کشورهای اروپایی: ایران عامل حملات به عربستان است
رهبران فرانسه، آلمان و بریتانیا روز دوشنبه موافقت کردند که ایران مسئول حملات ماه جاری به تاسیسات مهم نفتی در عربستان سعودی بوده است و از ایران خواستند به جای تحریک، راه گفتگو را در پیش گیرد.
آنها در بیانیه ای که پس از نشستی در نیویورک منتشر شد همچنین از ایران خواستند برای رسیدن به آرایش تازه ای برای تقویت توافق اتمی، برجام، وارد گفتگو شود.
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توییتر خود دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان را رد کرد وبا متهم کردن سه کشور اروپایی به عدم اجرای تعهداتشان گفت که پیش از پایبندی به توافق کنونی هستهای، امکان گفتگو وجود ندارد.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا در بیانیه مشترکی که فرانسه منتشر کرد نوشتند: برای ما روشن است که ایران مسئول این حمله است. هیچ توضیح دیگری وجود ندارد. ما از تحقیقات جاری برای حصول جزییات بیشتر حمایت می کنیم.
این سه رهبر از ایران خواستند ورود به مذاکره درباره یک چارچوب بلندمدت برای برنامه اتمی اش و همچنین مسائل مرتبط با امنیت منطقه، از جمله برنامه موشکی و سایر راه های پرتاب موشک ها را بپذیرد.
آقای جانسون از این نیز پیشتر رفت و گفت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا باید با تهران به توافق تازه ای برسد.
ترامپ: تا رفتار ایران تغییر نکند تحریمی برداشته نمیشود
رئیس جمهوری آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل گفت تا زمانی که جمهوری اسلامی رفتار خود را تغییر ندهد، تحریمها نه تنها برداشته نخواهد شد، بلکه تشدید هم خواهد شد.
او در سخنرانی خود در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گفت:« ایران اصلیترین حامی تروریسم در دنیاست. آنها آتش جنگ سوریه و یمن را شعله ور میکنند و همزمان ثروتهای ایران را برای رسیدن به سلاح هستهای چپاول میکنند.»
او گفت اما آمریکا هرگز به این رژیم اجازه دسترسی به سلاح هستهای را نخواهد داد و او درست به همین دلیل، آمریکا را از یک قرارداد بد خارج کرد.
وی افزود: «بعد از خروج از توافق هستهای، تحریمهای اقتصادی شدیدی را علیه ایران اعمال کردیم. ایران واکنش خشونت آمیز نشان داده و ما در مقابل حمله به تاسیسات نفتی عربستان، شدیدترین تحریمها را علیه بانک مرکزی ایران اعمال کردیم.»
رئیس جمهوری آمریکا گفت: «حکومت ایران دستاوردی جز مرگ و تخریب نداشته است. رهبران جمهوری اسلامی دنبال خودکامگیها و منافع خود هستند، اما وقت آن رسیده که دست از تهدید دیگران بردارند و به جای آن، اولویت را به مردم ایران بدهند.»
ترامپ افزود: «آمریکا آماده دوستی با همه کشورهایی است که صادقانه دنبال صلح و دوستی هستند. آمریکا هرگز به دشمنان ابدی اعتقاد ندارد ما دنبال شریک هستیم نه رقیب. اما رهبران جمهوری اسلامی شعار مرگ بر آمریکا میدهند و خواستار نابودی اسرائیل هستند. آمریکا هرگز چنین احساسات ضد یهودی را تحمل نخواهد کرد. خوشبختانه در خاورمیانه نیز همه متوجه شده اند که نفع مشترک آنها در مبارزه با افراطیگری است.»
روحانی: پاسخ جمهوری اسلامی به مذاکره تحت تحریم نه است
حسن روحانی در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که جمهوری اسلامی تنها با برداشتن تحریمها پای مذاکره با آمریکا خواهد رفت. او بار دیگر تاکید کرد جریان آزاد نفت به شرطی تامین خواهد شد که برای همه کشورها باشد
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران سخنرانی خود در هفتادوچهارمین مجمع عمومی سازمان ملل را با موضوع امنیت در خلیج فارس و خاورمیانه شروع کرد. او مدعی شد که این جمهوری اسلامی است که حافظ امنیت و ثبات در منطقه است و آمریکا را مخل ثبات و صلح در منطقه دانست.
یکی از مهمترین نکات سخنان روحانی اشاره او به دکترین امنیتی جمهوری اسلامی بود. او بار دیگر تاکید که صلح و حفظ ثبات در خلیج فارس و امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز به شرطی تامین است که این امنیت را برای تمام کشورها بدانیم. او گفت: «منطقه ما در لبه پرتگاه است» و خروج آمریکا از منطقه را شرط بازگشت ثبات به منطقه دانست. روحانی تهدید کرد که صبر ایران حدی دارد، تا جاییکه تنها یک اشتباه میتواند آتشی بزرگ را برافروزد.
او اضافه کرد: «ما دخالت تحریکآمیز بیگانگان را تحمل نمیکنیم و به هرگونه تعرض به امنیت و تمامیت سرزمینی خود، قاطعانه پاسخ خواهیم داد. اما راه جایگزین و مطلوب ما، همبستگیِ میان همه ملتهای دارای منافع مشترک در خلیجفارس و منطقه هرمز است.»
روحانی به همکاری حکومت ایران با ترکیه و روسیه برای «تامین امنیت» از جمله در سوریه، یمن و خلیج فارس اشاره کرد و آمریکا را عامل مخل این امنیت و ثبات دانست. روحانی عربستان را تهدید کرد که «امنیت عربستان با پایان دادن تجاوز به یمن، حاصل میشود، نه با دعوت از بیگانگان» و گفت: «اگر امروز شعلههای آتشِ یمن، تا حجاز هم زبانه کشیده است، باید آتشافروز را جست و تنبیه کرد، نه اینکه بیگناهان را آماج تهمتها و کینهها قرارداد.» روحانی مجددا از همه کشورهای منطقه دعوت کرد به طرح ابتکار صلح هرمز (ائتلاف امید) بپیوندند.
او همچنین مدعی شد که جمهوری اسلامی برای ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت، و رفاه کلیه ساکنان حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز تلاش میکند و خواهان روابط صلحآمیز و دوستانه با آنهاست.
روحانی در سخنرانی خود تحریمهای آمریکا را تروریسم اقتصادی خواند و گفت: «آمریکا به تعهدات خود پشت میکند و اروپا از اجرای تعهداتش ناتوان است». او خطاب به آمریکا گفت: «اگر پاسخ آری میخواهید همان طور که رهبر معظم انقلاب اعلام کردهاند، تنها راه برای گفتوگو، بازگشت به تعهدات است». او در ادامه همین سخنان تحریمها را جنایت خواند و کسانی که این تحریمها را اعمال کردهاند، به عبارتی رهبران آمریکا را جنایتکاران نامید.
او در جای دیگری خطاب به آمریکا گفت که اگر «به حداقلها قانع هستید، ما هم به حداقلها بسنده میکنیم» او برجام را حداقل دانست و گفت: «اگر بیشتر میخواهید، باید بیشتر بپردازید.»
او تاکید کرد که مادام که تحریمها ادامه دارند مذاکرهای در کار نخواهد بود. او همچنین مدعی شد که اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۷، بالاترین نرخ رشد اقتصادی در جهان را تجربه کرده است و علیرغم التهابات ناشی از عوامل خارجی در یک سال و نیم گذشته، بار دیگر به مسیر رشد و ثبات بازگشته است.
دستور رئیس مجلس نمایندگان آمریکا برای آغاز تحقیقات رسمی استیضاح ترامپ
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، دستور به انجام تحقیقات رسمی در پیوند با آغاز فرایند استیضاح رئیسجمهوری ایالات متحده، دونالد ترامپ، داد. این دستور پس از انتشار گزارشها در مورد مکالمات تلفنی آقای ترامپ و رئیسجمهوری اوکراین صادر شد.
بحثهای تازه درباره استیضاح آقای ترامپ پس از افشای اخباری درباره تماس تلفنی ترامپ و وولودیمیر زلنسکی، رئيسجمهوری اوکراین، اوج گرفت.
دمکراتها در کنگره ایالات متحده، دونالد ترامپ را متهم کردند که برای کسب اطلاعات زیانبار علیه جو بایدن، رئيسجمهوری اوکراین را تحت فشار قرار داده است.
جو بایدن، معاون باراک اوباما، رئیسجمهوری پیشین آمریکا، و از رقبای اصلی و پیشتاز حزب دمکرات در انتخابات ریاستجمهوری در سال ۲۰۲۰ است.
آقای ترامپ، خود هرچند پذیرفت که با همتای اوکراینیاش درباره آقای بایدن صحبت کرده ولی تاکید کرد که «کار اشتباهی نکرده است». او پیشتر فرد افشاگر مکالمات تلفنی را فردی با رویکردی «شدیدا حزبی» توصیف کرده بود.
نانسی پلوسی روز دوم مهر ماه، در یک سخنرانی که از رسانهها پخش شد گفت «رئیسجمهوری باید پاسخگو باشد. هیچکسی فرای قانون نیست». وی افزود گزارشها در مورد فشارها بر رئیسجمهوری اوکراین برای تحقیقات در مورد خانواده بایدن «خیانت به امنیت ملی ما است».
اندکی بعد دونالد ترامپ در چند پست در حساب کاربری خود در توئیتر به این سخنان واکنش نشان داد. او آغاز تحقیقات مربوط به استیضاح را «مطلقا یک تصفیه حساب سیاسی» و «آزار و اذیت رئیسجمهوری» توصیف کرد.
در گزارشی در ۲۹ شهریور ماه در روزنامه واشینگتنپست به نقل از «مقام اطلاعاتی» گفته شده ترامپ از مقامهای اوکراینی خواسته که اطلاعاتی درباره فعالیتهای اقتصادی بایدن در اوکراین به او بدهند و در مقابل، ترامپ حمایت نظامی از این کشور را بیشتر خواهد کرد. این روزنامه همچنین گزارش داده بود که یک «مقام اطلاعاتی» آمریکا از اظهارات آقای ترامپ در جریان گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهوری اوکراین، نزد بازرس کل سازمان خود شکایت کرده است.
آقای ترامپ اما در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت مایک پومپئو، وزیر خارجه، اجازه دولت اوکراین در ارتباط با انتشار متن گفتوگوی تلفنی را دریافت کردهاست. او خود نیز دستور داد متن گفتوگو از طبقهبندی سری خارج شود.
رئیسجمهوری آمریکا در انتقاد از دمکراتها گفت «آنها هنوز حتی متن گفتوگوی تلفنی را ندیدهاند».
آقای ترامپ پیشتر تاکید کرده بود که از منظر او اقدامات جو بایدن «شرمآور» است. او آقای بایدن را متهم کرد که به حفظ موقعیت پسرش کمک کرده و باید درباره فعالیت مالی آنها تحقیق صورت گیرد.
نظر شما