twitter share facebook share ۱۴۰۱ بهمن ۰۶ 388

سه سال پیش عراق در آستانه بیرون راندن نیروهای آمریکایی بود. ژانویه 2020 چند روز پس از تقابل نظامی بین آمریکا و ایران که با ترور سردار سلیمانی و حمله موشکی تلافی جویانه به نیروهای آمریکایی در عراق به اوج خود رسید، پارلمان عراق با حمایت نخست وزیر وقت به بیرون راندن نیروهای خارجی رأی داد.

به گفته مقامات سابق آمریکا آن روزها اوضاع بغداد بسیار متشنج بود. نیروهای کتائب حزب الله از گروههای تحت حمایت ایران دائما با نمایندگان پارلمان عراق تماس می گرفتند و آنها را با تهدید و رشوه تحت فشار می گذاشتند که به این طرح رأی حمایت دهند.

اما حضور آمریکا در عراق که آن زمان به نظر می رسید به روزهای آخر خود رسیده، اکنون تا مدت نامحدودی ادامه خواهد یافت. محمد سودانی نخست وزیر عراق هفته گذشته در اولین مصاحبه خود با رسانه های غربی به وال استریت ژورنال گفت که از 2000 نیروی آمریکایی در عراق که به کار آموزش نیروهای عراقی برای مبارزه با داعش می پردازند، می خواهد کار خود را در این کشور ادامه دهند. وی افزود: «ما فکر می کنیم که به نیروهای خارجی نیازمندیم؛ نابودی داعش به زمان بیشتری نیاز دارد»

صحنه سیاست عراق در سالهای اخیر دچار تغییر شده و به نظر می رسد که به سمت آمریکا متمایل شده است. به گفته مقامات سابق آمریکا، نخست وزیران عراق پشت درهای بسته حمایت قاطع خود را از مأموریت نظامی ایالات متحده ابراز کرده اند. این حمایت از زمان عادل عبدالمهدی وجود داشت و این درحالی است که در زمان نخست وزیری او تنش بین آمریکا و ایران در اوج بود؛ آمریکا قاسم سلیمانی را ترور کرد و متعاقبا ایران با یک حمله موشکی پایگاه نیروهای آمریکایی در عراق را هدف گرفت.

یکی از مقامات ارشد سابق دولت ترامپ می گوید: «هربار که در بسته می شد آنها به ما می گفتند: ما 100% از شما حمایت می کنیم؛ به نیروهای آمریکایی برای تضمین شکست داعش و مقابله با نفوذ ایران در اینجا نیاز داریم. اما همینکه درها باز می شد لحن آنها تغییر می کرد»

اعلام حمایت سودانی از ادامه حضور نیروهای آمریکایی درحالی است که وزارت دفاع آمریکا سرعت حملات خود را علیه عوامل ارشد داعش در سوریه افزایش داده است. آمریکا نگران نفوذ رادیکالیسم به خارج از سوریه است. سودانی به وال استریت ژورنال گفت که نگران نفوذ داعش از سوریه به عراق هستیم. این گروه هنوز استحکاماتی در استان انبار دارد؛ در شمال عراق قدرت نمایی می کند و مسئولیت بمب گذاری های اخیر در نزدیکی بغداد را بر عهده گرفته است.

سودانی که تمایل به چرخش به سمت امریکا دارد، با فشار تندروهای شیعه از جمله حامیان مقتدی صدر مواجه است. وی که با حمایت جناح های طرفدار ایران در پارلمان عراق به قدرت رسید، در اقدامی دیگر که با رضایت آمریکا همراه شده، شروع به استفاده از نیروهای ضد تروریسم برای مبارزه با قاچاق ارز به ایران کرده است.

در خصوص مبارزه سودانی با قاچاق ارز به این مقاله مراجعه کنید

به گفته مقام سابق دولت ترامپ: «درست است که عراقی ها باید در رابطه خود با آمریکا و ایران تعادل برقرار کنند اما از سوی دیگر به حمایت مستمر واشنگتن نیاز دارند. در بیشتر موارد نقش ما کمک کننده است؛ ما سعی نمی کنیم سیستم سیاسی آنها را تغییر دهیم، یا شبه نظامیان و ارتش را وفادار خود کنیم. ما برای ایجاد توانمندی در عراقی ها برای مبارزه با داعش به عنوان یک دشمن مشترک، در آنجا حضور داریم»

امکان دریافت کمک های مالی و غیرمالی بیشتر از آمریکا در کنار ایجاد روابطی مشابه با روابط واشنگتن و کشورهای خلیج فارس، از دیگر محرک های دولت عراق برای این چرخش بوده است. سودانی قصد دارد ماه فوریه هیأتی به واشنگتن بفرستد تا راه را برای دیدار با بایدن در اواخر سال جاری هموار کند. در پی اظهارات سودانی، شبه نظامیانی که خود را مقاومت بین المللی می دانند مسئولیت حمله با بمب کنار جاده ای به کاروان آمریکایی ها در نزدیکی بغداد را بر عهده گرفتند.

به گفته مقام سابق دولت ترامپ: «بیانیه سودانی منجر به بحث های زیادی در فضای سیاسی عراق شده اما به نظر من مشکل بزرگتر این است که واشنگتن هیچ برنامه ریزی و چشم اندازی از اینکه روابط دو کشور چگونه است و باید چگونه باشد ندارد»

منبع: فارین پالیسی

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما