twitter share facebook share ۱۳۹۸ مرداد ۰۲ 1817

احمد یاسین مرد جوان سوری که شش سال پیش از حلب فرار کرده و به ترکیه پناهنده شده است، در سالن آرایشگاه خود، واقع در منطقه‌ی کارگری‌نشین چکمجه استانبول مشغول بود که ناگهان جمعی خشمگین و عصبانی با پرتاب سنگ به مغازه او و دیگر کاسبان سوری محل حمله کرده و شیشه ها را شکستند.

خشونت علیه مردم سوریه در محله چکمجه، موجب ترس و وحشت پناهندگان شده و به ویژه با توجه به فضای بیگانه هراسی حاکم بر کمپین های انتخاباتی، این خشونت ها در ده روزاخیر، افزایشی بی‌رویه داشته است

ترکیه میزبان بیش از 3.5 میلیون پناهنده‌ی سوری است که از این تعداد پانصد هزار نفرشان در استانبول زندگی می کنند؛ به این ترتیب ترکیه در بین کشورهای جهان جایگاه نخست را در تعداد پناهجو داراست. درحالیکه آنکارا امیدوار بود سکونت پناهجویان در این کشور موقت باشد، ولی میزبانی ترکیه از پناهجویان همچنان ادامه دارد و حال با بدتر شدن وضعیت اقتصادی کشور، میهمان‌نوازی ترک ها در بوته آزمایش قرار گرفته است.

بنا بر مطالعات اخیر که در دانشگاه «قدیر خاص» استانبول صورت گرفته است، امار ترکان ناراضی از حضور سوری ها از 5/54 درصد در سال 2017 به 7/67 درصد در سال 2019 افزایش یافته و این دو گروه به سختی در کنار هم زندگی می‌کنند.

خشونت در چکمجه بعد از آن گسترش یافت که شایع شد یک جوان سوری دختر جوانی را مورد تعدی و آزار و اذیت قرار داده است، شایعه ای که توسط پلیس نادرست اعلام شد.

با حضور در منطقه چکمجه می توان آثار و بقایای خشونت ها وحملات اخیر را دید؛ پنجره‌ مغازه‌ها به طور موقت با نوار چسب چسبانده شده و تابلوهایی که از سر در مغازه‌ها پایین کشیده شده، با سیم آویزان است.

با وجودی که این حوادث تنها به چکمجه محدود نمی‌شود، اما آنچه چکمجه را در صدر اخبار قرار داده، حجم خشونتی است که پیش از این سابقه نداشته است. شدت خشونت‌ها به حدی بود که پلیس مجبور شد از گاز اشک‌آور و ماشین آب‌پاش برای پراکنده کردن جمعیت استفاده کند.

رستوران east sevim از جمله اماکنی است که علی رغم تعلق به فردی ترک تبار، به جرم استخدام کارگران سوری تخریب شده است. به گفته مالک رستوران: اگر کسی یک گربه مرده در خیابان پیدا کند، مردم می‌گویند که یک فرد سوری آن را کشته است. ما باید دست از مقصر دانستن آنها برداریم. مردم ما، همه‌ی مشکلات کشور را من جمله سقوط اقتصاد، تورم دو رقمی و افزایش نرخ بیکاری، به گردن مردم سوریه می‌اندازند.

مراد از جمله کارگران ترکی است که در گفتگو با خبرنگار فرانس پرس می گوید: پناهجویان سوری باید به کشور خود بازگردند چراکه با وجود آنان جوانان ترکیه دیگر نمی توانند کار پیدا کنند است

در این میان سیاستمداران متهم شده اند که در طول مبارزات انتخاباتی به افزایش تنش‌ها دامن زده اند. در طول مبارزات انتخاباتی، خصومت نسبت به مردم سوریه در شبکه‌های اجتماعی با استفاده از هشتگ «#مردم سوریه، بیرون» ظهور پیدا کرد.

دولت رجب طيب اردوغان، که تحت عنوان «همبستگی مسلمانان» از پناه دادن به مردم سوریه استقبال کرده بود، پس از آنکه متهم شد با موضوع پناهجویان با نرمی رفتار می کند حال در پی سخت کردن موضع خویش است. در این راستا سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه، اعلام کرد: مردم سوریه دیگر نمی‌توانند به عنوان شهروند استانبول ثبت نام کنند. از سوی دیگر، دفتر اصناف استانبول، هفته‌ی گذشته به 700 تاجر سوری دستور داد تا تابلوهای مغازه‌های خود را که در آن نام فروشگاه به زبان عربی درج شده بود برداشته و تابولهایی با زبان ترکی را جایگزین آن کنند.

اما اکثر ترک های ساکن در چکمجه در گفتگو با فرانس پرس خواستار کاهش تنش ها و برقراری همبستگی شدند. احمد از کاسبان ترک تبار منطقه است که بدلیل حمایت از یک فرد سوری در خلال آن حمله‌ی خشونت‌بار، خود نیز هدف حمله قرار گرفت. وی می‌گوید: اگر حضور سوری‌ها در این منطقه، برای مردم ناخوشایند است، می‌بایست پرونده‌ای تنظیم کرده و به دیدار رئیس جمهور بروند و این موضوع را با او مطرح کنند. ویرانی و خرابکاری سودی نخواهد داشت. آنها این بار با سنگ حمله کردند، چه کسی ضمانت می‌کند که روزی با سلاح حمله ور نشوند؟

https://www.al-monitor.com/pulse/contents/afp/2019/07/turkey-syria-conflict-migration-politics.html

*مترجم: ط. مکارمی

نظر شما