دادگاه عالی آمریکا روز جمعه حق سقط جنین در قانون اساسی را لغو کرد و تصمیمگیری در این خصوص را به ایالتها واگذار نمود. در خاورمیانه و شمال آفریقا نیز کشورهای کمی هستند که اجازه سقط جنین قانونی را میدهند.
در میان 27 کشور منطقه، سقط جنین تنها در چهار کشور قانونی است.
دسترسی به سقط جنین در اسرائیل
به گفته آلیسا اشت درمانگر و متخصص مسائل برابری جنسیتی در اسرائیل، سقط جنین زمانی قانونی است که زن حداقل یکی از شرایط زیر را داشته باشد: مجرد باشد، کمتر از 18 سال یا بالای 40 سال داشته باشد، حاملگی تحت شرایط غیرقانونی همچون تجاوز یا زنای با محارم رخ داده باشد، جنین نقص مادرزادی داشته باشد یا حاملگی برای سلامت جسمی یا روانی مادر مضر باشد.
این شرایط باید توسط کمیته ختم بارداری تأیید شود تا اجازه سقط جنین داده شود. به گفته اشت اکثر قریب به اتفاق درخواستها توسط کمیته مورد تأیید قرار میگیرد.
وی افزود که از سال 2014 سقط جنین برای مادرانی که تا سن 33 سالگی هستند با بودجه دولت انجام میشود؛ ضمن اینکه قرصهای پیشگیری از بارداری که با عنوان قرص صبح روز بعد شناخته میشود، در هر داروخانهای موجود است.
دسترسی به سقط جنین در ترکیه
ترکیه یکی دیگر از کشورهایی است که سقط جنین در ان قانونی است اما به گفته جانان گولو رئیس فدراسیون انجمن زنان ترکیه، متأسفانه همه زنان به این امکان دسترسی ندارند.
سقط جنین تا هفته دهم بارداری قانونی است اما در هر بیمارستانی نمیتوان سقط انجام داد؛ بلکه این کار بیشتر در بیمارستانهای خصوصی صورت میگیرد.
به گفته گولو دسترسی به امکانات پیشگیری از بارداری نیز محدود است. از آنجا که داروهای ضد بارداری گران است بسیاری از زنان امکان خرید آنها را ندارند. ضمن اینکه چون صحبت از رابطه جنسی قبیح است، زنان و مردان آگاهی چندانی از اقدامات پیشگیرانه ندارند.
دسترسی به سقط جنین در قبرس
در قبرس سقط جنین تا هفته دوازدهم بارداری یا هفته نوزدهم در صورت تجاوز قانونی است؛ با این حال سقط جنین به ندرت در بیمارستانهای دولتی انجام میشود و برای این کار باید به کلینیکهای خصوصی رفت. این امر دسترسی زنانی که در موقعیت اجتماعی اقتصادی مطلوبی نیستند را به سقط جنین با محدودیت مواجه میکند.
دسترسی به سقط جنین در تونس
تونس تنها کشور عربی است که سقط جنین در آن کاملا قانونی است.
برای سقط در سه ماهه اول بارداری به هیچ مجوزی نیاز نیست اما بعد از ان تنها در صورتی میتوان سقط جنین انجام داد که جنین ناهنجاری داشته یا سلامت مادر در خطر باشد.
در سایر کشورهای منطقه، سقط جنین تنها در صورت به خطر افتادن سلامت مادر یا ناهنجاریهای جنین مجاز است و در غیر این صورت جرم محسوب میشود.
بنابراین در کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا 88% زنان در کشورهایی زندگی میکنند که امکان سقط جنین در انها بسیار محدود است.
فاطمه کارشناس روابط بینالملل ساکن در بحرین در این خصوص به ما گفت: زنانی که معیارهای محدود ذکر شده در بالا را ندارند و میخواهند جنین خود را سقط کنند، باید این کار را به صورت غیرقانونی انجام دهند یا قرصهای سقط جنین تهیه کنند که این نیز مجازات دارد. گزینه سوم نیز این است که به خارج از کشور سفر کنند، این بدان معناست که تنها زنان طبقه ممتاز به سقط جنین ایمن دسترسی دارند.
وی افزود «تا جایی که من میدانم هیچ انجمن و سازمانی در منطقه خلیج فارس نیست که برای دسترسی زنان به سقط ایمن و قانونی شدن سقط جنین در این منطقه فعالیت کند».
سمین گل از جمله فعالان قانونی شدن سقط جنین در اقلیم کردستان است. به گفته وی در عراق و از جمله منطقه اقلیم، سقط جنین بیشتر به شکل مخفیانه انجام شده و همین امر زندگی زنان را به خطر میاندازد.
به گزارش سازمان بهداشت جهانی 11% مرگومیر مادران در خاورمیانه، ناشی از عوارض سقط جنین غیرقانونی است که در محیطهای غیربهداشتی یا توسط پزشکانی که فاقد مهارت کافی هستند انجام میشود.
مترجم: فاطمه رادمهر
messages.comments