twitter share facebook share ۱۳۹۹ فروردین ۲۳ 1339

پزشکانی که مجهز به وسایل محافظتی هستند، در خیابان های خالی «هایدلبرگ» با ماشین می چرخند تا بیمارانی که پنج-شش روز است مبتلا به کرونا شده و در خانه هستند را معاینه کنند. آنها از این بیماران آزمایش خون می گیرند و علائم آنان را بررسی می کنند و می بینند که آیا رو به بهبودی هستند یا نه؟ ممکن است به بیمار بگویند که باید بستری شود حتی اگر بیمار علائم خفیفی داشته باشد.

این اقدام که «تاکسی کرونا» نام گرفته، تنها یکی از ابتکاراتی است که در یکی از شهرهای آلمان انجام شده است؛ اما همین یک ابتکار، سطح تلاش و اختصاص منابع عمومی در آلمان در مبارزه با همه گیری بیماری را نشان می دهد و به حل یکی از معماهایی که از زمان گسترش کرونا در جهان ایجاد شده است کمک می کند: چرا میزان مرگ و میر بیماران کرونایی در آلمان اینقدر پایین است؟

ویروس کرونا، آلمان را در حجم وسیعی درگیر خود کرده است: به گزارش بیمارستان جان هاپکینز، تا میانه روز شنبه بیش از 92 هزار بیمار مبتلا به کرونا در آلمان گزارش شده است که این رقم (تا زمان نگارش مقاله) بیش از هر کشوری دیگری به جز آمریکا، ایتالیا و اسپانیا است. با این حال در این کشور تنها 1295 نفر جان خود را از دست داده اند، یعنی میزان تلفات آلمان 1.4 درصد است حال آنکه این میزان در ایتالیا 12 درصد، در فرانسه و انگلیس و اسپانیا حدود 10 درصد، در چین 4 درصد و در آمریکا 2.5 درصد است. حتی در کره جنوبی که الگوی ابتلا به کرونا در آن مسطح و با شیب کم است، آمار تلفات بیشتر از آلمان بوده و 1.7 درصد می باشد.

آنگونه که «هنریک استریک» مدیر موسسه ویروس شناسی دانشگاه بن می گوید: «همه جا صحبت از چرایی الگوی مرگ و میر آلمان است؛ از دانشگاههای مختلف آمریکا و جاهای دیگر با من تماس می گیرند و می پرسند شما چه کار کرده اید که میزان مرگ و میر بیماران اینقدر پایین است؟» پاسخ هایی که به این سؤال داده شده، ترکیبی است از عدم صداقت آلمان در ارائه آمار واقعی، تفاوت در رویکردها، و اقداماتی که آلمان در مقایسه با سایر کشورها در پیش گرفته است. میانگین سنی کسانی که در آلمان مبتلا می شوند از بسیاری از کشورها پایین تر است، بسیاری از کسانی که ویروس را از پیست های اسکی اتریش و ایتالیا گرفتند جوان و سالم بودند.

با گسترش ویروس، افراد مسن بیشتری مبتلا شدند و آمار مرگ بالا رفت که این افزایش تنها طی هفته گذشته حدود 0.2 درصد بود. اما میانگین سنی کسانی که مبتلا به علائم خفیف هستند همچنان پایین باقی مانده و حدود 49 سال است؛ در فرانسه این میانگین سنی 62.5 سال و در ایتالیا 62 سال می باشد.

یکی دیگر از دلایل پایین بودن میزان مرگ و میر، این است که آلمان نسبت به سایر کشورها جمعیت بیشتری را مورد آزمایش قرار داده است؛ لذا تعداد بیشتری از افرادی که علائمی نداشته و صرفا ناقل بوده اند شناسایی شدند و این امر باعث شده است امار مبتلایان به کرونا در آلمان افزایش یابد، اما در آمار مرگ و میر تغییری حاصل نشود. به گفته اپیدمیولوژیست ها و ویروس شناسان، عوامل پزشکی قابل توجه دیگری نیز وجود دارد که شمار فوتی ها را در آلمان پایین نگاه داشته است؛ از جمله این عوامل تست سریع و گسترده، درمان سریع، تعداد بالای تخت در بخش مراقبت های ویژه و اعتماد مردم به دولت است؛ دولتی که رعایت فاصله گیری اجتماعی را به شدت تحت نظارت و مراقبت دارد.

اواسط ماه ژانویه، خیلی پیشتر از آنکه اغلب آلمانی ها به این ویروس فکر کنند، بیمارستان «چریته» در برلین مشغول تهیه کیت های آزمایش شد. وقتی اولین مورد از ابتلای کرونا در ماه فوریه در آلمان به ثبت رسید، آزمایشگاهها در سراسر کشور به اندازه کافی کیت های آزمایش داشتند. به گفته دکتر «کریستین درستن» رئیس بخش ویروس شناسی بیمارستان چریته «دلیل اینکه در آلمان در مقایسه با سایر کشورها علی رغم داشتن تعداد زیاد مبتلا، مرگ و میر پایینی داریم این است که ما شمار بسیار زیادی از مردم را مورد آزمایش کرونا قرار داده ایم». آلمان هر هفته حدود 350 هزار نفر را آزمایش می کند که این تعداد بسیار بیشتر از اغلب کشورهای اروپایی است.

آزمایش های اولیه و گسترده به مقامات این امکان را می دهد که روند انتشار بیماری را با قرنطینه مبتلایان کاهش داده و کند کنند و درمان های لازم را به موقع انجام دهند. به گفته «پروفسور کروسلیچ»: «وقتی ما ابتلای یک فرد به کرونا را سریع تشخیص دهیم می توانیم او را زود درمان کنیم؛ برای نمونه قبل از آنکه حالش وخیم شود وی را زیر دستگاه تنفس قرار می دهیم و اینگونه شانس نجات ماندن او بسیار بیشتر می شود». به ویژه پرسنل درمانی که در معرض انتشار ویروس و بیماری هستند، به طور منظم تست می شوند.

از آخر ماه آوریل، مقامات بهداشتی مطالعات گسترده ای روی ساخت واکسن آغاز کرده اند و هر هفته به طور تصادفی نمونه بزاق و خون صدهزار نفر را از سراسر آلمان مورد آزمایش قرار می دهند. آنگونه که پروفسور استریک می گوید «بیماران برای تست های کرونا مبلغی نمی پردازند و این یکی از مهمترین تفاوت های آلمان با آمریکا در هفته های اول انتشار بیماری است». ماه گذشته لایحه ای با عنوان تسکین کرونا در کنگره به تصویب رسید که امکان تست های رایگان را فراهم کرد.

آخر ماه فوریه پروفسور استریک اخباری دریافت کرد مبنی بر اینکه برای نخسیتن بار تست کرونای یکی از بیماران بیمارستانِ بن مثبت شده است. این بیمار، مرد جوان 22 ساله ای بود که در مدرسه ای کار می کرد و هیچ علائمی هم نداشت، اما مدیر مدرسه وقتی فهمید که او در یک کارناوال شرکت کرده و یکی از حاضران در کارناوال هم مبتلا به کرونا اعلام شده، از او خواست که تست دهد. در اغلب کشورها از جمله آمریکا، انجام تست محدود به بیماران بدحال است اما در آلمان اینگونه نیست. به محض اعلام نتیجه تستِ این مردِ جوان، مدرسه تعطیل شد و همه دانش آموزان و کارکنان مدرسه با خانواده هایشان برای دو هفته در خانه قرنطینه شدند و 253 نفر مورد آزمایش قرار گرفتند.

به گفته پروفسور استریک «انجام تست و ردیابی بیماری، راهبردی است که در کره جنوبی انجام شد و موفق بود و ما تلاش کردیم تا از انان یاد بگیریم» پروفسور استریک معتقد است که راهبرد ردیابی بیماری باید جدی تر دنبال شود «برای مثال همه کسانی که از یک پیست اسکی در اتریش که کرونا در آنجا دیده شده به آلمان برگشتند، باید مورد ردیابی قرار گرفته و آزمایش شوند».

قبل از آنکه ویروس در سراسر آلمان منتشر شود، بیمارستان «گیسن» 173 تخت مراقبت های ویژه مجهز به دستگاه تنفس داشت؛ در هفته های اخیر 40 تخت دیگر اضافه شده و به تعداد پرسنل بخش مراقبت های ویژه نیز 50% افزوده گشته است. به گفته «سوزانه هرولد» متخصص عفونت ریه «ما اینقدر ظرفیت داریم که بیمارانی را از ایتالیا، اسپانیا و فرانسه پذیرش می کنیم؛ در بخش مراقبت های ویژه، ما خیلی قوی هستیم».

همه بیمارستان های آلمان، ظرفیت بخش مراقبت های ویژه خود را توسعه داده اند. ماه ژانویه آلمان 28 هزار تخت مراقبت های ویژه مجهز به دستگاه تنفس داشت، یعنی به ازای هر صدهزار نفر 34 تخت؛ این درحالی است که در ایتالیا این رقم 12 تخت و در هلند 7 تخت به ازای هر صدهزار نفر بود؛ حالا تعداد تخت های بخش مراقبت های ویژه به 40 هزار تخت در آلمان رسیده است.

متخصصان این امید را دارند که با فاصله گیری اجتماعی، آلمان می تواند منحنی رشد بیماری را مسطح نگه دارد و به این ترتیب سیستم بهداشتی کشور علیرغم همه گیری بیماری، دچار کمبود دستگاه تنفس نخواهد شد.

صرف نظر از تست های گسترده و آمادگی سیستم بهداشتیِ آلمان، بسیاری شیوه رهبری انگلا مرکل صدراعظم کشور را یکی از دلایل پایین ماندن میزان مرگ و میر در آلمان می دانند. خانم مرکل طی بحران کرونا به وضوح، به ارامی، و به طور مرتب با مردم گفتگو کرده و اقدامات لازم برای فاصله گیری اجتماعی را به شکل جدی پیاده نموده است. محدودیت هایی که وی وضع کرده با مخالفت کمی از سوی احزاب رقیب مواجه شده و به طور گسترده این محدودیت ها اجرایی شده است و طبق آمار محبوبیت او در این مدت افزایش یافته است. به گفته «پروفسور کراسلیخ»: «شاید مهمترین نقطه قوت ما تصمیمات منطقی ای باشد که در سطوح بالای دولتی گرفته شده و این تصمیمات، با اعتماد مردم به دولت همراه شده است»

*منبع: نیویورک تایمز

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما