عناصر پریتی پاتل وزیر کشور سابق است که سال 2014 نامه‌ای در حمایت از سوایامسواک (از سازمان‌های فوق محافظه‌کار متعلق به هندوها) نوشت. همچنین گزارش شده است که وی از موقعیت سابق خود برای امکانپذیر ساختن مهاجرت هندوها به انگلیس استفاده کرد که برخی از این مهاجران حامل ایدئولوژی هندوتوا بودند.

بوریس جانسون نخست‌وزیر سابق انگلیس نیز با دولت مودی در ائتلاف بود و به او کمک نظامی می‌کرد. دلیل این همکاری‌ها این است که برخی از عناصر حزب محافظه‌کار، جامعه هندی‌های بریتانیا را یکی از پایگاه‌های اصلی رأی خود می‌بینند.

یکی از مهمترین نگرانی‌ها در جریان درگیری‌های لستر، فقدان تعداد کافی نیروی پلیس و عدم تمایل آنها برای جلوگیری از خشونت بود. فیلم‌های منتشر شده از این درگیری نشان می‌دهد زمانی که مردان مسلح هندوتوا در خیابان راهپیمایی می‌کردند، افسران پلیس هیچ کاری نمی‌کردند و صرفا در کنار اوباش راه می‌رفتند. این درحالی است که گزارشی از صدور مجوز برای برگزاری این راهپیمایی از سوی مقامات منتشر نشده و تجمع افراد مسلح قانونی به نظر نمی‌رسد. به هیچ عنوان قابل تصور نیست که تجمع مشابهی توسط مسلمانان مسلح رخ دهد و قطعا چنین تجمعی -حتی اگر با مجوز باشد- نه تنها در سراسر کشور محکوم می‌شود که سازمان‌های اسلامی نیز تحت فشار قرار می‌گیرند تا این تجمع را محکوم کنند.

کسانی که به ارائه نظریه‌های توطئه تمایل دارند، ممکن است انفعال پلیس را اینگونه تفسیر کنند که مقامات بریتانیایی خود زمینه شعل‌ور شدن تنش‌های بین قومیتی و بین مذهبی را ایجاد می‌کنند. بنابراین باید تلاش زیادی برای بازسازی و تقویت اعتماد جامعه مسلمان به دولت بریتانیا و نیروهای پلیس صورت گیرد.

به احتمال زیاد دوباره شاهد بروز تنش و خشونت بین جوامع مسلمان و هندو در لستر و دیگر بخش‌های بریتانیا از جمله شمال غرب لندن که جوامع هندو و مسلمان در نزدیکی هم زندگی می‌کنند، خواهیم بود. ولی آنچه تاکنون دیده‌ایم عدم تمایل دولت و سرویس‌های امنیتی برای مقابله با نفوذ افراط‌گرایان هندوتوا در جامعه عمدتا صلح‌جوی هندی‌های بریتانیا است.

شرایط باید برای سازمان‌های هندوتوای بریتانیا سخت‌تر شود در غیر این صورت مقامات بریتانیایی شریک گسترش تنش و درگیری در این کشور هستند.

*منبع: میدل ایست مانیتور

 

صدور اسلام‌هراسی ناسیونالیسم هندو

یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها علیه مسلمانان جهان، ظهور ناسیونالیسم هندو در هند است. جمعیت مسلمانان هند بسیار بزرگ است به نحوی که این جمعیت 10% از کل مسلمانان جهان را تشکیل می‌دهند اما جنبش موسوم به هندوتوا، تنها مسلمانان هند را تهدید نمی‌کند؛ این جنبش درحال گسترش ناسیونالیسم رادیکال خود در سراسر جهان است.

نارندا مودی نخست‌وزیر هند در کانون این جنبش قرار دارد. وی کار خود را در سازمان فوق محافظه‌کار راشتریا سویامسواک آغاز کرد. اوایل دهه 2000 زمانی که مودی نخست‌وزیر ایالت گجرات بود، شورش‌هایی علیه مسلمانان انجام شد که بر اساس برخی براوردها نزدیک به 2000 نفر در آن شورش‌ها کشته شدند. مودی آن زمان هیچ اقدامی برای جلوگیری از خشونت نکرد و به همین دلیل به قصاب گجرات معروف شد. سال 2005 طبق قانون بین‌المللی آزادی مذهب، مودی از ورود به امریکا منع شد.

اما پس از انکه مودی در سال 2014 به نخست‌وزیری رسید، رئیس جمهور وقت آمریکا باراک اوباما علیرغم مخالفت‌ها و اعتراضات شدید مدافعان حقوق بشر، از او استقبال کرد. ترامپ و بایدن رؤسای جمهور بعدی آمریکا به عادی سازی فاشیسم مودی ادامه دادند و نه تنها با او دیدار کردند که ترامپ در راهپیمایی‌ای که در تگزاس در تجلیل از او برگزار شده بود، در کنار مودی حضور یافت.

در هند جنبش هندوتوا به شدت روی زندگی مسلمانان گجرات و اوتارپرادش تأثیر گذاشته است، ولی حالا تأثیرات این جنبش را می‌توانیم در غرب نیز ببینیم. ماه گذشته در لسترِ انگلیس مردان جوان هندو با شعار زنده باد رام در خیابان‌ها راهپیمایی کردند، به مسلمانان یورش بردند و عبادتگاه‌ها را مورد حمله قرار دادند. نزدیک به 50 نفر توسط پلیس دستگیر شدند.

به گفته مجید فریمن «لستر از دیرباز میزبان جوامع متنوعی بوده است و مسلمانان و هندوها روی هم یک چهارم جمعیت این شهر را تشکیل می‌دهند. ولی خشونتی که ملی‌گرایان هندو نشان دادند باعث سلب اعتماد مردم به یکدیگر شده است. ما می‌خواهیم که شهر به حالت قبل خود برگردد»

در آنسوی اقیانوس اطلس در رژه روز استقلال هند که در ادیسونِ نیوجرسی برگزار شد، یک بولدوزر که با تصویر مودی پوشیده شده بود، حضور داشت. بولدوزر در هند به نماد اسلام‌هراسی تبدیل شده است چراکه از آن برای تخریب خانه‌های مسلمانان استفاده می‌شود.

پرانای سومایاجولا فعال حقوق بشر از لزوم اقدام فوری برای مقابله با گسترش جنبش هندوتوا صحبت می‌کند. وی می‌گوید: «هندوهای خارج به‌ویژه هندوهای آمریکایی باید فورا علیه نفرت پراکنی اعضای جنبش هندوتوا در جوامع خارج از کشور وارد گفتگو شوند»

جنبش هندوتوا را می‌توان در راستای رشد جنبش‌های فاشیستی در سراسر جهان دانست. فاشیسم مدرن که با عنوان ناسیونالیسم فوق محافظه‌کار شناخته می‌شود و نژادپرستی و دیدگاه‌های ضد مهاجرت، دو رکن اساسی ان را تشکیل می‌دهد، ریشه در جهل و زوال اخلاقی دارد. در بسیاری از کشورها ناسیونالیسم فوق‌ محافظه‌کار با اسلامی‌هراسی همراه است. ناسیونالیسم هندو پیوندهایی با دولت‌های دیگر همچون دولت اسرائیل ایجاد کرده است.

سال 2019 ساندیپ سرکنسول هند در نیویورک، خطاب به هندوهای کشمیری گفت که هند با الگوبرداری از شهرک‌سازی یهودیان روی زمین‌های متعلق به فلسطینی‌ها، قصد ساختن شهرک‌هایی در کشمیر و افزایش جمعیت هندوی این منطقه را دارد.

کوتاه سخن اینکه هندوتوا را می‌توان یک بحران بین‌المللی رو به رشد دانست. تهدید و نسل‌کشی مسلمانان که از بزرگ‌ترین دموکراسی جهان شروع شده، حالا به خیابان‌های جوامع دموکرات سرایت کرده است.

*منبع: رلیجن نیوز

مترجم: فاطمه رادمهر

messages.comments