twitter share facebook share ۱۳۹۶ اسفند ۲۴ 1247

پيامبر(ص) اسوه بی نظیر ایستادگی و پایداری است. ایشان در راه انجام رسالت خویش با مصایب و مشکلات بسیاری روبرو شد، اما از پای نایستاد و پايداری و مقاومتی بی نظير از خود نشان داد. زمانی كه مشركان، عمويش ابوطالب را نزد آن حضرت فرستادند تا نظر او را جلب كنند و از وى بخواهند كه از دين و راه خويش دست بردارد، فرمود: «عمو جان! به خدا سوگند اگر خورشيد را در دست راست من و ماه را در دست چپم بگذارند تا از راهم دست بردارم اين كار رانخواهم كرد»

حضرت اين مقاومت جانانه را در عرصه‏ های گوناگون عملاً دنبال كرد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:

ـ دشمنان بارها كمر به قتل آن حضرت بستند اما ایشان ايستادگی نمود. خداوند می ‏فرمايد: «وَإِذْ يَمْكُرُ بِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِيُثْبِتُوكَ أَوْ يَقْتُلُوكَ أَوْ يُخْرِجُوكَ؛ و [ياد كن] هنگامی را كه كافران درباره تو نيرنگ می ‏كردند تا تو را به بند كشند يا بكُشند يا [از مكّه] اخراج كنند».

ـ گفتند: پروردگارش از حمايت او دست كشيده و دشمنش می ‏دارد، اما حضرت مقاومت ورزيد تا جايی كه خدای متعال اين آيات را درباره‏ ایشان نازل فرمود: «وَ الضُّحَى* وَ الَّيْلِ إِذَا سَجَى* مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَ مَا قَلَى؛ سوگند به روشنايی روز و سوگند به شب چون آرام گيرد كه پروردگارت تو را وا نگذاشته و دشمن نداشته است».

ـ حضرت را به باد ريشخند و تمسخر گرفتند اما پايداری كرد تا آن كه خدای متعال فرمود: «إِنَّا كَفَيْنَـكَ الْمُسْتَهْزِءِينَ؛ ما [شرّ] ريشخند كنندگان را از تو برطرف خواهيم كرد».

ـ حضرت را به جنون و ديوانگی نسبت دادند، اما مقاومت كرد تا جايی كه خداى متعال درباره ‏ایشان فرمود: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ* ن وَ الْقَلَمِ وَ مَا يَسْطُرُونَ* مَآ أَنتَ بِنِعْمَةِ رَبِّكَ بِمَجْنُونٍ؛ به نام خداوند مهر گستر مهربان، نون، سوگند به قلم و آنچه می ‏نگارند كه به لطف پروردگارت تو ديوانه نيستی».

ـ حضرت را به شاعری، نسبت دادند اما پايداری ورزيد تا آن كه خداوند در حق ایشان فرمود: «وَ مَا عَلَّمْنَـهُ الشِّعْرَ وَ مَا يَنـبَغِى لَهُ إِنْ هُوَ إِلاَّ ذِكْرٌ وَقُرْءَانٌ مُّبِينٌ؛ و ما او را شعر نياموختيم و اين زيبنده او نيست. اين [سخن] جز اندرز و قرآنی روشن نيست».

ـ حضرت را به دروغگويی متهم كردند اما پايداری ورزيد تا جايی كه خداوند اين آيات را بر ایشان نازل فرمود: «يس* وَ الْقُرْءَانِ الْحَكِيمِ* إِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ؛ ياسين سوگند به قرآن حكيم كه قطعا تو از جمله پيامبرانی».

ـ حضرت را به پيشگويی متهم كردند اما مقاومت كرد تا آن كه خدای سبحان درباره‏ ایشان اين آيه را فرستاد: «فَذَكِّرْ فَمَآ أَنتَ بِنِعْمَتِ رَبِّكَ بِكَاهِنٍ؛ پس يادآوری كن كه تو به لطف پروردگارت پيشگو نيستی».

ـ با ایشان از در مكر و توطئه در آمدند اما پايداری ورزيد و خداوند اين آيه را بر ایشان فرو فرستاد: «وَيَمْكُرُونَ وَيَمْكُرُ اللَّهُ وَاللَّهُ خَيْرُ الْمَـكِرِينَ؛ و نيرنگ می ‏زنند و خدا تدبير می ‏كرد و خدا بهترين تدبير كنندگان است».

ـ گفتند: افسانه‏ های پيشينيان است. اما حضرت مقاوت كرد و خداوند ارجمند اين آيه را فرو فرستاد: «قُلْ أَنزَلَهُ الَّذِى يَعْلَمُ السِّرَّ فِى السَّمَـوَ تِ وَ الْأَرْضِ؛ بگو: آن [قرآن] را كسی نازل كرد كه راز آسمانها و زمين را می ‏داند».

ـ منافقان ایشان را دروغگو خواندند، اما ايستادگی كرد تا آن كه خدای متعال فرمود: «إِنَّ الْمُنَـفِقِينَ فِى الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ؛ همانا منافقان در قعر دوزخ جای دارند».

ـ با حضرت ضديّت و دشمنی كردند اما مقاومت كرد تا آن كه خدای متعال فرمود: «إِنَّ الَّذِينَ يُحَآدُّونَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ أُولَـئِكَ فِى الْأَذَلِّينَ؛ كسانی كه با خدا و پيامبر او دشمنی می ‏كنند، آنان در زمره زبونان خواهند بود».

ـ پيشانی مباركش را شكافتند اما پايداری كرد تا آن كه خدای سبحان فرمود: «وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ رَسُولَ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ؛ و كسانی كه فرستاده خدا را اذيت می كنند بر ايشان عذابی دردناك است».

ـ به طرف ایشان تير و نيزه افكندند اما مقاومت كرد تا آن كه خداوند ارجمند فرمود: «إِنَّ الَّذِينَ يُؤْذُونَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِى الدُّنْيَا وَ الْأَخِرَةِ؛ كسانی كه خدا و فرستاده او را آزار می ‏دهند خداوند ايشان را در دنيا و آخرت لعنت كرده است».

پیامبر گرامی اسلام(ص) اینگونه خود را به اخلاق والا، رفتار مهربانانه و محبت ‏آميز با مردم مسلح نمود و با پرهیز از مقابله به مثل و کینه و انتقام موفق شد غير مسلمانان را به حوزه اسلام بكشاند و مسلمانان را بر اسلامشان پايدار نماید.

*برگرفته از کتاب اسلام و سیاست؛ نوشته آیت الله سید صادق شیرازی

نظر شما