twitter share facebook share ۱۳۹۹ اسفند ۱۸ 1212

من همیشه می گویم زمین سه قطب دارد: شمال، جنوب و واشنگتن. ایالات متحده قدرت و برتری خود را در جهان از طریق دلار حفظ کرده است؛ ابزارهایی قانونی همچون قانون «فاتکا» دارد که مؤسسات مالی خارجی را ملزم می کند گزارش دارایی مشتریان آمریکایی خود را در اختیار دولت بگذارند و با نفوذی که در تمام جهان دارد، می تواند با اعمال تحریم، اقتصادهای نوپا را از بین ببرد.

در چنین شرایطی چگونه ایران موفق شده است به حیات خود ادامه دهد حال آنکه مدتها است زیر شدیدترین تحریم ها قرار دارد؟ چنانکه می بینیم این کشور همچنان با تأمین مالی گروههای نیابتی اش در خارج از مرزهای خود، نفوذی که در سایر کشورهای منطقه داشت را حفظ کرده است و از حزب الله لبنان، حوثی های یمن و گروههای شبه نظامی مختلف در عراق حمایت می کند؛ حال آنکه تأمین مالی گروههایی به این وسعت، برای کشورهای ثروتمند نیز کار راحتی نیست و هزینه بالایی می طلبد، ولی ایران علیرغم محاصره اقتصادی، این کار را با موفقیت انجام می دهد. پس سؤال این است که این کشور چگونه تحریم های آمریکا را دور می زند؟

دولت ایران بازیگری باهوش و سرسخت است و می تواند منافع خود را با موفقیت پیگیری کند. ایران برای تأمین منافع خود، روی گروههایی همچون حزب الله و حوثی ها سرمایه گذاری کرده است و حالا می خواهد به هر طریقی که شده، جلوی هدر رفتن این سرمایه گذاری را بگیرد. تهران یک بار با مشکلات ناشی از تحریم روبرو شده و راه حل ها و استراتژی های لازم برای کاهش این مشکلات را یافته است.

گرچه در خفا بودن اقدامات ایران، مانع از فهم کامل شیوه دور زدن تحریم ها و ادامه حیات این کشور می شود؛ اما وقتی به این سؤال فکر کنیم که یک کشور تحت تحریم چگونه می تواند همچنان به تأمین دلار برای نیروهای نیابتی اش ادامه دهد؟ به یک پاسخ می رسیم: مهمترین ارز رمزنگاری شده در جهان «بیت کوین»

ویژگی های منحصر به فردی که بیت کوین دارد از جمله امنیت، قابلیت انتقال، غیرمتمرکز بودن -بدان معنا که اطلاعات در دست نهاد خاصی وجود ندارد- و ناشناس ماندن، به حفظ امنیت دارایی های ایران در برابر نهادهای نظارتی آمریکا کمک می کند. قابلیت تعویض پذیری بیت کوین نیز، فعالیت های برون مرزی ایران را تسهیل می کند؛ چراکه هر مقدار بیت کوین را می توان به راحتی با دلار یا هر ارز دیگری مبادله کرد.

واقعیت این است که اقتصاد ایران در سالهای اخیر آسیب زیادی دیده و در تأمین بودجه حزب الله با مشکلاتی مواجه شده است. حزب الله شبکه گسترده ای در اروپا و امریکا دارد و علاوه بر این تعداد پرشماری نیز در خود لبنان هستند که زیر چتر این گروه فعالیت می کنند. همه اینها مستلزم صرف مبالغ هنگفتی پول است که بیت کوین با توجه به ویژگی هایی که دارد، ساده ترین راه رفع مشکل نقدینگی این گروه می باشد.

ونزوئلا و ایران، هر دو بخش های گسترده ای برای استخراج این رمز ارز براه انداخته اند. برخلاف ریال ایران و بولیوار ونزوئلا، بیت کوین ارزی است ایمن و ارزشمند؛ هرکس که اخبار ارزهای رمزنگاری شده را دنبال می کند، می تواند ببیند که ارزش آن با چه سرعتی بالا می رود و غیرمتمرکز بودنش باعث می شود که خزانه داری و سایر سازمان های نظارتی آمریکا نتوانند نقشی در ارزش گذاری و اداره آن ایفا کنند. به عبارت دیگر دو واژه تحریم و تعدیل در مورد بیت کوین معنایی ندارد. مسئله ناشناس بودن هم در مورد بیت کوین خیلی مهم است و حتی به افراد تحت تحریم، این امکان را می دهد که بتوانند به معامله و نقل و انتقال پول بپردازند.

بعلاوه انتقال حجم زیادی پول از طریق شبکه بیت کوین بسیار آسان است و به سرعت هم انجام می شود و از آنجا که هرشخص در شبکه بیت کوین می تواند چندین کیف پول (ابزاری برای ذخیره، ارسال و دریافت بیت کوین) داشته باشد، لذا میزان واقعی بیت کوینی که یک دولت از جمله دولت ایران دارد و در جریان معاملات و نقل و انتقال ها مورد استفاده قرار می دهد، می تواند مخفی بماند. به این ترتیب کسانی که در غرب برای ایران کار می کنند نیز از تعقیب و نظارت دولت های خود مصون خواهند بود. درحالی که هنگام کار با دلارِ آمریکا، گاهی ممکن است سه بانک درگیر جابه جایی پول شوند تا بالاخره آن پول به مقصد برسد، بیت کوین به راحتی و بدون هیچ زحمتی قابل پرداخت است.

از آنجا که ارزش بیت کوین اخیرا بدلیل هجوم سرمایه گذاران، به شکل سرسام آوری بالا رفته است، مقدار کمی از ان برای ادامه فعالیت های ایران کافی است. پیشتر هم رابطه مستقیم بین حزب الله و بیت کوین برای نهادهای اجرایی آشکار شده بود؛ تابستان گذشته وزارت دادگستری آمریکا اقدام به استرداد دو مرد از قبرس کرد که مدعی بود عامل حزب الله هستند و به اتهام سرقت بیت کوین دستگیر شده اند.

مردم نیز در ایران استقبال شایانی از بیت کوین کرده اند؛ به ویژه که بدلیل یارانه برق، استخراج رمز ارزها کاری سودآور است. مطالعه ای که روی 1650 ایرانی انجام شده، نشان می دهد که برخی از آنها ماهانه 3000 دلار از طریق فعالیت های مربوط به رمز ارز درآمد دارند.

سوئد موافقت کرده است که با بیت کوین در بازار سهام ایران سرمایه گذاری کند و روسیه نیز در تکنولوژی بلاک چین ایران سرمایه گذاری کرده است. پذیرش بیت کوین در ایران به حدی بوده که در مورد آن قانونگذاری نیز شده است؛ در حال حاضر واردات کالا به ایران با استفاده از بیت کوین قانونی است و استخراج این رمز ارز با استفاده از یارانه ای که وزارت نیرو به برق اختصاص می دهد، انجام می شود. به گزارش نیویورک تایمز، ایران و ونزوئلا در تلاش هستند که ارزهای رمزنگاری شده خود را راه اندازی کنند.

آنگونه که «تانوی راتنا» متخصص بلاک چین در فارین پالیسی می نویسد «ایران فهمیده است که ارز رمزها وسیله ای است که می توان با استفاده از آن سلطه آمریکا بر ساختارهای مالی جهان را به چالش کشید»

*منبع: نشنال نیوز

مترجم: فاطمه رادمهر

نظر شما