مقامات نظامی و اطلاعاتی اسرائیل به این نتیجه رسیده اند که حماس بسیاری از تسلیحات مورد استفاده خود را از ارتش اسرائیل بدست آورده است.
تا مدتها تحلیلگران معتقد بودند حماس از طریق مسیرهای زیرزمینی، به غزه سلاح قاچاق می کند اما حالا اطلاعات بدست آمده توسط کارشناسان تسلیحات و سازمان های اطلاعاتی اسرائیل و غرب نشان می دهد حماس بسیاری از موشک ها و تسلیحات ضد تانک خود را از مهماتی که بعد از حملات اسرائیل به غزه باقی می ماند، می سازد و همچنین بخشی از تسلیحات خود را با دزدیدن از پایگاههای نظامی اسرائیل تأمین می کند.
اطلاعات بدست آمده نشان می دهد همانطور که مقامات اسرائیلی در مورد تصمیم حماس برای حمله 7 اکتبر براورد نادرستی داشتند، توانایی این گروه را برای دستیابی به تسلیحات نیز دست کم گرفتند.
آنچه اکنون مشخص شده این است که همان سلاح هایی که نیروهای اسرائیلی در 17 سال گذشته برای حمله به غزه استفاده می کردند، اکنون علیه آنها استفاده می شود.
به گفته مایلک کارداش معاون سابق بخش خنثی سازی بمب پلیس اسرائیل: «مهمات منفجر نشده منبع اصلی مواد منفجره حماس هستند. آنها بمب های به جا مانده را برای ساخت مواد منفجره و موشک های خود تغییر کاربری می دهند».
کارشناسان سلاح می گویند که معمولا ده درصد مهمات منفجر نمی شود ولی در مورد اسرائیل این رقم می تواند بیشتر هم باشد. زرادخانه اسرائیل شامل موشک های دوران جنگ ویتنام است و میزان شکست انفجار این موشک ها می تواند 15% باشد.
سالها بمباران غزه توسط اسرائیل، این منطقه را با هزاران تن مهمات منفجر نشده که برای استفاده مجدد مناسب هستند، پر کرده است. یک بمب 750 پوندی که منفجر نشده، می تواند به صدها موشک و راکت تبدیل شود.
مقامات اسرائیل قبل از حملات اکتبر می دانستند که حماس می تواند از برخی تسلیحات اسرائیل استفاده کند؛ ولی حالا گستردگی این تسلیحات آنها را شگفت زده کرده است.
مقامات اسرائیلی همچنین می دانستند که زرادخانه انها در برابر سرقت آسیب پذیر است. طبق گزارش ها از اوایل سال گذشته، هزاران گلوله و صدها تفنگ و نارنجک از پایگاههای اسرائیل به سرقت رفته است.
پیامد این ضعف امنیتی در 7 اکتبر آشکار شد. ساعاتی بعد از حمله حماس، چهار سرباز اسرائیلی جسد یک مرد مسلح فلسطینی را در خارج از پایگاه نظامی رعیم کشف کردند؛ یک نارنجک به کمربند او بسته شده بود که روی ان کلماتی به زبان عبری نوشته شده بود. این پایگاه نظامی توسط جنگجویان حماس مورد غارت قرار گرفته بود.
چند مایل دورتر 5000 موشک شلیک شده توسط حماس یافت شد. وقتی افسران اطلاعاتی اسرائیل این موشک ها را بررسی کردند، متوجه شدند که مواد منفجره آن به احتمال زیاد از یک موشک منفجر نشده اسرائیلی که در جنگ های پیشین به غزه شلیک شده بوده، بدست آمده است.
البته تونل های زیرزمینی نیز برای قاچاق اسلحه مورد استفاده قرار می گیرد و برای مثال پهپادهای تهاجمی ساخت ایران و موشک اندازهای ساخت کره شمالی از این طریق بدست حماس می رسد. ولی سایر سلاح ها مانند مواد منفجره ضد تانک، کلاهک های آرپی جی، نارنجک و.. از سلاح های اسرائیلی تغییر کاربری داده شده، بدست می آید.
حماس در 7 اکتبر آنقدر راکت و موشک به داخل اسرائیل شلیک کرد که سامانه پدافند هوایی گنبد آهنین مختل شد. راکت ها به شهرها و پایگاههای نظامی اصابت کردند و شبه نظامیانی را که به اسرائیل حمله زمینی کرده بودند، پوشش دادند.
از سال 2007 اسرائیل محاصره شدیدی را علیه واردات کالا -از جمله تجهیزات الکترونیکی و رایانه ای که از آنها می توان برای ساخت سلاح استفاده کرد- به غزه اعمال نمود. آن محاصره در کنار انهدام تونل های قاچاق، حماس را مجبور به نوآوری کرد. اکنون حماس در صنعت نظامی توانمند شده است؛ برخی از کارخانه ها روی زمین و برخی زیرزمین هستند و می توانند تسلیحات بسیاری را تولید کنند.
حماس پس از جنگ سال 2014 با اسرائیل، چندین تیم مهندسی را برای جمع آوری مهمات منفجر نشده مانند گلوله های هویتزر و بمب های MK-84 ساخت آمریکا ایجاد کرد. این تیم ها با واحدهای خنثی سازی مهمات انفجاری پلیس همکاری می کنند، زمینه بازگشت مردم به خانه هایشان را فراهم می کنند و به حماس کمک می کنند تا برای جنگ بعدی آماده شود.
به گفته یکی از فرماندهان گردان های قسام: «هدف ما از تغییر این قطعات، تبدیل بحران به فرصت است». بازوی رسانه ای گردان های قسام، اخیرا ویدئوهایی منتشر کرده است که نشان می دهد آنها چه می کنند: شکافتن کلاهک ها، بیرون کشیدن مواد منفجره و ذوب آن برای استفاده مجدد.
سال 2019 گردان های قسام صدها مهمات را در دو کشتی نظامی بریتانیایی که در دوران جنگ جهانی اول در سواحل غزه غرق شده بود، کشف کردند. این گردان از اینکه می تواند با استفاده از این مهمات صدها موشک جدید بسازد به خود می بالید.
همچنین اوایل جنگ اخیر، ویدئویی منتشر شد که شبه نظامیان قسام را در حال مونتاژ راکت های یاسین 105 در یک کارخانه زیرزمینی نشان می داد.
احمد خطیب تحلیلگر سیاست خاورمیانه در غزه می گوید: «ضروری ترین راه برای حماس دستیابی به تسلیحات از طریق ساخت در داخل است». اسرائیل واردات انبوه مصالح ساختمانی را که می تواند برای ساخت موشک و تسلیحات استفاده شود محدود کرده است ولی به گفته خطیب پس از هر نبرد، تلی از آوار بر جای می ماند که ستیزه جویان می توانند از لوله، بتن و سایر مواد باارزش آن استفاده کنند.
حماس چیزهایی را که خود قادر به ساخت آن نیست از بازار سیاه خریده و به داخل غزه قاچاق می کند. سینا منطقه بیابانی خالی از سکنه ای است که بین اسرائیل، مصر و غزه قرار گرفته و به کانون قاچاق سلاح بدل شده است. پیشتر سلاح های بدست آمده از درگیری های لیبی، اریتره و افغانستان در صحرای سینا کشف شده است.
به گفته دو مقام اطلاعاتی اسرائیل قبل از 7 اکتبر حداقل دوازده تونل کوچک بین غزه و مصر وجود داشت. سخنگوی دولت مصر می گوید که ارتش این کشور تونل ها را از سمت خود بسته است و بسیاری از تسلیحاتی که اکنون در غزه یافت می شود، از داخل اسرائیل قاچاق شده است.
به گفته چارلز برچ رئیس مبارزه با مین در سازمان ملل: «پس از جنگ جاری دهها هزار مهمات منفجر نشده باقی می ماند؛ اینها هدیه ای رایگان برای حماس است»
مترجم: فاطمه رادمهر
نظر شما